Mirajul arab
РУС. MOLD.
» » Mirajul arab

Mirajul arab

11-07-2017, 14:20
Viziuni: 857
  
Versiunea de tipar   
Mirajul arabPremierul Pavel Filip le vinde unor companii din Emiratele Arabe Unite un șir de întreprinderi strategice din Moldova
 
După cum se știe, săptămîna aceasta, la Chișinău a fost într-o vizită oficială o delegație a EAU în frunte cu ministrul Afacerilor Externe și al colaborării internaționale din această țară, șeihul Abdullah bin Zayed Al-Nahyan. Și toate ar fi bune, dacă în legătură cu asta nu ne-ar apărea o întrebare absolut logică: ce interese comune poate avea Moldova sărăcită cu o țară bogată, unde nu-i nimic altceva decît nisip și hoteluri luxoase?

Petrolul nu-l punem la socoteală. Transportarea lui la 3371 de kilometri în lipsa unei conducte de petrol va face această hidrocarbură cu adevărat de aur. Să transporți la o asemenea distanță piersici și roșii din Moldova de asemenea nu este rentabil. Și dacă-i așa, ce au căutat la noi acești îndepărtați arabi? La sigur, ceva important, odată ce delegația lor a fost întîmpinată cu o mare somptuozitate, fiind reflectată în mass-media controlată de putere într-un mod în care nu a fost prezentată vizita nici a unui funcționar sus-pus de la Bruxelles.

Pe lîngă asta, cu acest ministru al EAU s-a grăbit să se întîlnească și spicherul Candu, și „alesul de către întregul popor” Igor Dodon, și Pavel Filip, nemaivorbind de vizavi-ul moldav al ministrului arab, Andrei Galbur.

Ce anume ar dori să găsească Abu-Dabi la Chișinău, și invers, e de bună seamă complicat să înțelegi în condițiile celor mai bune tradiții de lipsă de transparență în activitatea Guvernului moldovenesc. Șeihul a declarat că va fi bucuros să promoveze Moldova în regiune (la EREN de la Dubai va fi deschis un pavilion). Totodată, el a menționat că, se prea poate, într-un viitor apropiat, va fi anulat regimul de vize în EAU pentru cetățenii Republicii Moldova.

Nici vorbă, anularea regimului de vize e ceva! Și asta pentru că locuitorii Moldovei (chiar și cei din satele îndepărtate) în fiecare lună se duc la odihnă în Emirate cu gloata. Doar acolo odihna costă relativ „ieftin” – de la 20 mii de lei în sus, ștacheta „susului” fiind nelimitată. Asta fără cheltuielile de drum.

De altfel, optimiștii pot pleca încolo cu o motonavă chiar de la Giurgiulești. Doar transportul naval este cel mai ieftin din lume! Iar pesimiștii pot pleca la Zatoka după procedurile biometrice de la hotarul cu Ucraina.

Dar, pare-se, cel mai mult se vor bucura de anularea regimului de vize cu EAU pensionarii de la sate.  La fel cum se vor bucura și de reluarea rutei avia Chișinău-Dubai, fapt despre care ne-a informat domnul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene. (După cîte țin minte, această cursă într-adevăr a existat un timp oarecare, însă a fost anulată din cauza lipsei fluxului de pasageri).

De altfel, respectiva  cursă aviatică poate fi redeschisă pe nu prea mult timp personal pentru „alesul de către întregul popor” Igor Dodon. Acesta de acum intenționează să viziteze EAU și are de gînd s-o facă „în viitorul cel mai apropiat”. Și asta pentru că, potrivit spuselor lui, „Moldova este interesată de creșterea investițiilor capitale în țara noastră și de întărirea relațiilor interstatale cu Emiratele Arabe Unite”.

În legătură cu asta, aș vrea ca domnul Dodon să concretizeze cum merg treburile în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor moldo-iraniene, pentru care el a plecat încă în luna februarie a anului curent, pe cheltuiala statului, la Teheran? Cît de degrabă vom primi petrolul și  gazele ce ni le-a promis Iranul? Și, printre altele, călătoria turistică în EAU a veșnicelor însoțitoare ale ”alesului de către întregul popor” –  marile activiste de stat Zinaida Greceanîi și Irina Vlah, și de data asta vor fi nevoiți s-o achite contribuabilii noștri?

Cît privește investițiile – asta e interesant. Nu-i exclus că după limbile germană, engleză și turcă, și în lexiconul arab va apărea neauzitul pînă acum cuvînt „otcat”. Și totuși, pînă la urmă, mass-media guvernamentală s-a scăpat cu vorba – scuzați, cu informația, comuncînd că prim-ministrul Pavel Filip le-a propus companiilor din Emiratele Arabe Unite să participe la privatizarea întreprinderilor Moldtelecom, Air Moldova etc.. Am vrea foarte mult să aflăm ce se ascunde în spatele acestui „etc.”. Care întreprinderi strategice vor trece în mîini private, aceste mîini fiind din străinătate?

Cred că nu trebuie să povestim la ce pot conduce asemenea lucruri. Avem mai multe exemple reale, unul dintre cele mai triste fiind cel legat de rețelele electrice moldovenești, cumpărate de grupul de companii spaniole Union  Fenosa.

Dar camarila guvernantă din Moldova are scopul său și acesta nici pe departe nu este crearea unei strategii clare de dezvoltare a țării. Scopul e mult mai simplu – vînzarea a tot ceea ce a mai rămas nevîndut în țară, iar după aceea… tălpășița cu toții. Încotro? Da chiar și în aceleași Emirate Arabe Unite…

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: