Spre viitor — cu optimism
РУС. MOLD.
» » Spre viitor — cu optimism

Spre viitor — cu optimism

24-06-2017, 09:03
Viziuni: 1 577
  
Versiunea de tipar   
Spre viitor — cu optimismComunista Ala Reajeva: «PCRM este unicul partid cu poziție bine conturată, cu scopuri clare și obiective concrete. Respectînd istoria, statul, cetățenii, comuniștii nu trădează valorile lor»
 
În prezent, eroina rubricii noastre, — comunista Ala Reajeva, — e secretar al organizației primare nr. 41 a comitetului raional al Partidului Comuniștilor din sectorul Rîșcani al capitalei. E un om onest, deschis, principial — anume așa o caracterizează tovarășii de partid.

Discuția noastră a avut loc chiar la comitetul raional, acest local fiind unul apropiat sufletului ei. Anume aici a venit în de acum îndepărtatul an 2006 cu intenția conștientă de a intra în rîndurile PCRM.

— Scopurile și obiectivele partidului sunt înrudite cu viziunile mele, — zice ea. Dar de unul singur este imposibil să promovezi și să traduci în fapt asemenea scopuri și obiective. De aici și dorința mea de a mă alătura acestei comunități de idei, acestei, aș putea spune, familii. Doar, după cum se spune, unde-i unul, nu-i putere. Este adevărat, în ultimul timp suntem foarte des loviți din spate, dar împreună e mai ușor să opunem rezistență acestei presiuni.

— Dumneavoastră sunteți secretarul unei organizații primare, iar organizațiile primare, după cum se știe, constituie fundamentul PCRM. Cum e asta — să fii fundamentul partidului în actuala situație?

— Mai înainte, era mult mai ușor. Și oameni aveam mai mulți, și resurse mai multe, și munca noastră la secțiile de votare era mai simplă. Astăzi resurse avem puține, iar rîndurile întrucîtva ni s-au rărit. În schimb, au rămas cei mai dîrji și devotați. Și cei rămași au aceeași încredere în partid ca și la început.

Pe lîngă asta, simțim o răspundere pentru societate. În general, viața ca și cum decurge normal: oamenii mișună pe străzi, se grăbesc undeva sau pur și simplu se plimbă, organele publice ale puterii funcționează, transportul public circulă. Însă doar în aparență e așa. Pe cînd în realitate zilnic zeci dintre cetățenii noștri pleacă din țară. Guvernării nu-i pasă deloc de popor, n-are grijă să-i creeze omului condiții normale de viață la dînsul acasă, adică în Patria lui. Se creează impresia că ea, această guvernare, urmărește anume scopul ca, în interesele personale ale cuiva, să alunge oamenii de pe pămîntul acesta. Altă explicație a politicii lor antipopulare eu nu am. În anii ce au trecut, am pierdut prea mult și prea multe. Sper, ba chiar sînt sigură că cetățenii noștri vor găsi în sine forțe să lupte împotriva fărădelegilor care se fac în țara lor. Noi, comuniștii, suntem gata să-i însuflețim în această luptă și să-i ajutăm să-și reîntoarcă încrederea în puterile lor, în viitorul lor, în țara lor.

— În 2009, oamenii au primit «libertate», s-au izbăvit de «dictatura comuniștilor», după cum mulți se exprimau atunci. Dar ce înseamnă cu adevărat dictatură a devenit clar odată cu venirea la putere a așa-numiților eurointegratori. În acest sens, ce puteți spune — cetățenii noștri de bună seamă au devenit mai liberi?

— PCRM întotdeauna a respectat buchea legii. În 2009, comuniștii au plecat de la putere conform legii, nu s-au ținut de putere prin toate mijloacele posibile și imposibile. Dar noile forțe politice venite la putere n-au putut propune poporului nici un fel de schimbări cardinale pozitive, nici o îmbunătățire a vieții lui. Dimpotrivă, l-au băgat pe om într-un iad social. L-au înconjurat din toate părțile cu biruri, cu tarife exagerate, cu o creștere permanentă a prețurilor. Golind buzunarele oamenilor, această putere golește și buzunarul statului. Spuneți-mi, ce fel de libertate este asta?!

Orice idee care le vine celor de la putere are scopul doar ca ei să mai rămînă la troacă, să înșele poporul în continuare. Ei împovărează populația cu impozite suplimentare. Iar în timpul acesta numărul populației scade, mașina de administrare a statului e din ce în ce mai defectuoasă.

— Situația fiind asta, nu e timpul să fie dată alarma în mase?

— E timpul, desigur. Și comuniștii, în acest sens, nu stau, cum se spune, cu mîinile subsuori. Tovarășii noștri mai în vîrstă întotdeauna sînt gata să se încadreze într-o asemenea luptă, dar asta nu e suficient. Avem nevoie de tineret, de o avangardă. În acest sector mai este de muncit, ca să atragem în rîndurile noastre și reprezentanți ai generației tinere. Doar viitorul, în primul rînd, e al ei. Îndemnul de a deveni membru al PCRM e întotdeauna pe agendă.

Pe de altă parte, uitați-vă ce tineret avem astăzi. Actualul sistem de educație le impune tinerilor de la noi valori străine nouă, idei improbabile pentru societatea noastră. Cum se spune, li se spală creierele. Și li se se spală într-atît, încît le dispare memoria istorică, ei uită de tradiții și de alte lucruri cu adevărat de preț.

În acest context, aș mai vrea să vorbesc și despre altceva. Un tînăr care intră în rîndurile unei sau altei organizații se interesează de mai multe, inclusiv de plata pe care o va primi pentru asta. Și dacă i se răspunde că munca obștească se face gratuit, entuziasmul îi scade pe loc. Pe cînd promovarea ideilor cu caracter antistatal, știm și despre asta, este remunerată foarte bine din punct de vedere material…

— Partidul Comuniștilor se deosebește de altele anume prin faptul că ideile noastre nu se cumpără și nu se vînd, în schimb, cu ideile noastre poți face ca viața ta să aibă un sens aparte, s-o însuflețești…

— Anume așa. În caz contrar, ideea se transformă în marfă de vînzare. Astfel, ea își pierde nucleul, sensul, esența, importanța sa. Dar saci fără fund cu bani nu are nimeni. Și cînd banii celui ce plătește se epuizează, se epuizează și ideea. Și ce urmează după asta?

— Oamenii noștri se lasă atrași în diferite curse, mulți din ei sînt cu ușurință zombați de oricine vrei, pentru a fi mai apoi folosiți în diferite scopuri. De asta tot trebuie să ținem cont…

— Uneori, mă apucă ciuda pe cetățenii noștri. Lucrînd la secțiile de votare în perioada alegerilor locale, firește, comunic direct cu locuitorii capitalei. Oamenii nu se feresc de dialog, acceptă poziția noastră, sînt de acord cu argumentele noastre. Iar la sfîrșitul discuției încep să se îndoiască în ceea ce am vorbit, unii chiar ne spun în față că îl vor vota pe alt candidat, pentru că e tînăr, e frumos și așa mai departe, de aceea le pare rău să nu-l voteze anume pe dînsul…

Ce absurditate — să-i jelești pe cei care nimicesc orașul tău și țara ta! Conducerea trebuie încredințată unor profesioniști, unor oameni de stat în deplinul înțeles al noțiunii. Dar ce-i de făcut cu cetățeanul care, prin votul său, îl investește cu putere pe un partid sau pe anumiți candidați, iar după alegeri, — și asta e cel mai interesant!, — începe să-i pară rău de ceea ce a făcut și se plînge că nu-i place cum respectivul conduce orașul sau țara?! Șansa acestui cetățean de a face o alegere corectă e ratată și nemulțumirea lui va dura patru ani la rînd!

Sînt de acord, comuniștii, se prea poate, n-au reușit să realizeze tot ceea ce aveau de gînd să facă. Dar în perioada guvernării noastre oamenii în mod real au simțit grija conducerii față de popor, au simțit neindiferența și responsabilitatea celor de la conducere. Și nivelul de trai al populației era atunci incomparabil mai înalt. La întîlniri, cu aceasta sînt de acord nu numai părtașii noștri.

— Ne așteaptă înainte alegerile parlamentare ordinare. Și oamenii iarăși vor trebui să aleagă între… și între…

— În realitate, alternativă nu există. De acum astăzi, chiar acum, e necesar să ne dăm seama, să înțelegem, în sfîrșit, că nu trebuie să votăm nici actuala putere antistatală, nici acoliții ei, care deseori se prefac că sînt în opoziția acestei puteri. În această situație, comuniștii ar trebui să spargă blocada informațională în care se află: să apeleze la rețelele de socializare și să-și dezvolte resursele sale mediatice.

Desigur, se simte și necesitatea unui post de televiziune. Ei, — am în vedere actualul regim, — pe toate căile, inclusiv prin canalele lor televizate, uitați-vă cît de ușor reușesc să distrugă totul, inclusiv valorile familiale, cum fac propagandă unei false toleranțe, și nu doar față de paradele gheilor. Dacă va dispărea familia, nu va mai fi în Moldova nici un partid politic. Dacă ne vom îndepărta și ne vom înstrăina de tradițiile noastre, de principiile umaniste, de moralitate în sensul larg al acestei noțiuni, va dispărea însăși societatea.

— Ce Vă motivează să rămîneți pînă astăzi devotată Partidului Comuniștilor?

— În ceea ce privește ideologia pe care o propagă, la ziua de astăzi în Moldova nu există un partid mai demn de încredere. PCRM este unicul partid cu o poziție bine conturată, cu scopuri clare și obiective concrete. Respectînd istoria, statul, cetățenii, comuniștii nu-și trădează valorile lor.

Eu privesc în viitor cu optimism. Poporul nostru a îndurat atîtea nedreptăți, a fost lipsit de atîtea bunuri, a trecut prin atîtea încercări, însă a reușit să reziste în fața tuturor acestora. El a avut și vremuri bune, despre care astăzi își amintește cu nostalgie. Și dacă oamenii țin minte aceste vremuri bune, înseamnă că, pînă la urmă, vor veni să se încadreze în luptă pentru a cuceri dreptul la o viață normală, o viață demnă de om. Iată ce mă însuflețește. În această direcție îl îndemn să lucreze și pe fiecare din comuniștii noștri.

Ceea ce trebuie să facem, e să aducem la conducerea țării adevărați oameni de stat — dintre cei care de acum au demonstrat că își îndeplinesc promisiunile făcute.

Marina Țurcanскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: