Coeficientul NE fericirii
РУС. MOLD.
» » Coeficientul NE fericirii

Coeficientul NE fericirii

24-05-2017, 16:27
Viziuni: 1 070
  
Versiunea de tipar   
Coeficientul NE fericiriiDacă e să ne orientăm după ultimul rating a celor mai fericite țări din lume, prezentat recent, Moldova este o țară profund nefericită. La ora actuală, ea ocupă rușinosul loc – 96.
Cetățenii Moldovei sînt oameni cu experiență. Sîntem bătuți, dar noi devenim mai tari. Ne opunem și, într-un mod absolut miraculos – supraviețuim. ȘI la urma urmei, poziția 96 în rîndul celor 156 de state – nu este un rezultat atît de rău. Se zice că n Africa situația este și mai dramatică. Iar asta pentru că noi am învățat să facem abstracție de situația reală și să căutăm fărîme de fericire în oamenii apropiați, familie, muncă – cei care au un loc de lucru, evident.  Pentru că de stat nici nu face să mai așteptăm nimic legat cu noțiunea de fericire.  

De altfel, toate aceste ratinguri sînt destul de contradictorii. În luna mai ni se spune că sîntem departe de a fi fericiți, iar în luna martie, conform datelor publicate în raportul World Happiness Report, întocmit la solicitarea ONU cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii, Moldova s-a clasat pe locul 55 depășind cu două puncte pînă și țara vecină – România. Atunci, Rusia s-a pomenit pe locul 49. Adică, dacă e să credem orbește acestor sondaje, reiese că timp de 2-3 luni, Moldova s-a rostogolit spre nefericire tocmai cu 41 de puncte.

Interesant, pe care cetățeni ai Moldovei i-au intervievat experții străini atunci cînd au întocmit ratingul celor mai fericite țări? Dacă pe cei care trăiesc regește și care se alimentează din treuca statului atunci, da, este clar  de ce părem atît de fericiți în ochii experților străini.   

În martie 2016, sociologii Universității din Columbia SUA au realizat un alt rating mondial al fericirii (World Happiness Report). Potrivit datelor publicate, acum un an, Rusia a fost clasată pe locul 56, Uzbekistanul a ocupat poziția 49, Kazahstanului i-a revenit locul 54, iar Moldovei – locul 55.  

Sociologii afirmă că acest coeficient al fericirii este determinat în baza cîtorva indicatori, printre care PIB pe cap de locuitor și nivelul susținerii sociale, adică, se iau în calcul pe cît de protejat se poate simți cetățeanul, poate el conta pe susținerea statului dacă se pomenește într-o situație complicată. Despre aceasta trebuie să fie întrebați pensionarii moldoveni pe care i-au mințit Guvernul implementînd reforma de pensii anticonstituțională; dar și mamele cu mulți copii, familiile care și-au pierdut întreținătorii; oamenii care s-au pomenit cu grad de invaliditate...

De asemenea, estimarea gradului de fericire se face reieșind din nivelul libertăților personale, nivelul de generozitate și filantropie, percepția corupției, motivele de bucurie și îngrijorare în zilele care au precedat sondajul.

În martie 2015, potrivit datelor Institutului American Al Opiniei Publice, în ratingul celor mai fericite țări ale lumii, Moldova s-a clasat abia pe locul 131 din 143.  Adică, s-a constatat că în marea lor parte, locuitorii țării noastre sînt foarte nefericiți. Ce i-a dus, totuși, pe cetățenii moldoveni în depresie profundă ? Oare nu miliardul furat ?

În 2013, cercetătorii centrului New Economic Foundation, de asemenea, au publicat un rating ale celor mai fericite țări din lume în 2012. Pentru a determina formula fericirii, ei au înmulțit indicatorii nivelului de trai cu durata de viață și au împărțit rezultatul la indicatorii referitori la consecințele ecologice. Pentru determinarea primului indicator s-au folosit datele unui sondaj internațional. Respondenților li s-a propus să-și evalueze viața pe o scară de la 1 la 10. Restul datelor formulei au fost selectate de cercetători din sursele oficiale.

Bazîndu-se pe sursele oficiale din Moldova, cercetătorii au ajuns la concluzia că Moldova ocupă un loc destul de prestigios – 40. Printre țările fostei Uniuni Sovietice, un loc mai bun a ocupat doar Kîrgîzstanul – care s-a clasat în rating pe poziția 38. Totodată, Lituania s-a regăsit pe locul 120. Adică, reiese, că în acea perioadă, lituanienii, care s-au încadrat profund în Uniunea Europeană, erau de trei ori mai nefericiți decît moldovenii. Apropo, în sondajul publicat în anul 2013, mai nefericiți ca noi au fost oamenii din Marea Britanie – locul 41, Turcia – locul 44, Japonia – locul 45, Germania – locul 46, Austria – locul 48, Italia – locul 51 precum și multe alte state care se consideră dezvoltate.

Ce șa mare fericire am avut noi atunci în 2012 nu ne putem aduce aminte  așa din dată. Poate doar că atunci în 2012, omenirea era în așteptarea sfîrșitului lumii, poporul planetei Pămînt se pregătea de un cataclism global, iar în Moldova acest sfîrșit era aproape că zilnic. Nouă nu ne era frică și de asta și eram fericiți. CE va fi mai departe, vom trăi și vom vedea.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: