Pentru nu — nici judecată nu există
РУС. MOLD.
» » Pentru nu — nici judecată nu există

Pentru nu — nici judecată nu există

2-05-2017, 10:15
Viziuni: 1 269
  
Versiunea de tipar   
Pentru nu — nici judecată nu existăDespre nelegiuirile Femidei moldovenești știm cu toții foarte bine și aici nu este cazul să mai inventăm nimic. Totuși, să mai medităm
Potrivit datelor unui nou rating al competitivității globale, elaborat anual de Forumul Economic Mondial, justiția moldovenească este una dintre cele mai corupte din lume. În cadrul puterii judecătorești independente lucrurile sînt mai proaste doar în Paraguay, Burundi și Venezuela.

Din păcate, trebuie să recunoaștem că eșaloanele superioare ale puterii judecătorești au creat propriul stat în stat unde domnesc propriile norme. În mod special — fărădelegea «frăției judecătorești». Exemplul celor de sus, evident, este urmat de eșaloanele de mai jos, dar cum altfel?

Ah, da, sporadic, sistemul judecătoresc «trădează» pe cineva din ai săi. Sub sunetul fanfarelor și declarații triumfătoare a surselor media angajate. Însă, de regulă, acești țapi ispășitori sînt, fie cei care au explodat la modul serios, fie cei care, din anumite motive, au devenit incomozi pentru cei de la guvernare.

Mai ții minte cum a început totul?

La începutul anilor 90 și pînă îm anii 2000, sistemul judecătoresc, de asemenea, era dependent de guvernare. Însă, ceea ce era atunci era dependență personalizată de anumite persoane. Nu era edificată o ierarhie a judecătorilor, cu atît mai mult un sistem în care procesul să se controleze de sus în jos.

Venind la guvernare, în anii 2001- 2002 Partidul Comuniștilor a desfășurat o curățire serioasă a corpului judecătoresc. Criteriile erau evidente — incoruptibilitatea și profesionalismul. Cu toate acestea, spre deosebire de actuala guvernare, comuniștii nu au purces la modificarea Constituției și nu au perturbat toată verticala sistemului judecătoresc.

Însă, odată cu accederea la putere a «integratorilor europeni» situația s-a schimbat în mod radical. Societatea civilă s-a supus guvernării, presa a fost cumpărată pe un cap, opoziția a fost slăbită, iar Occidentul a monitorizat profanarea «istoriei de succes».

Odată ajunși la putere, hrăpăreții au purces la schimbarea judecătorilor incomozi cu oameni loiali lor. În primii trei ani de guvernare a acestora au fost demiși președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere (care a fost schimbat cu re-scriitorul Constituției, Alexandru Tănase), președintele Curții de Apel Chișinău, Anatol Doga și mulți alții.

Statul și dreptul

Ipotetic, același Parlament putea să calce pe coada sistemului judecătoresc corupt. Pe calea adoptării noilor legi sau modificării actelor normative deja existente, care reglementează activitatea sistemului judecătoresc. Însă, se știe foarte bine cine controlează «majoritatea parlamentară», iar în cazul în care aceasta se răsuflă (ceea ce, în principiu, este imposibil) stă la dispoziție o Curte Constituțională devotată.

Nu trebuie să mergem foarte departe după exemple. Iată doar unul singur: Curtea Constituțională a recunoscut drept neconstituțional amendamentul cu privire la regresul judecătorilor care au pronunțat decizii ilegale și au prejudiciat bugetul Moldovei atunci cînd decizia lor a fost anulată de CEDO. A fost pus în funcțiune anume acel principiu renumit al «frăției judecătorești».

Zecii de «stăpîni» ai sistemului judecătoresc au pus statul cu susul în jos, ignoră interesele statale fără a purta nicio responsabilitate, prejudiciază bugetul național și, prin intermediul deciziilor convenabile ale Curții Constituționale, blochează toate încercările stataliștilor de a-i readuce cîtuși de puțin la viață pe judecătorii îngînfați.

Judecătorii din instanțele ierarhic superioare, odată ce văd că deciziile adoptate în prima instanță sînt procesual ilegale, prejudicioase din punct de vedere tehnic, resping cererile de apel în baza unor motive generalizate, iar Curtea Supremă de Justiție, în general, nu le mai admite spre examinare.

Mai există Consiliul Superior al Magistraturii, care, în esență, este un organ independent, creat pentru organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc și trebuie să fie drept garant al independenței puterii judecătorești. Cu toate acestea, la ora actuală, acest organ a fost scos de sub controlul statului, este supus în totalitate oligarhiei și poate face orice-i trece prin cap.

Marea curățenie

Nu foarte demult s-a aflat că în anii 2010 — 2014, în Moldova s-au spălat sume impunătoare de bani din Federația Rusă. În acest proces ilegal au fost atrași slujitorii justiției moldovenești.

Schema nu a fost una pretențioasă: în calitate de credite, datornici, garanți ș. a. m. d. pledau tot felul de companii off shore, iar în calitate de girant a fost atras un cetățean al Republicii Moldova.

În acest fel, aceste dosare ajungeau spre examinare la judecătorii moldoveni, care pronunțau decizii în baza documentelor xerocopiate, eliberate de autoritățile din afara țării, fără a dispune de procura necesară cerută de lege și, de facto, la fiecare caz se prezentau doar xerocopiile buletinelor de identitate a cetățeanului Republicii Moldova fără fișa de însoțire în care este indicată viza de reședință a persoanei în cauză. Ne știind măcar locul exact de trai al cetățeanului Moldovei, judecătorii acceptau, totuși, dosarele spre examinare și pronunțau decizii de recuperare a sumelor invocate de reclamanți.

Mulți judecători care au pronunțat decizii pe marginea acestor dosare au fost implicați și în atacurile raider asupra sistemului bancar din țara noastră, însă, în pofida acestui fapt, lor li s-a permis să plece onorific din sistemul judecătoresc.

Buratinele europene

Comisarul European pentru Politică de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn s-a întîlnit la Bruxelles cu premierul nostru «nocturn» Pavel Filip și a declarat că, chipurile, UE așteaptă de la Moldova continuarea reformelor în sistemul judecătoresc și lupta împotriva corupției și că-i va oferi susținere în acest sens.

În ceea ce privește susținerea (desigur financiară) — a nimerit-o drept în țintă. Uniunea Europeană a cheltuit deja 80 de mil. de euro pe reforma sistemului judecătoresc moldovenesc, însă, cum se zice — «abonatul este în afara zonei de acoperire». Evident, «reformatorii noștri europeni» au împărțit între ei banii oferiți de europeni.

* * *
Cred că dacă actualul sistem judecătoresc nu va fi bine zdruncinat din temelie, el va duce țara la un așa hal încît mie mi-i scîrbă să mă pronunț. Iar cetățenilor acestei țări nu le mai rămîne decît să fugă într-un alt stat cît de cît civilizat numai să nu devină o nouă victimă a propriei țări.

Totodată, ei pot rămîne și pot lupta pentru schimbările radicale.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: