«Președintele» fără împuterniciri Sau despre felul în care Dodon s-a autoînșelat
РУС. MOLD.
» » «Președintele» fără împuterniciri Sau despre felul în care Dodon s-a autoînșelat

«Președintele» fără împuterniciri Sau despre felul în care Dodon s-a autoînșelat

3-03-2017, 14:32
Viziuni: 117
  
Versiunea de tipar   
«Președintele» fără împuterniciri Sau despre felul în care Dodon s-a autoînșelatSe putea de lăsat fără comentarii ultima acțiune de PR a fracțiunii PSRM, pe care socialiștii au organizat-o în fața Parlamentului, în ziua de joi, 2 martie. Însă, în spatele acestei acțiuni, cu genericul«inițiativa președintelui» se ascund niște urechi foarte mari. Toată lumea știe cine a crescut aceste urechi. Numai că socialiștilor nu le-a prea ajuns minte ca să ascundă această nuanță.
Totul s-a făcut în maniera obișnuită — «noi cu mustățile noastre», iar președintele «tuturor», adică pentru noi PSRM-iștii, vrea confirmarea inițiativelor sale. Inițiativa nu vizează majorarea pensiilor sau salariilor bugetarilor. Ea nu vizează nici stabilirea moratoriului în ceea ce privește planurile Guvernului de a majora tarifele la energia electrică și agentul termic. Lucrurile sînt mult mai simple — inițiativa prezidențială îl vizează doar pe președinte.

În particular și la general, socialiștii și-au îndemnat colegii din alte fracțiuni să susțină inițiativa lui Dodon pentru modificarea Constituției. Așa și-mi închipui cum Igor Nicolaevici n-a dormit nopțile, a scris inițiativa, a scris și a tot scris și, în sfîrșit, a scris-o… Așa cum îi convine, pentru mult prea iubitul de el. Amendamentele se referă nemijlocit la competențele președintelui, în special, la dreptul de a dizolva Parlamentul. Pentru ce? Pentru că, așa cum au declarat socialiștii,«acest proiect va asigura balanța de forțe». Iată.

În continuare este și mai vesel. Fracțiunea PSRM va încerca să creeze impresia că, în general, nu are nici o atribuție cu inițiativa lui Dodon, chipurile,«noi am stat și ne-am gîndit și am decis, totuși, să susținem inițiativa președintelui». Ah, da, Dodon a întors carnetul de membru al PSRM, chipurile el nu mai are nimic de-a face cu treburile partinice și, respectiv, nu mai are nici o atribuție cu activitatea PSRM. Ei lasă! Iar PSRM se hrănește exclusiv din cotizațiile membrilor săi?

«PSRM a decis să susțină inițiativa președintelui, noi avem 24 de semnături, însă, procedura juridică impune să avem 34 de semnături. Eu îndemn toți colegii din Parlament să examineze acest proiect de lege cu toată seriozitatea și să-l semneze», a declarat deputatul socialist Vlad Bătrîncea.

Uimitor, însă, în toată această clounadă s-au implicat activ deputații PLDM, PDM și PL. Tot în public, în aceeași manieră populistă. Măscăriciul îl recunoaște pe măscărici de departe.

Păi iată, colegii din parlament din majoritatea de la guvernare au calificat ceea ce se întîmplă și inițiativa administrației lui Dodon drept «tentative antidemocratice».
 
«Am constatat cu regret că pozițiile acestui proiect sînt contradictorii din punct de vedere juridic. Chiar se creează impresia că aceste lacune juridice neconstituționale au fost admise intenționat. Se simte că proiectul a fost elaborat pe valul escrocheriei politice. Nu este clar ce împuterniciri nu-i ajung președintelui, avînd în vedere că cele pe care le are le folosește în niște confruntări simbolice. Asistăm la o imitație de activitate», a declarat deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.

A urmat și o întrebare deloc retorică în adresa deputaților din fracțiunea PSRM — dar cine este acum Igor Dodon? Oare nu liderul PSRM?

* * *
Ce avem în final: socialiștii, din rîndurile cărora Dodon a ieșit oficial, după ce a intrat în rolul funcției de președinte neconstituțional, cer majorității parlamentare să examineze inițiativa lui Dodon. Și-au pus semnăturile pe document așa cum stabilește regula partinică toți membrii fracțiunii.

Acum, nemijlocit despre inițiativă. Dodon a susținut cu mare entuziasm decizia neconstituțională a CC cu privire la modalitatea de alegere a șefului statului. Toate argumentele despre ilegalitatea cu care s-a revenit la alegerile directe a șefului statului, invocate de PCRM, precum și de un șir de comentatori politici, activiști publici, au fost ignorate, la acel moment, de liderul PSRM. Regimul de la guvernare a întins o cursă, a înaintat mulțimii un os sub forma«votului direct», scontînd, în primul rînd, pe electoratul PSRM. Dodon a făcut totul pentru a convinge poporul în corectitudinea deciziei de a participa în cursa electorală, în acest fel, legalizînd regimul criminal de la guvernare.

Atunci, Dodon nu-și bătea capul de competențele șefului statului stabilite în Constituție și, care, într-adevăr, poartă un caracter trunchiat. Toată puterea în Moldova, ca și republică parlamentară, este asigurată de Parlament și Guvern. În febra electorală, Dodon, fără nici o jenă, și-a mințit electoratul precum că printre primii pași pe care-i va întreprinde pentru normalizarea situației în țară, se va număra decretul de anulare a deciziei Guvernului, în urma căreia, contribuabilii au fost obligați să întoarcă miliardul furat din cele trei bănci, a promis că va anula Acordul de Asociere cu UE ș.a.m.d.

Președintele Republicii Moldova nu are asemenea competențe. Iar Dodon știa foarte bine acest lucru. La fel cum știa că nimeni din majoritatea de la guvernare nu-i va oferi extinderea împuternicirilor, mai ales, la capitolul dizolvarea Parlamentului.
 
Regimul de la guvernare l-a așezat pe Dodon în fotoliul prezidențial, iar acum Dodon cere să i se ofere competențe pentru răsturnarea acestui regim?

De altfel, desigur, se poate de făcut puțină gălăgie. Subiectul este unul nobil… Iată că s-au și zburlit de ochii lumii.

Fiodor Luchianencoскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: