”Pur și simplu salvatori”
РУС. MOLD.
» » ”Pur și simplu salvatori”

”Pur și simplu salvatori”

12-06-2017, 15:49
Viziuni: 238
  
Versiunea de tipar   
”Pur și simplu salvatori”Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă a vociferat un punct de vedere senzațional în legătură cu furtul miliardului

Țineți-vă bine de scaune și taburete și aveți grijă să nu vă rostogoliți de pe pat, mult stimați cititori: potrivit lui Leancă, ”jaful secolului” din sistemul bancar moldovenesc a fost necesar ... pentru ”salvarea” Moldovei și cetățenilor ei.

Această declarație nu a fost făcută în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, ci într-o stare absolut conștientă și încă în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Adică, această declarație poartă un caracter vădit oficial.

Răspunsul respectiv a răsunat în replică la observațiile făcute de președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, care, pe bună dreptate, a indicat asupra faptului că locul lui Iurie Leancă nu este în prezidiul organului legislativ, ci după gratii ”alături de Filat”.

Fiți de acord, este foarte greu de contestat veridicitatea afirmațiilor liderului comuniștilor moldoveni. Pentru că au furat toți cei din coaliția de guvernare, de ce răspunde numai Filat ? Este adevărat că circulă niște zvonuri conform cărora Iurie Leancă urma să fie arestat în aceeași zi cînd a fost reținut Filat, însă, în ultima secundă, s-a decis să fie lăsat în libertate, chipurile, va mai fi de folos. Și cu adevărat a fost de folos – în rol de vicepreședinte de Parlament manipulabil.

Cred că n urma declarațiilor fostului ”pur și simplu premier” au căzut n coadă nu doar jurnaliștii și deputații din opoziție, dar chiar și fracțiunea PDM în deplină componență. ”Vreau să vă informez că decizia pe care am luat-o împreună cu Guvernul în ceea ce privește alocarea garanțiilor bancare, a fost una dintre cele mai complicate, dar necesare, care a salvat economia țării, sistemul bancar, cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Leancă cu nerușinare.

Amintim că prin intermediul creditelor interbancare, gajurilor, precum și depozitarea banilor peste hotar s-a furat cel puțin 1 miliard de dolari din trei bănci moldovenești – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Și anume ”salvatorul” Leancă, pe 25 septembrie 2014, a aprobat șapte legi sub răspunderea Guvernului. Anume acest pachet de legi a permis începerea procedurii scurgerii criminale a banilor din sistemul bancar.

În rezultat, în cele trei bănci s-au format lacune financiare enorme.  Pentru a le acoperi, Guvernul Iurie Leancă a aprobat o dispoziție secretă în baza căreia Băncii Naționale i s-a permis să crediteze cele trei bănci cu 9,5 miliarde de lei.  Acești bani, de asemenea, au dispărut nu știu unde.  De altfel, restituirea acestor bani (cu tot cu procente) – de azi încolo este problema populației.  La acest capitol și-a depus, deja, contribuția Guvernul Filip.

Banii au fost alocați din fondul valutar al BNM cu scopul de a ”asigura stabilitatea sistemului financiar în condițiile existenței pericolului de izbucnire a unei crize financiare de sistem”. Deși, în calitate de premier normal, nu unul ”pur și simplu”, Leancă trebuia să verifice totul înainte de a semna scrisoarea de garanție cu privire la creditul pentru BEM și BNA. În consecință, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță  a declarat că banii au fost furați din rezervele valutare ale Băncii Naționale. (La acest capitol, guvernatorului de atunci al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu,  i se putea sugera să usuce posmagi).

Apropo, încă la sfîrșitul anului 2013, s-a demonstrat că emisia suplimentară a celor 16 milioane de acțiuni ale Băncii de Economii în sumă totală de 80 milioane de lei, a fost fictivă. Informația cu privire la fraudă nu a fost publicată atunci, însă, ea a ajuns pe mîna funcționarilor cheie din țară, inclusiv pe mîna premierului Iurie Leancă și secretarul comisiei parlamentare pentru securitate națională, Ion Butmalai, ceea, ce fără îndoială, a jucat rolul său în soarta lui tragică de mai departe – prea multe știi, prea multe ai de tras ...

În acest fel, pentru poporul Moldovei,  Iurie Leancă este simbolul catastrofei, furtului miliardului, devalorizării leului, căderea în neantul sărăciei. Iar locul lui este exact acolo unde a indicat Vladimir Voronin.

Dmitri Crîmov   скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: