Timpul se scurge, iar după stihia din luna aprilie, capitala nu și-a revenit încă și se mai află în zona pericolului sporit
Se pare că primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, într-adevăr, intenționează să lichideze consecințele stihiei din 20-21 aprilie, abia la anul viitor. Ne putem convinge de acest lucru făcînd o tură pe străzile capitalei. Desigur, centrul orașului a fost curățat pentru ca nu cumva vreo creangă ruptă să cadă în capul edilului și să nu-i afecteze aparatul de gîndire. De cealaltă parte, restul chișinăuienilor riscă, zilnic, să se confrunte cu o situație foarte neplăcută.
Posibil să cadă

Crengile frînte, care abia de mai atîrnă în copaci, pot să cadă în orice moment. Despre asta știu pînă și copiii. Și anume ei, copiii sînt supuși celui mai mare risc, pentru că ei nu sînt la fel de atenți ca maturii.
Majoritatea liceelor au lichidat consecințele stihiei cu forțele proprii. Iar copiii nu au fost implicați în lucrările periculoase, nici măcar elevii din clasele mari. Pedagogii au ieșit sîmbetele la curățenie, au strîns crengile și le-au evacuat în afara perimetrului instituției. În linii generale, au focut tot ce le-a fost în putere. Restul ține de competența Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi, care, din cîte se pare, nu se prea grăbește să ajungă n curțile școlilor. Evident, nu pot fi făcute toate odată. Însă, în primul rînd, trebuie să fie lichidat pericolul vizibil.
Or, pentru a avertiza elevii despre posibilul pericol, conducerea instituțiilor de învățămînt instalează avertizări de genul: ”Atenție! Este posibil să cadă crengi”. Dar este clar că, în mare parte, copiii ignoră această avertizare. Unde mai pui că aceeași copii ar putea fi afectați în drum spre școală.
Iar la noi în curte...

Nu numai crengile rupte, care stau să cadă îi îngrijorează pe cetățeni. ”la noi în curte, pînă acum, nu au fost evacuate grămezile de crengi, nici măcar cele din preajma terenului de joacă pentru copii”, ne spun locuitorii sectorului Botanica. ”De-ați vedea curțile noastre”, spun chișinăuienii de la Buiucani. ”Veniți la noi și vă uitați”, nu rămîn în urmă cei din sectorul Rîșcani.
În esență, grămezile de crengi nu sînt periculoase. Însă, deja de pe acum, animalele fără adăpost își găsesc aici refugiu și chiar se înmulțesc. Peste o lună-două în aceste grămezi vor crește zeci de animăluțe sălbatice. În alte părți, unii cetățeni neconștiincioși vor arunca în aceste grămezi deșeuri menajere, iar în consecință, vor apărea o mulțime de gunoiști neautorizate, care se vor transforma în surse de tot felul de infecții. Toate aceste lucruri sînt previzibile.
Un pericol la fel de mare îl implică cablurile electrice care, de asemenea, atîrnă. Să admitem că toate sînt debranșate de la sursa de alimentare. Însă, nopțile, acestea pot fi un adevărat pericol pentru sănătatea și chiar viața oamenilor. Este o nimica toată să te împiedici într-un cablu ce zace la pămînt. Însă, mult mai periculoase sînt cablurile care încă mai atîrnă la o înălțime mai mică de 2 metri. Asemenea cabluri sînt foarte multe. Pe timp de noapte, ele nu se văd, iar persoanele mai înalte riscă să fie serios traumatizate, iar dacă cablul se nimerește a fi la nivelul gîtului, riscă chiar și sufocare. Și dacă peste un asemenea cablu trece un motociclist mai puțin atent?..
Și încă ceva, conform prognozelor ne așteaptă o vară fierbinte. Atunci cînd toate aceste crengi se vor usca, orașul riscă să se aprindă la orice scînteie. Iar atunci vom avea de calculat nu doar prejudiciile materiale.
Creativitatea populară

Totodată, poporul nostru încearcă să găsească aspecte pozitive chiar și în context negativ. Făcînd uz de lemnele gata, în perioada sărbătorilor de mai, locuitorii capitalei au preparat frigărui chiar în curțile blocurilor. La fel de prietenește cum au ieșit să facă curățenie în aceste curți de bloc. Unii chișinăuieni construiesc garduri decorative din aceste crengi. Frumos și gratuit.
Nu este clar unde se va duce acest lemn care este, deja, depozitat pe Stadionul Republican și alte mii de metri cubi împrăștiați prin tot orașul. Dorin Chirtoacă a propus odată să dea acest lemn la prelucrare – gratuit. Dacă întreprinderile prelucrătoare, într-adevăr, vor primi gratuit materie primă, să se autoorganizeze. Pentru că, puțin probabil ca produsul finit, fie că este vorba despre articole din lemn sau brichete de foc, să fie distribuit gratuit cetățenilor cu venituri mici. Prelucrătorul trebuie să aibă propriul său interes. Dar cine se ”îmbogățește” pe contul stihiei, știe numai primarul capitalei.
Afacere ne domnească

Parvin semnale că, pe alocuri, profitîndu-se de situație, se taie și copaci sănătoși. În tot acest balamuc este foarte greu de confirmat acest lucru. Potrivit datelor oficiale, în capitală au fost PRĂBUȘIȚI circa 10 mii de arbori, apoi s-a spus că au fost AFECTAȚI circa 10 mii – vorbim, totuși, despre două noțiuni diferite. Însă, este puțin probabil că cineva a calculat numărul exact al copacilor deteriorați. Cîți trebuie tăiați și cîți trebuie ”tratați” prin curățarea crengilor rupte.
Oarecum foarte repede, deja a doua zi după stihie, s-a calculat că 80 la sută din copacii și arbuștii decorativi din fondul colecției Grădinii Botanice au fost distruși.
Șochează operativitatea statistică – pentru că teritoriul Grădinii Botanice este de peste 100 de ha. Uimitor de rapid s-a pus cruce pe această locație unică. Poate că locul a picat bine cuiva pentru vreo ulterioară construcție, să zicem – un teren de golf sau a încă unui centru comercial ? Dacă e așa, poate amesteca cărțile prințul de Monaco, Albert al II-lea, care s-a oferit să ajute poporul Moldovei să restabilească Grădina Botanică. Doar că prințul de peste mări nu știe că mai bine n-ar da bani funcționarilor noștri guvernamentali, nu de alta dar sursele vor fi utilizate în cu totul alte scopuri.
Comentariu exclusiv
Natalia Vîsotina,
consilier municipal din partea fracțiunii PCRM:
”În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 11 mai, fracțiunea comuniștilor și consilierilor neafiliați a ridicat problema lichidării consecințelor stihiei indicînd străzile și curțile concrete unde s-au acumulat cele mai multe crengi și deșeuri. Fapt la care primarul a reacționat foarte calm și a spus tot ce a ținut de Asociația Spații Verzi, s-a făcut deja. În curțile de blocuri, oamenii trebuie să iasă la curățenie și să depoziteze undeva crengile. Aceasta este poziția lui.
Din numele fracțiunii noastre am expediat o solicitare Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi, în care am indicat străzile și curțile în care sînt cele mai multe crengi, deocamdată nu am primit un răspuns.
Conducătorul acestei întreprinderi ne-a comunicat, verbal, că ei nu dispun de suficienți oameni capabili să îndeplinească tot volumul de muncă. Deși, dacă e să ne amintim, în primele zile după stihie, același primar și conducerea Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi au interzis categoric locuitorilor capitalei să participe la lucrările de curățare a curților și să folosească lemnul, explicînd prin faptul că autoritățile municipale știu unde să depoziteze copacii prăbușiți. Totodată, la ședința Consiliului Municipal nu s-a discutat unde va merge lemnul depozitat deja pe teritoriul Stadionului Republican.
În ceea ce privește soarta Grădinii Botanice, primăria spune că este în căutarea unui investitor care va ajuta la restabilirea acesteia. În bugetul municipal, adoptat pe 11 mai în a doua lectură, nu sînt prevăzute surse pentru reabilitarea Grădinii Botanice, pentru că este vorba despre milioane.
În ceea ce privește propunerea prințului de Monaco, ea a răsunat la un nivel mult mai înalt, la nivel guvernamental. Însă, deocamdată, nu este clar cum va fi oferit acest ajutor, cum vor fi transferați și distribuiți acești bani și în ce buzunare se vor opri.
Totodată, putem afirma cu certitudine că în urma stihiei, primăria nu a învățat niciun fel de lecții. Noi am cerut să ni se prezinte informații despre ce se prevede, în continuare, pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale, a ”surprizelor” naturii. Însă, nimeni așa și nu ne-a oferit asemenea informații. Inacțiune și o indiferență totală”.
Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно