El știe peste măsură de multe…
РУС. MOLD.
» » El știe peste măsură de multe…

El știe peste măsură de multe…

7-07-2017, 13:05
Viziuni: 161
  
Versiunea de tipar   
El știe peste măsură de multe…Despre astfel de oameni, ca spicherul Parlamentului, Andrian Candu, se spune: «Sînteți atît de deștept! Dar creierul nu vă supără cumva?»
 
Orice problemă ar apărea, orice temă ar fi supusă discuției, domnul Candu se pomenește în rolul unui personaj anecdotic care știe totul și care a fost peste tot. Pe cînd în fotoliul de președinte al Parlamentului l-a așezat nu erudiția sa, nu capacitățile și nu mintea, ci obișnuitul la noi nănășism.

Ceea ce nu-l împiedică pe domnul Candu, cu înfățișarea unui acsacal cu experiență de viață, să raționeze asupra diferitelor materii — de la divizarea infuzoriilor pînă la complexitatea politicii globale. Dar, apropo, ceea ce nu știe Andrian Candu — asta cînd anume e sărbătorită Ziua Constituției Republicii Moldova. Într-o emisiune televizată, dumnealui a indicat această zi cam în felul următor: «Douăzeci și… patru…, douăzeci și… șapte iulie… Cam așa» (de fapt, e 29 iulie — aut.). De fapt, vorbind obiectiv, asta nu e unica pată albă în cunoștințele lui referitoare, în particular, la Moldova.

Nu demult, domnul Candu și-a expus încă o dată opinia cu privire la sistemul electoral mixt. Asupra acesteia el se pronunță în mod regulat, însă respectiva opinie se deosebește de toate celelalte prin tonul ei peste măsură de categoric și prin ignoranța dumnealui față de însuși subiect, ceea ce și trezește dorința de a-l pune la punct pe obrăznicitul fin al lui Plahotniuc.

Păi, iată, Andrian Candu a declarat că în istoria Republicii Moldova nu au mai fost asemenea dezbateri ca cele pe marginea acestui proiect de lege (cu privire la sistemul electoral — aut.). Am fi curioși să aflăm de unde și-a scos respectiva afirmație domnul Candu și prin ce poate să și-o argumenteze? Desigur, cele 850 mii de semnături, colectate în mod forțat de către democrați, nu se iau în calcul.

Pe cînd istoria țării noastre a memorizat proiecte de legi care au trezit în societate o rezonanță mult mai mare decît cea pe care a trezit-o ticluiala actualilor guvernanți. De exemplu, a fost supus unei largi discuții proiectul Codului științei și inovațiilor, adoptat în iulie 2004. O atenție nu mai mică din partea societății a avut Legea cu privire la statutul juridic special al «Gagauz Yeri»». Și nici numeroasele încercări ale «patrioților» autohtoni de a reduce emisia posturilor străine n-au fost ocolite de interesul cetățenilor.

Dar adevărul constă în faptul că toate proiectele de legi sus-pomenite, chiar și luate la un loc, nu prezentau pentru țara noastră un asemenea pericol cum este cel pe care îl prezintă proiectul de modificare a sistemului electoral, inițiat de democrați. Și asta pentru că, în cazul în care el va fi adoptat, Moldova imediat se transformă într-o feudă a lui Plahotniuc și a altora de teapa lui. Așa ceva nu s-a întîmplat niciodată. Sperăm că nici nu se va întîmpla.

Mizele democraților sînt foarte mari. Iar teama de «a zbura» pe alături de Parlament la viitoarele alegeri este atît de mare, încît ei sunt gata să ignoreze chiar și opinia comunității internaționale de experți în persoana Comisiei de la Veneția.

«Eu niciodată n-am pus la îndoială profesionalismul și obiectivitatea experților Comisiei de la Veneția, însă uneori în acestea se fac vădite și anumite tendințe politice», a declarat atotștiutorul nostru spicher. Asta în loc de a recunoaște, ca un adevărat bărbat, că «da, am dat-o în bară». Dar democrații moldoveni sînt altfel de democrați: îi dai afară din casă pe ușă, iar ei îți intră înapoi pe fereastră…

Este necesar să menționăm că, paralel cu proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt în Moldova, experții Comisiei de la Veneția au examinat și proiectul cu privire la modificarea sistemului electoral prezentat de Georgia.

Iată aici Andrian Candu a scos un strigăt de disperare în stil georgian (vai, mă!) și s-a văietat: «Uite că în cazul georgienilor avizul a fost pozitiv, iar în cazul nostru — negativ!».

O mică nuanță: atît de deșteptul Candu a uitat să pomenească acel fapt «neînsemnat» că georgienii tocmai au decis să treacă de la sistemul electoral mixt la sistemul de vot proporțional, adică la cel care funcționează acum la noi. Poate aceasta e și cauza din care Comisia de la Veneția a dat un aviz pozitiv proiectului lor?! (În numele dreptății, trebuie să menționăm faptul că alegerile parlamentare din Georgia din anul 2020 se vor desfășura conform sistemului electoral mixt, în baza unei «prevederi de tranziție» a Constituției. După aceea, ulterioarele alegeri vor avea loc în baza listelor proporționale, și acest fapt va fi consemnat în Legea Fundamentală a Georgiei).

Domnul Candu, la fel ca și ceilalți membri ai Partidului Democrat, în frunte cu stăpînul și căpetenia lor, Plahotniuc, vrea și el să rămînă la putere, de aceea cu o încăpăținare maniacală repetă că modificarea sistemului electoral, chipurile, totuna se va produce neapărat.

Pe de altă parte, ce le mai rămîne să facă? Doar forța conducătoare și directoare — oligarhul-păpușar Plahotniuc — vorbește despre același lucru: «noi sîntem dispuși să promovăm dorința cetățenilor de a fi reprezentați în Parlament în mod concret». Mai este oare cazul să amintim că e vorba despre acei cetățeni de la care slugoii «coordonatorului a toată Moldova» au colectat în mod forțat semnături?

Iată și ilustrația evidentă a faptului că, atunci cînd opinia structurilor europene coincide cu doleanțele autorităților moldovene, acestea din urmă țipă despre asta în toate mijloacele de informare în masă, la briefinguri, îi includ în campanie pe blogheri, analiști, pe «troli». Dar atunci cînd opinia colectivă a Occidentului diferă de capriciile democraților mincinoși și delapidatori de fonduri publice, aceștia, împreună cu acoliții lor, își amintesc că noi, chipurile, sîntem un stat suveran și, după multe căutări, găsesc în opinia occidentalilor «anumite tendințe politice».

«Deșteptul» Candu, în loc de un astfel de primitivism, ar fi putut inventa ceva mai ingenios.

Cum încearcă să-și realizeze intențiile lor democrații, precum și aliații lor la uzurparea puterii — socialiștii, la fel și pseudoanaliștii-holopi de tipul tatălui și fiului Andrievschi, am văzut pe parcursul discuțiilor pe marginea proiectului electoral mixt, acestea purtate după avizul lui de către Comisia de la Veneția.

Gașca adunată în Parlament a analizat meticulos toate recomandările CV, cu excepția uneia. Care credeți că e această una? Bineînțeles, cea care indică să se renunțe la reformarea sistemului electoral.

Să se renunțe, printre altele, în avantajul adevăratei democrații.
 
Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: