„Prietenii” s-au furișat pe neobservate
РУС. MOLD.
» » „Prietenii” s-au furișat pe neobservate

„Prietenii” s-au furișat pe neobservate

3-10-2017, 13:18
Viziuni: 1 922
  
Versiunea de tipar   
„Prietenii” s-au furișat pe neobservateReprezentanții Partidului Socialiștilor s-au ridicat în apărarea lui Grigori Poicinschi, care este învinuit în mod neîntemeiat de guvernare
 
Vom aminti că Grigori Policinschi,  președinte al raionului Dubăsari, membru al CC al PCRM, a fost reținut în aeroportul Chișinău în baza unor acuzații inventate. Ca de obicei, autoritățile noastre nu s-a trudit să inventeze ceva mai sofisticat și au procedat conform unor scheme, cum se spune, de acum bătătorite.

Motivul reținerii este unul șablonizat – „abuz de serviciu”. Anume în acest mod se procedează la noi împotriva oricăror oameni indezirabili regimului, împotriva oricărui om care nu este de acord cu ceva și care trebuie „măturat” la comanda cuiva. În acest sens, să ne amintim, cel puțin, de cazul umflat al primarului de Basarabeasca, Valentin Cimpoeș. Se creează impresia că acuzațiile făcute ambilor reprezentanți ai puterii locale au fost  copiate una de pe alta – „profitarea de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu pricinuirea bugetului local a unui prejudiciu în proporții considerabile”. Nu mă voi mira dacă în ambele documente voi găsi unele și aceleași greșeli ortografice și gramaticale.

În ultimă instanță, Grigori Policinschi  a fost eliberat cu angajamentul de a nu părăsi locul de trai.

Dar, uimitor lucru, în apărarea lui Policinschi s-au ridicat socialiștii! Și, în primul rînd, cel care nu le nutrește comuniștilor o careva simpatie (care i-a trădat pe comuniști), cel care e „al întregului popor” – Igor Dodon! Și a făcut-o demonstrîndu-și în toată strălucirea, – ca de obicei, de ochii lumii –, cunoscuta sa elocință!

Igor Dodon „a atenționat” societatea că învinuirile aduse lui Policinschi sînt umflate și angajate politic… Și că, dacă organele de anchetă au temeiuri serioase privind reținerea șefului raionului Dubăsari, să le prezinte și societății. În caz contrar, adică, în cazul în care aceste învinuiri nu vor fi prezentate societății, Igor Dodon consideră că Grigori Policinschi trebuie să fie eliberat fără întîrziere de sub arest.

Cei care, de regulă, îi țin isonul lui Dodon, n-au zăbovit să i se alăture. În particular, a făcut-o deputatul Vasile Bolea. Această neașteptată perturbare nu poate să nu trezească uimirea. Și asta pentru că, după cum afirmă ex-deputatul Alexandr Petcov, același Vasile Bolea, înainte de ultima ședință a Consiliului Raional, a pronunțat unele amenințări la adresa lui Policinschi. Motivul acestora a fost introducerea funcției de al treilea vicepreședinte al raionului Dubăsari.  

Pe lîngă asta, conform unor surse bine informate, cu două luni înainte de această reținere, reprezentanții PSRM s-au întîlnit cu Grigori Policinschi în prezența procurorilor și a colaboratorilor Centrului  Anticorupție, l-au șantajat și, ca panaceu, i-au propus să treacă în rîndurile Partidului Socialiștilor. (Pînă la asta, președintelui raionului i-au făcut aceeași propunere democrații, însă fără de succes).

Care este explicația virajului atît de brusc al socialiștilor „de la ură la dragoste”? Aceasta nu e greu de a fi găsită. Din anul 2003, Grigori Policinschi se află în fruntea raionului Dubăsari – unicul raion din a cărui componență fac parte opt localități din stînga Nistrului. Oamenii din aceste sate i-au încredințat de acum de patru ori conducerea raionului, fapt ce demonstrează că el, Grigori Policinschi, a cîștigat respectul acestor oameni, și anume în baza acestui respect a fost distins cu titlul de cetățean de onoare al raionului. Pe lîngă asta, activitatea lui a fost apreciată și la nivel de stat cu medalia „Meritul Civic” și ordinul „Gloria Muncii”.

Cu alte cuvinte, influența și popularitatea în raion a lui Grigori Policinschi sînt mari și nu există nici o îndoială că, la alegerile din 2018, locuitorii raionului, ca și totdeauna pînă acum, își vor da voturile pentru PCRM. Și anume asta nu-i aranjează pe autorii sistemului electoral mixt, adică pe democrați și socialiști. Nu se știe dacă democrații au înțeles netemeinicia pretențiilor sale în ceea ce privește raionul Dubăsari, dar încercarea de a-l „converti” în mod forțat pe Grigori Policinschi în „credința” lor este doar în defavoarea PDM. Totuși, democrații n-au renunțat la ideea de a băga zîzanii între alegători cu ajutorul PSRM – lacheul lor fidel.

Și nici socialiștii n-au ezitat să tragă foloase din situație, deoarece gradul ostilității față de ei este incomparabil cu cel față de pedemiști. Și, în acest context, pentru dînșii este foarte important ca popularul șef al raionului să se afle anume în rîndurile lor. De aici pornește „neprihănita” lor indignare manifestată în legătură cu arestarea lui Policinschi și tot de aici provine propunerea prieteniei lor nesolicitate și alte reverențe de manieră aproape azurie.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: