Inegalitate avantajoasă pentru guvernare
РУС. MOLD.
» » Inegalitate avantajoasă pentru guvernare

Inegalitate avantajoasă pentru guvernare

8-07-2017, 09:15
Viziuni: 735
  
Versiunea de tipar   
Inegalitate avantajoasă pentru guvernareSărăcia totală este avantajoasă pentru regim — cu cît e mai sărac satul, cu atît le este mai ușor guvernanților să-i șantajeze pe locuitorii lui
 
Cu regret pentru popor, programul național «Satul moldovenesc», pe care a început să-l implementeze Partidul Comuniștilor în anii guvernării sale, după aceea a eșuat «cu succes» în urma înșelăciunilor puterii liberal-democrate. Mai mult decît atît, satelor în general a încetat să le fie acordată atenție. Ca rezultat, diferența între nivelul de viață al populației sătești și al celei orășenești se mărește în ritm vertiginos.

Inegalitatea între sat și oraș o confirmă și Raportul național de dezvoltare umană în anii 2015- 2016, pe care l-a pregătit Institutul de Democrație și Inițiative Sociale IDIS Viitorul cu sprijinul ONU. În raport se menționează că, din cauza creșterii decalajului între veniturile populației sătești și ale celei orășenești, în sate crește și numărul oamenilor care trăiesc peste pragul sărăciei. Din această categorie fac parte, în temei, femeile, oamenii în etate, oamenii cu posibilități limitate și tineretul.

Sat — oraș

Ca să te convingi de acest decalaj între sat și oraș, nu e neapărat să te conduci de datele unui careva raport. E suficient pur și simplu să mergi prin sate. Îndeosebi în cele situate departe de magistralele de transport și în care oamenii nu au nici un loc de lucru. Multe familii trăiesc doar din ceea ce reușesc să crească pe lotul lor individual și în ogradă. Iar cei care, din cauza bătrîneții, nu mai au puteri să lucreze în grădină, trăiesc cum pot din mizera lor pensie, care, în cazul unor săteni, împreună cu compensația, este doar de 262 de lei.

În raportul sus-pomenit se indică faptul că, deși din 2010 pînă în 2015 venitul mediu al cetățenilor a crescut de două ori, decalajul dintre nivelul de viață al populației de la sat și al celei de la oraș a crescut. De exemplu, în localitățile sătești, peste pragul sărăciei trăiește 19 % din populație, iar în orașe — doar 5 %. Dacă în 2010 diferența dintre veniturile populației sătești și ale celei orășenești era de 23,6 %, cu cinci ani mai tîrziu ea a ajuns la 42 %.

Sincer vorbind, cu aceste cifre în măsură deplină poți fi de acord doar în ceea ce privește creșterea inegalității între sat și oraș. Cît privește creșterea veniturilor cetățenilor «de două ori», e un fapt foarte îndoielnic. În orice caz, pensiile și indemnizațiile la sigur nu s-au mărit de două ori. De altfel, ca și salariile. Poate doar cele ale funcționarilor.

Ceea ce denotă că respectivele investigații au fost făcute în baza unor date prezentate de statistica oficială, care nici pe departe nu totdeauna poate fi credibilă. În acest context, să ne amintim cum șefa Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a declarat în mod oficial că «din acest an, este introdusă doar o variantă a pensiei minime, care nu depinde de locul de muncă — 1026 lei. Și dacă ați auzit zvonuri sau anecdote că cineva primește mai puțin, să nu credeți». Și cum au putut experții care au făcut investigațiile la temă să nu aibă încredere în declarația unei persoane oficiale de nivel guvernamental?

În realitate, în satele moldo¬venești mulți oameni primesc o pensie de 3-4 ori mai mică decît cei 1026 de lei. Și dacă respectivii experți s-ar fi deplasat prin țară să vadă cu propriii ochi cum trăiesc oamenii, și-ar fi dat cu ușurință seama că peste pragul sărăciei trăiesc cu mult mai mult de 19 % de locuitori de la sate.

Experții, în schimb, au indicat corect unele cauze din care în Moldova crește inegalitatea despre care vorbim. În primul rînd, lipsa unor locuri de muncă plătite în mod destoinic, apoi calitatea proastă a serviciilor de stat, corupția sistemică și interacțiunea socială scăzută. Totuși, principala cauză ei n-au indicat-o– indiferența celor de la putere față de populația de la sate.

Șantaj prin sărăcie

În localitățile rurale, sînt mai scăzute nu numai veniturile populației de aici. Inegalitatea se manifestă și în accesul la servicii calitative. De exemplu, în același Raport al Institutului de Democrație și Inițiative Sociale, găsim informația că în aceste localități, din zece fîntîni, opt sunt poluate. Ceea ce conduce la faptul că doar 43 % din locuitorii satelor au acces la apă potabilă calitativă, pe cînd în orașe acesta e de 90 %. Ca rezultat, cele mai sărace pături ale populației cheltuiesc 15 % din veniturile lor pentru a plăti apa potabilă și serviciile de canalizare.

Pe lîngă asta, din cauza reformei de optimizare a instituțiilor de învățămînt, copiii de la sate nu au acces la studii calitative. Și dacă și Ministerul Sănătății va reuși să implementeze reforma sa de optimizare a spitalelor, locuitorii satelor, ba chiar și cei din multe centre raionale, nu vor avea acces direct la servicii medicale calitative.
 
Infrastructura majorității satelor demult nu se mai dezvoltă. Statul nu are bani pentru ceea ce este cel mai necesar — în orice caz, asta e versiunea oficială. Pe cînd în realitate banii sînt, doar că ei se dau doar pentru merite «deosebite» față de guvernanți.

În prezent, democrații, care de acum se consideră pe sine stăpînii Moldovei, identifică prin sate punctele vulnerabile ale infrastructurii instituțiilor sociale ale statului. După care va începe tîrguiala — noi vă vom schimba acoperișul grădiniței, vom instala cazangerie în școală, vom repara Casa de Cultură sau vă vom cumpăra un computer pentru oficiul medicilor de familie.
 
Iar voi, — adică pedagogii, educatorii, lucrătorii în domeniul culturii, medicii, — veți merge la oameni și veți discuta cu ei, le veți lămuri că modificarea sistemului electoral și introducerea circumscripțiilor uninominale este doar spre binele lor. Iar în timpul acestor discuții, să fie înregistrate cu strictețe toate opiniile pe care cetățenii le vor exprima în susținerea respectivei modificări.

Și cetățenii care nu o vor susține — ce va fi cu ei?.. Pe lîngă toate, democrații nu spun nici un cuvînt despre faptul că în această campanie ei nu folosesc nici o lețcaie din banii lor. Ei folosesc resursele administrative pe care, să zicem așa, le pilotează colegii lor de partid, iar mai precis, colegii de capturare a puterii în Moldova. Și cu cît e mai sărac satul, pentru ei e cu atît e mai simplu să șantajeze și să mituiască oamenii care doresc ca și în satul lor să apară cel puțin careva urme de civilizație.

Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: