Testul de rezistență la stres
РУС. MOLD.
» » Testul de rezistență la stres

Testul de rezistență la stres

29-04-2017, 11:08
Viziuni: 1 573
  
Versiunea de tipar   
Testul de rezistență la stresCea mai mare calamitate pentru Chișinău este primarul capitalei

Pentru capitala Moldovei, o ploaie sezonieră obișnuită sau rafalele de vînt reprezintă deja calamitate naturală. Cad copacii, străzile se transformă în rîuri, ambuteiajele sînt inevitabile, iar oamenii întîrzie la serviciu. Stihia, însă, a provocat o adevărată încercare pentru locuitorii capitalei și întregii republici pe 20–21 aprilie. Nici primăria și nici Guvernul nu au susținut testul de rezistență la stres.


Evident, este imposibil să te pregătești în proporție de sută la sută pentru fenomenele anormale. În asemenea cazuri prejudiciile sînt, întotdeauna, inevitabile. Altceva însă contează: pe cît de mult poate fi redus gradul prejudiciilor. Anume în perioada stihiei și altor cataclisme noi putem evalua pe cît de operativ și profesionist este capabilă să reacționeze conducerea noastră. În cazul dat, administrația primăriei capitalei, în fruntea căreia se află primarul liberal Dorin Chirtoacă, și-a demonstrat incompetența în fața întregii țări.


Consilierul municipal din partea fracțiunii PCRM și consilierilor independenți, Natalia Vîsotina, a relatat corespondentului ziarului «Comunistul» opinia sa pe marginea activității primăriei orașului și Consiliului Municipal Chișinău.


— Stihia a început încă de joi. Meteorologii au avertizat că aceste condiții meteo nefavorabile vor persista încă cel puțin 24 de ore. Oare chiar nu se putea face nimic? Oare chiar nu se putea cumva de coordonat acțiunile serviciilor municipale?


— Despre faptul că Moldova și capitala urmau să înfrunte ninsori abundente și răcirea bruscă a vremii se știa cu două săptămîni înainte pînă la producerea cataclismului. Se știa pînă și zilele exacte cînd urma să se întîmple acest lucru — joi și vineri. Cu toate acestea, serviciile municipale s-au relaxat, mulți au plecat în vacanța de Paști. Nu este clară nici poziția Guvernului. Ei au așteptat pînă în dimineața zilei de vineri pentru ca să decidă implicarea Armatei Naționale la lucrările de curățare a orașului. Acest lucru urma să se facă încă de joi.

 

Să se întreprindă anumite măsuri, să se facă declarații, să fie mobilizate toate serviciile și structurile statului. De facto, s-a primit că oamenii care trebuiau să iasă primii în lupta cu stihia, stăteau acasă. După care au apărut și au pălăvrăgit despre prejudiciile provocate și sursele necesare pentru lichidarea consecințelor stihiei. Anume în aceste zile cetățenii au simțit pe cît de neprotejați sînt ei. Nici la nivel de țară, nici la nivel de oraș nu s-a observat o coordonare a acțiunilor. De aceea, angajații unor servicii municipale, care și-au făcut totuși apariția pe străzi, păreau foarte neajutorați. În cazul în care serviciile municipale ar fi acționat profesionist și organizat, jumătate din prejudiciu ar putea fi fost prevenit.

 

— Se putea oare în aceeași zi de joi de a convoca ședința extraordinară a CMC pentru a se discuta pe marginea situației create în oraș? Sau nu exista o asemenea necesitate?


— Eu consider că exista o asemenea necesitate chiar dacă ne convocam în ședință extraordinară nu joi dar vineri. Componența Consiliului Municipal este foarte diversă. Din componența CMC fac parte mulți oameni de afaceri, conducători de întreprinderi mari, care ar fi putut să-și mobilizeze angajații, să ofere tehnica din dotare, să ofere sfaturi cu rost.

 

— Dorin Chirtoacă, însă, nici măcar nu a încercat să convoace o ședință extraordinară a CMC?


— Nu. Ședința a avut loc abia marți, pe 25 aprilie. În cadrul acestei ședințe, socialiștii, ca întotdeauna, au încercat să-și facă reclamă. Ei au constatat niște fapte — cîți arbori au fost doborîți de stihie și cine se implică în jafuri. În linii generale, s-a vorbit doar despre ceea ce s-a întîmplat, dar nu s-a făcut niciun fel de analiză, nu s-a trasat nicio concluzie. Și dacă ceva similar se va produce din nou, orașul se va pomeni într-o situație analogică.

 

— Vorbim despre faptul că primarul nu a binevoit să convoace ședința extraordinară a CMC. Însă, de multe ori, sînt deturnate și ședințele ordinare...


— Deseori, ședințele sînt amînate pentru un termen nedeterminat și nimeni nu explică cauza. Consilierii municipali sînt pur și simplu puși în fața faptului împlinit precum că ședința nu va mai avea loc.

 

— Pe parcursul mai multor ani de zile, fracțiunea Partidului Comuniștilor luptă împotriva aroganței liberale în primărie și cu fenomenul numit Dorin Chirtoacă cărui rating, demult, a atins nivelul critic în rîndul chișinăuienilor. Ce trebuie de făcut ca această luptă să aibă sorți de izbîndă?


— La etapa actuală este logic de a susține ideea referendumului și de a-l demite pe Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al capitalei. Legislația moldovenească nu propune o altă cale. Se consideră că primarul orașului a fost ales de popor. Primarul se acoperă cu acest fapt și nu are de gînd să plece.

 

— Însă, de facto, puțini locuitori ai capitalei și-au dat votul pentru Dorin Chirtoacă.


— Pentru el au votat locuitorii din suburbii. Pentru ca chișinăuienii să-și poată alege de sine stătător gospodarul orașului este necesar de a modifica legislația la nivel parlamentar. Locuitorii satelor ce fac parte din componența municipiului, își aleg singuri primarul care trebuie să le rezolve problemele în teritoriu. Primarul Chișinăului trebuie să fie desemnat doar de chișinăuienii ce locuiesc în acest oraș, cunosc problemele cu care se confruntă și-i doare sufletul pentru el. În caz contrar, Chișinăul se va transforma într-un sat imens, ceea ce și este deja.

 

— Nu în zadar, locuitorii Chișinăului spun cu amărăciune că Dorin Chirtoacă transformă Chișinăului într-o Coloniță.


— Nimeni din administrația orășenească nu este interesat ca orașul să se dezvolte, să se modernizeze și, pur și simplu, să trăiască. Primarul general nu a propus nicio inițiativă care să aibă menirea să transforme Chișinăul într-o capitală de nivel european. Dimpotrivă, orașul este plin de datorii, primăria, permanent, accesează credite imense care se cheltuiesc în scopuri neclare.

 

— Cu toate acestea, primarul se plînge permanent pe faptul că nu ajung bani. Chiar și acum el a spus că din cauza bugetului modest de care dispune, Asociația de gospodărire a spațiilor verzi are prea puțini angajați și că întreprinderea este dotată prost din punct de vedere tehnic. De aceea, lucrările de lichidare a consecințelor stihiei vor dura pînă la sfîrșitul anului. Credite se accesează, banii se cheltuiesc, însă, nu ajung pentru cele mai necesare lucruri. De ce se întîplă în așa fel?


— Această lipsă de control va persista și în continuare. Parlamentul, odată ce a adoptat Legea cu privire la statutul Chișinăului, i-a oferit primarului general competențe mult prea largi și posibilități imense. De aceea, astăzi, Dorin Chirtoacă nu este interesat de aprobarea bugetului pentru 2017. Cel mai probabil, bugetul municipal va fi aprobat, în cel mai bun caz, la vară. Vom avea o situație cu care ne-am confruntat deja — școlile și grădinițele vor intra în reparații la toamnă, or, în general, nu vor reuși să valorifice sursele alocate pentru lucrările de reparație. La sfîrșitul anului trecut, în unele școli, geamurile termopan erau schimbate în luna decembrie. Și în general, atunci cînd nu este aprobat bugetul, primarul poate cheltui banii orășenilor așa cum îi vine fără a raporta nimănui nimic. Lipsa bugetului afectează negativ nu doar activitatea instituțiilor din sistemul educației, dar toată viața orașului.

 

— Cum poate fi caracterizată activitatea actualei componențe a Consiliului Municipal Chișinău?


— În cadrul Consiliului Municipal Chișinău se atestă o confruntare între două grupuri. Este vorba despre liberali care vor să-și păstreze puterea și socialiștii care vor să obțină puterea. Socialiștii lucrează pentru autoreclamă, îl promovează pe Ion Ceban, care este chitit pentru funcția de viitor primar general. El știe să vorbească frumos, însă, nimeni nu poate specifica vreo faptă concretă de-a lui. Este puțin probabil să fie pe măsură să facă ceva pentru modernizarea și dezvoltarea unor structuri ale orașului. La rîndul lor, liberalii pun bețe în roate tuturor, inclusiv, socialiștilor. Iar noi, cetățenii, ne simțim ostatici între aceste două lagăre.


În cadrul Consiliului Municipal Chișinău se atestă o confruntare între două forțe politice, care încearcă să demonstreze unei alteia cine este stăpîn în oraș. Situația este foarte complicată. Fracțiunea noastră, a comuniștilor și consilierilor independenți înaintează proiecte care ar putea contribui la dezvoltarea orașului, însă, nimeni nu vrea să ne asculte. Ei sînt interesați doar de PR și demagogie. Iar acum, cetățenii se conving că au greșit încă o dată atunci cînd au delegat puterea acestor forțe. Termenul care caracterizează actuala componență a CMC este dezordinea.

 

— Totodată, în CMC există persoane raționale capabile să gîndească la rece?


— În fiecare fracțiune există oameni competenți în multe probleme ce țin de administrația orășenească, însă, de regulă, opinia lor este ignorată.

 

— Ce se poate și trebuie de făcut pentru a îmbunătăți activitatea CMC?


— De ascultat opinia oamenilor care au obținut ceva în viața asta și cunosc anumite lucruri, realizează lucruri concrete nu doar politicanism. Acum, activitatea în CMC se reduce la reglarea de conturi și PR. Și încă ceva, pentru ca CMC să funcționeze normal este necesar de a schimba primarul. Orașul trebuie să fie gestionat de o persoană care știe să gestioneze activitatea, poate să selecteze o echipă de profesioniști, este capabil să coordoneze acțiunile structurilor municipale. Chișinăul trebuie să fie gestionat de o persoană care iubește acest oraș și locuitorii săi. Dorin Chirtoacă nu deține asemenea calități.

 

Natalia Lujina 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: