«Hrușciovka» — pericol dublu
РУС. MOLD.
» » » «Hrușciovka» — pericol dublu

«Hrușciovka» — pericol dublu

6-11-2015, 11:30
Viziuni: 6 434
  
Versiunea de tipar   
«Hrușciovka» — pericol dublu Blocurile din Chișinău botezate «hrușciovka» și-au trăit viața de două ori, au rezistat două termene și nu se știe cît vor mai rezista

 

Circa 30 la sută dintre chișinăuieni locuiesc în blocuri botezate «hruşciovka». Specialiștii în construcție susțin că acestea au fost edificate în conformitate cu toate normele, totuși, aceste case sunt destul de vechi. Poate oare să ne spună cineva pe cît de sigure sunt locuințele respective?

 

Nicolai Gaevschii, Chișinău 

 

În acele vremuri, pentru a asigura populația cu spațiu locativ, în anii 60-70 ai secolului trecut, pe teritoriului fostei Uniuni Sovietice a început construcția apartamentelor de mici dimensiuni.  Aceste edificii, deși se construiau capital, erau considerate temporare. Se preconiza că peste 30 de ani, toți locuitorii capitalei se vor muta în apartamente mai confortabile.


Toată lumea știe destul de bine ce s-a întîmplat mai tîrziu. Nimeni nu a mai primit locuințe gratis. Au apărut blocuri de elită și ipoteca. Totodată și blocurile «hrușciovka» au continuat să fie căutate. La nivel de Consiliu Municipal, acum 15 ani, aleșii locali din partea PCRM au ridicat problema calității acestor locuințe de mîna a doua. Însă, primarul de atunci, Serafim Urechean — constructor de profesie, s-a temut să nu stîrnească panică. Dacă, întradevăr, se va constata că aceste blocuri au termenul de exploatare depășit, o treime din orășeni va trebui să fie strămutată urgent. Municipalitatea nu mai putea să propună nimănui locuințe gratuite, însă, puteau să iasă la suprafață deficiențele de exploatare a clădirilor rezidențiale. Este clar că odată cu trecerea timpului, starea blocurilor «hrușciovka» nu s-a îmbunătățit.

 

Bani, pentru întreținerea blocurilor într-o stare cît de cît normală, se alocă foarte puțini. În același timp, casele îmbătrînesc. Acesta este un proces firesc. Cel mai strașnic este faptul că, astăzi, nimeni nu va spune cînd aceste blocuri, cu vîrsta de jumătate de secol, se vor ruina asemenea castelelor de nisip. Dacă ies două-trei «panouri», acestea pot să atragă după sine cîteva etaje. Urmările pot fi dramatice.


Pe cît de serios este acest pericol se poate constata într-un singur fel — efectuarea expertizei. Totul trebuie să fie verificat prin metode de laborator. Este extrem de complicat de a consolida construcțiile vechi, iar dacă procesul coroziune a început — este, practic, imposibil. Blocurile «hrușciovka» au trăit, deja, două vieți, au rezistat două termene și nimeni nu știe cît vor mai rezista dacă se produce un cutremur de pămînt mai mare. În asemenea case, doar în Chișinău locuiesc sute de mii de oameni.

 

Natalia Ustiugova

 

Comentariu exclusiv


Pe conștiința primarului general 


Valerii Pavlov, ex-consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea PCRM:

 

— Încă pe cînd era Urechean primar, eu am ridicat problema rezistenței seismice a construcțiilor. De multe ori acest subiect genera dispute, iar el, constructor fiind de profesie, era de acord cu mine. Atunci am abordat problema blocurilor «hrușciovka», construcția cărora a fost, la acea vreme, un mare progres. În aceste scopuri, au fost alocate sume enorme de bani și Chișinăului. În mare parte, se construiau case din prefabricate. Lucrările decurgeau rapid, cu o anumită marjă de siguranță, însă, fără a lua în calcul activitatea seismică specială, pentru că construcțiile trebuiau să coste puțin, iar în acele prefabricate nu se putea mult metal. Cînd am abordat această problemă cu Urechean, fiind vorba despre 30 la sută din fondul locativ municipal, i-am spus că într-o zi lucrurile vor lua o întorsătură gravă pentru că nimeni nu a expertizat aceste case. Pentru ca acest lucru să se întîmple, locatarii a 3-4 apartamente urmau să fie evacuați și făcute cercetările la fața locului — să fie descoperite sudurile și examinată starea lor. Mai ales acolo unde gradul de umiditate este sporit, umiditatea înseamnă rugină. Urechean a fost de acord, însă, nu a alocat bani. Timpul treceam, se dădeau niște bani, însă, pe culoare și nimeni nu știa, în final, unde-s banii. În ceea ce-l privește pe Dorin Chirtoacă, avînd în vedere nivelul lui de educație și competență, de care a tot dat dovadă la Primărie, nu are rost să discuți cu el acest subiect, pur și simplu, nu ai cu cine.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: