Tandemul PDM-PSRM = Uzurparea puterii în Moldova
РУС. MOLD.
» » Tandemul PDM-PSRM = Uzurparea puterii în Moldova

Tandemul PDM-PSRM = Uzurparea puterii în Moldova

20-07-2017, 16:50
Viziuni: 1 237
  
Versiunea de tipar   
Tandemul PDM-PSRM = Uzurparea puterii în MoldovaOpoziția: va veni timpul cînd ”democrații” și ”socialiștii” vor răspunde din plin pentru uzurparea puterii în Republica Moldova
 
S-a făcut un pas considerabil spre uzurparea definitivă a puterii în Moldova: deputații complici din partea Partidului DEmocrat și Partidului Socialiștilor, împreună cu trădătorii-transfugi din alte fracțiuni, au votat, joi, mînă-n mînă pentru adoptarea legii cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt.

Fracțiunile parlamentare – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal au părăsit sala de ședințe înainte de procesul de vot în semn de protest împotriva neglijării vădite și cinice de către ”democrato-socialiști” a opiniei consolidate a Consiliului Europei, Uniunii Europene, partenerilor internaționali ai Moldovei, de asemenea, ceea ce este și mai important, voinței majorității cetățenilor țării.  

În susținerea modificării sistemului electoral au votat 74 de deputați din partea fracțiunilor PDM și PSRM, plus ”independenții” de buzunar.

Partidul Comuniștilor și-a expus poziția pe marginea acestei chestiuni ieșind în fața presei chiar în timpul ședinței plenare.

Vladimir Voronin: O să vedem cum s-or șterge pe față de această scuipare a democraților moldoveni în adresa Comisiei de la Veneția, alte instituții și structuri europene ...

În cadrul breafingului, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, cel de-al treilea Președinte al țării – Vladimir Voronin a remarcat că pînă în ultimul moment se păstrase speranța că cei care, în ultimii ani, și-au atribuit toată puterea în Moldova, nu vor îndrăzni să meargă împotriva poziției organizațiilor internaționale de importanță.  

”Comisia de la Veneția, în primul rînd,  a indicat că nu se permite, în această situație în care se află Republica Moldova niciun fel de modificări a legislației ce ține de alegerile parlamentare. Nu le-a spus că trebuie să modificați cutare articol, cutare situație s-o vedeți, s-o analizați, nimic.  Li s-a spus că nu se permite. Comitetul politic al Uniunii Europene, de asemenea, a indicat că nu se permite”, a atras atenția președintele PCRM.

Însă, necătînd la poziția Europei, democrații și socialiștii au inclus pe ordinea de zi a Parlamentului inițiativa lor comună, deoarece, a subliniat Vladimir Voronin, mai mult decît de nemulțumirea partenerilor externi ei se tem că nu vor mai ajunge în viitorul Parlament dacă va fi păstrat sistemul electoral proporțional.  

Potrivit lui Vladimir Voronin ”ei au de ce se teme, trebuie să răspundă pentru tot ce au făcut în anii aceștia, toate crimele acestea împotriva poporului, împotriva țării, împotriva fiecărui cetățean. Toți merg, în mod nerușinat, să voteze acest sistem pentru a se salva. Pentru că rating-urile pe care ei le fac, închise și deschise arată că ei nu trec în viitorul Parlament, în nici un caz”.

Vladimir Voronin a reamintit că inițiatorii modificării sistemului electoral ”nu s-au consultat cu societatea, nu s-au consultat cu  instituțiile internaționale - nu numai Comisia de la Veneția dar și altele”. Ei își cataloghează inițiativa drept opinia poporului necătînd la faptul că majoritatea partidelor politice – parlamentare și extraparlamentare exprimă o altă poziție. În legătură cu acest fapt, Partidul Comuniștilor a declarat că nu participă la această trădare.

”Mai mult dect atît, noi ne rezervăm dreptul să ne consultăm cu toate aceste partide, care pledează împotriva modificării sistemului electoral,  care participă la acțiunile de protest și care sînt în opoziție. Și dacă ei (regimul social-democrat de la guvernare – red.) totuși or încerca să desfășoare alegeri și nu i-or opri europenii, noi vom determina  cum o să fie modalitatea noastră de participare în  aceste alegeri ori neparticipare”, a declarat președintele Partidului Comuniștilor.

La finalul discursului său în fața presei, Vladimir Voronin a declarat că ar fi foarte curios să vadă cum se vor șterge pe față de această scuipare a democraților moldoveni în adresa  Comisiei de la Veneția, instituțiilor internaționale, instituțiilor europene. Cum o să explice ei acest comportament al lor așa „de sine stătător și așa de independent”.

Ina Șupac: Prin coruperea deputaților, regimul de la guvernare și-a asigurat voturile necesare pentru schimbarea sistemului electoral

În cadrul breafingului de presă, președintele fracțiunii Partidului Comuniștilor, Ina Șupac a propus jurnaliștilor să numere cîte fracțiuni parlamentare au susținut proiectul privind schimbarea sistemului electoral. Numai două fracțiuni – fracțiunea Partidului Democrat și fracțiunea Partidului Socialiștilor.

În continuare, Ina Șupac a reamintit cîte mandate au obținut fracțiunea PDM și PSRM în rezultatul exprimării voinței cetățenilor în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.  Respectiv, reieșind din numărul voturilor oferite de cetățeni în susținerea Partidului Democrat, fracțiunea sa a primit în realitate și deține legitim doar 19 mandate; în cazul fracțiunii Partidului Socialiștilor – este vorba despre 25 de mandate. În total, este vorba despre 44 de mandate. Anume aceste 44 de voturi puteau să fie acordate, astăzi, în susținerea legii cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt.

”Noi, fracțiunea PCRM am spus despre acest lucru că ei sînt, de fapt, în minoritate – numai două fracțiuni din cinci, am spus asta și experților Comisiei de la Veneția,  lucru pe care experții l-au expus și în documentul final. Să vedem care, acum va fi poziția structurilor europene și dacă, într-adevăr Parlamentul European va deschide acea primă tranșă de 100 de milioane de euro.

Așa că noi putem să constatăm că astăzi, ceea ce s-a întîmplat cu privire la votarea acestui proiect nr. 60 este nimic altceva decît continuarea uzurpării puterii în stat. Este nimic altceva decît continuarea capturării Republicii Moldova”, a subliniat președintele fracțiunii parlamentare a PCRM.

Oleg Reidman: trimiterile la suveranitatea Republicii Moldova mărturisesc despre lipsa oricărei percepții despre dreptul constituțional a așa numitului președinte
 
Deputatul fracțiunii Partidului Comuniștilor, Oleg Reidman a reamintit, în legătură cu neglijarea de către ”democrați” și acoliții lor ”socialiștii” a opiniei structurilor internaționale și, în special, a Comisiei de la Veneția, că ”liderul socialiștilor, așa numitul președinte Dodon, permanent face trimitere la suveranitatea țării și la dreptul suveran al Republicii Moldova de a aplica un sistem sau altul”.

”Așa numitul domnul președinte nu cunoaște Constituția Republicii Moldova, articolul II, punctul 1 în care se spune: ” Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie””, a indicat Oleg Reidman.

În legătură cu acest fapt, el, la fel ca și președintele fracțiunii PCRM, a subliniat că suveranul Republicii Moldova – poporul – în 2014 au abilitat doar 44 de deputați, care, astăzi, au tot dreptul să voteze pentru schimbarea sistemului electoral. ”Restul – este dreptul suveran al poporului Republicii Moldova. Guvernarea trebuia or să ceară opinia cetățenilor în cadrul unui referendum, or să voteze în conformitate cu mandatele pe care le-au primit din numele alegătorilor”, a adăugat deputatul. În concluzie, el a declarat că ”în acest fel, trimiterile la suveranitatea Republicii Moldova nu sînt consistente și denotă lipsa oricărei percepții despre dreptul constituțional a așa numitului președinte”.

Elena Bodnareco: Cei care spun că prin acest proiect de lege ei vin să unifice țara, în realitate o scindează și mai mult

Potrivit deputatului din partea PCRM, ”la întrebarea fracțiunii comuniștilor despre acțiunile de astăzi în sală, președintele Parlamentului a răspuns că s-a ajuns la un consens”.  ”Spuneți-mi vă rog, de ce atunci acest consens se păzește atît de serios?”, și-a exprimat nedumerirea deputatul, remarcînd că ”pentru prima dată în istoria Parlamentului Republicii Moldova intrarea centrală a fost închisă cu un gard de fier”.

Elena Bodnarenco  a comunicat că ”astăzi (în ziua ședinței plenare, 20 iulie – red.) în Republica Moldo va nu lucrează nici filialele ”Poșta Moldovei”, nici filialele ”Moldova Gaz”, nici filialele rețelelor electrice de distribuție, nici consiliile raionale, în primul rînd primăriile; astăzi, în mod organizat, sub amenințarea demiterii, oamenii au venit la Chișinău pentru a demonstra așa numitul consens”.

”Dumneavoastră ați fost martori și toate noutățile din rețele de socializare, astăzi, sînt pline cu fotografii care denotă pe cît de divizat este poporul Republicii Moldova. Și este divizat de poliție.

Astăzi, Republica Moldova a făcut, probabil, unul dintre cei mai mari pași pe calea acaparării ulterioare a puterii”, a concluzionat Elena Bodnarenco.

Iuri Dzeatcovschiскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: