De neînlocuit pînă astăzi
РУС. MOLD.
» » De neînlocuit pînă astăzi

De neînlocuit pînă astăzi

19-05-2017, 13:47
Viziuni: 4 434
  
Versiunea de tipar   
De neînlocuit pînă astăziÎn anii de activitate a Organizației unionale de pionieri, în rîndurile ei s-au aflat mai mult de 210 milioane de copii

Aproape fiecare om matur, care în prezent e trecut de vîrsta de 40 de ani, are în memoria sa amintiri luminoase despre zilele cînd a fost pionier.  Și asta nu doar pentru că atunci eram cu toții tineri și neîmpovărați de griji. Pionieria ne-a dăruit o copilărie fericită, plină de evenimente frumoase.

Alinierea la eroi

Din primele zile ale creării organizației de pionieri, în fața ei au fost puse scopuri și sarcini concrete. În anii de statornicire și consolidare a puterii sovietice, pionierii au luptat cu analfabetismul și cu vagabondajul, au creat biblioteci, împreună cu maturii, au mers în expediții geologice.

În anii războiului, pionierii au muncit cu jertfire de sine în spatele frontului, au lucrat la uzine militare și pe cîmpuri colhoznice. Anume în acea perioadă a fost creată mișcarea timurovistă de masă, care, pe lîngă multe altele, se ocupa de colectarea mijloacelor financiare pentru tehnica militară necesară frontului și de ajutorarea familiilor celor plecați pe cîmpurile de luptă ale războiului. Pionierii făceau de serviciu în spitalele militare, prezentau concerte în fața soldaților. Mișcarea creată de Arcadie Gaidar a fost atît de viabilă și necesară, încît a continuat să existe  mult timp, chiar pînă la destrămarea Uniunii Sovietice. Datorită mișcării timuroviste, cîteva generații de adolescenți au fost educate în spirit patriotic.

Cînd maturii de astăzi intrau în rîndurile pionierilor, ca exemple le erau aduse numele pionierilor-eroi. Pentru faptele eroice săvîrșite în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, post-mortem au fost distinși cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice pionierii Valea Kotik, Marat Kazei, Lionea Golikov, Zina Portnova, Sașa Cekalin. La acțiunile militare au participat zeci de mii de adolescenți. Ce cunoaște astăzi despre ei tînăra generație a Moldovei? De la cine iau exemplu băiețeii și fetițele de astăzi?

Iar noi știam totul despre ei și ne mîndream că mergem pe urmele eroilor. Noi visam să le semănăm lor. Și cîte lucruri interesante au fost în copilăria noastră pionierească!  Țineți minte cum, împreună cu toții, adunam maculatură? Dar jocurile care se numeau „Zarnița»?  Noi mergeam în vizită la veteranii de război, care pe atunci încă nu erau bătrîni, le ascultam povestirile de pe front, după care le ajutam în gospodăria lor cu tot ce puteam. Pentru noi, cei de atunci, toate acestea erau interesante. Pionierii erau uniți și prietenoși, de aceea toți copiii doreau să devină pionieri. Toate acestea au fost în viața noastră și pe toate acestea le ținem bine minte. Și-au pierdut memoria doar acoliții actualei guvernări liberal-democrate, care prin toate mijloacele se dezic de trecutul lor pionieresc.

Varianta africană

În anii 70, mii de savanți, medici și pedagogi de-ai noștri au lucrat în țările în dezvoltare, în care se construiau centre medicale, școli și universități. Ajutor umanitar dezinteresat era acordat pe atunci inclusiv țărilor africane, în particular Algeriei, unde a lucrat și tatăl colegului nostru Alexandru Romanciuc.

În orașul Bumerdes, situat pe malul Mării Mediterane, acum se află un mare centru universitar și științific din Algeria. În anii sovietici, aici au fost create două institute — de indusgrie grea și industrie ușoară. Din componența corpului profesoral al acestora făceau parte reprezentanți, practic, ai tuturor republicilor noastre unionale. Savanții sovietici trăiau chiar pe teritoriul orășelului studențesc.

Alexandru își amintește că, aflîndu-se acolo împreună cu părinții, copiilor le era dor de patrie. Teritoriul școlii ca și cum se considera o parte a Uniunii Sovietice, și aici erau respectate toate tradițiile de acasă și marcate toate sărbătorile sovietice. Și cînd copiii, acolo, intrau în rîndurile pionierilor, erau plini de mîndrie și trăiau sentimentul că sunt o parte a detașamentului de multe milioane al pionierilor sovietici.

Pionieria a fost o verigă trainică în sistemul sovietic de educație a tineretului. Forțele politice care au venit la putere după destrămarea Uniunii Sovietice au respins această organizație de format sovietic. Dar nici una din aceste forțe nu a propus ceva mai bun în locul ei.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: