Recompensă pentru «simplul prim-ministru»
РУС. MOLD.
» » Recompensă pentru «simplul prim-ministru»

Recompensă pentru «simplul prim-ministru»

11-06-2017, 09:03
Viziuni: 201
  
Versiunea de tipar   
Recompensă pentru «simplul prim-ministru»Fostul prim-ministru Iurie Leancă a devenit vicepreședinte al Parlamentului — adică, a ocupat locul «doamnei din opoziție» pentru alergătură proeuropeană
 
Patru fracțiuni parlamentare — a Partidului Comuniștilor, PSRM, PLDM și PL — au părăsit ședința Parlamentului în semn de protest, așa că pentru «pur și simplu un prim-ministrul» au votat doar democrații și însuși «grupul Leancă». De altfel, 52 de voturi au fost suficiente, pentru a-l așeza în această funcție pe unul din principalii vinovați de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei.

Candidatura lui Leancă a fost propusă de spicherul Parlamentului și locțiitorul lui Plahotniuc, Andrian Candu. Fapt care, doar prin sine, vorbește despre multe. Ce-i drept, un pic mai înainte de asta, Andrian Candu și-a expus opinia ca, după plecarea Lilianei Palihovici, postul de vicepreședinte al Parlamentului ar trebui să-i revină opoziției și să-l ocupe o persoană de sex feminin. Dar pendulările încolo-încoace ale democraților nu sunt pentru noi ceva nou și au încetat să ne mire.

Prin ce a cîștigat ex-premierul numirea sa în această funcție? Putem presupune că, pe de o parte, asta e un fel de recompensă pentru urmarea întocmai a siajului PDM. Încă în anul 2015, nu la mult timp după ce a devenit deputat pe lista PLDM, Iurie Leancă a ieșit din partidul care l-a delegat în Parlament și de atunci, în mod consolidat, votează împreună cu «majoritatea parlamentară».

Ceea ce e firesc, deoarece întreaga lui carieră (începînd cu cea diplomatică) s-a constituit astfel, încît lui nu i se cerea să ia decizii, ci doar să îndeplinească anumite misiuni. Altfel spus, el permanent a fost nu un călăuzitor, nu un personaj cu unul din rolurile principale, ci unul de planul doi. Și chiar de se întîmpla să ia în mod de sine stătător anumite decizii, pînă la urmă, acestea se dovedeau a fi greșite, ba chiar criminale. Asta o putem spune cu referire la semnarea pachetului de legi care a asigurat furtul miliardului, la semnarea Acordului de Asociere cu UE, la tot ceea ce ține de confruntarea cu FR și de alte acțiuni care au prejudiciat interesele naționale ale Moldovei.

Pe de altă parte, după divorțul politic între PDM și PL, a apărut necesitatea de a completa vacuumul din coaliție, iar pentru acest rol se potrivea de minune anume «grupul Leancă». Cu atît mai mult că are și un partid al său, chiar dacă acesta e mic.

Crearea acestui partid Iurie Leancă a început-o la vreo două luni după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, cînd guvernul lui n-a fost susținut de deputații noii componențe a organului legislativ. El a înțeles: la jocul său politic are dreptul doar politicianul ce are și un partid. Doar în acest caz poziția lui este luată în considerare de alți politicieni și doar așa el poate ocupa alături de dînși un loc pe scena politică a țării, doar atunci de el va putea să depindă ceva.

În primăvara anului 2015, Iurie Leancă a declarat că iese din rîndurile PLDM și lansează un nou proiect politic proeuropean, «de alternativă», un proiect ce părea să fie asemănător cu unul de opoziție. Ce-i drept, foarte degrabă el «s-a istovit» și, în iulie 2016, a semnat cu coaliția de guvernare «Acordul de parteneriat național», primind «în dar» simbolica funcție de președinte al consiliului parlamentare pentru integrare europeană.

Numirea lui Iurie Leancă în funcția de «pur și simplu vicespicher» nu numai că scoate în scenă încă o marionetă a Păpușarului, dar, pe lîngă asta, întărește în Parlament poziția forțelor pro-unioniste și prooccidentale.

Viziunile pro-unioniste ale lui Iurie Leancă s-au manifestat evident în timpul campaniei alegerilor prezidențiale din România de la sfîrșitul anului 2014, cînd el l-a sprijinit activ pe Victor Ponta. Adică, l-a sprijinit pe omul care a declarat că, în 2018, urmează să se producă «a doua mare unire». Atunci Iurie Leancă, la un miting de la București, a luat cuvîntul pentru a-i îndemna pe români să-l voteze anume pe Victor Ponta. Și a făcut-o chiar dacă atunci el însuși făcea parte din Partidul Liberal Democrat, iar colegul său român era social-democrat. Adică, în plan ideologic, ei nu puteau să aibă nimic comun.

Dar și distrugînd PLDM, Iurie Leancă nu putea să nu înțeleagă că asta este avantajos pentru Mihai Ghimpu și liberalii lui, ale căror viziuni le cunoaștem cu toții.
 
Cît privește orientarea prooccidentală, în acest context putem reitera că Iurie Leancă, fiind candidatul nr. 3 la funcția de președinte al Moldovei, a cerut ca toți pretendenții să continue mișcarea țării în direcția spre Occident și să jure că nu vor anula Acordul de Asociere cu UE.

Din cele expuse pînă aici este absolut clar că proiectul «Iurie Leancă» prezintă pericol pentru statalitatea moldovenească, pentru identitatea noastră culturală și etnică.

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: