Turismul în Moldova — mai puțin decît turism
РУС. MOLD.
» » Turismul în Moldova — mai puțin decît turism

Turismul în Moldova — mai puțin decît turism

9-10-2017, 10:15
Viziuni: 81 015
  
Versiunea de tipar   
Turismul în Moldova — mai puțin decît turismÎn pofida declarațiilor optimiste ale autorităților, ramura turismului în Moldova degradează pe an ce trece
 
Recent, am fost bucurați cu încă un raport victorios: Republica Moldova se clasează pe locul cinci în topul țărilor lumii la capitolul creșterii active a ratei turismului. Numai în primele șase luni ale anului în curs, specialiștii au calculat circa două milioane de turiști care au vizitat țara noastră.

Vai, cum de n-am observat noi elefantul! Și este foarte straniu, pentru că dacă, lunar, în țara noastră ar veni 333 000 de turiști, atunci înșiși localnicii nu ar avea unde să încapă într-o asemenea densitate. Se pare că «specialiștii» menționați din partea guvernării pot să calculeze doar simbolurile bănești, nu și numărul exact al turiștilor.
 
Biroul Național de Statistică a respins minciuna regimului (probabil fără să vrea acest lucru). Potrivit datelor BNS, publicate la mijlocul lunii mai, în primele trei luni ale anului, țara noastră a fost vizitată de 49 de mii de persoane. Ei bine, această cifră este mult mai aproape de realitate.

* * *
Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei care cuprinde o gamă complexă a întreprinderilor private și de stat ce aduc beneficii economice și sociale și care contribuie la crearea de noi locuri de muncă. În pofida faptului că Moldova ocupă un teritoriu mic, ea deține un potențial considerabil pentru dezvoltarea turismului.

Exact — POTENȚIAL, care trebuie să fie dezvoltat. În RSSM acest potențial era dezvoltat la maxim, aici erau cîteva zeci de trasee turistice de importanță locală cît și de importanță unională. Aceste trasee erau elaborate de Sovietul Central pentru turism și excursii al Sovietului Central Unional al Sindicatelor (SCUS). Mișcarea turistică în URSS se dezvolta în conformitate cu politica statului în domeniul protecției sănătății poporului și purta un caracter social pronunțat.

Odată cu destrămarea URSS a început și degradarea sectorului turistic. «Reformatorii» ajunși la guvernare au trebuit să rezolve alte probleme, inclusiv, pînă la conflictele militare. Aceasta se referă la toate republicile din componența fostei URSS.

În ceea ce privește Moldova, la acest capitol haosul din anii 90 a fost substituit cu stabilitatea odată cu accederea comuniștilor la guvernare în 2001. Înțelegînd perfect importanța sectorului dat, PCRM l-a readus la viață cu toate forțele. Turismul a fost decretat ramură primordială în dezvoltarea economiei.

A fost adoptată Concepția de dezvoltare a turismului Republicii Moldova pînă în anul 2005, Strategia dezvoltării durabile a turismului în Republica Moldova pentru 2003 — 2015, programul național «Drumul Vinului» și «Satul Moldovenesc», de asemenea, a fost instituită o nouă sărbătoare națională — Ziua Vinului.

Sub patronajul nemijlocit al liderului partidului, al treilea Președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, a fost scoasă din ruine Mănăstirea Căpriana — unul dintre cele mai vechi complexe monahale din țară. În baza Agenției Naționale pentru Turism, în anul 2005, în componența Ministerului Culturii a fost creat un departament organizat pentru gestionarea ramurii ș. a. m. d.

Formele prioritare de turism în Moldova au fost declarate etno-rural, vitivinicol, cultural și sanatorial.

* * *
După lovitura de stat din 7 aprilie 2009, treptat, sectorul turistic a început să degradeze. Chiar dacă, evident, în țara noastră ai ce vizita. Turismul, însă, este o industrie care necesită investiții și infrastructură dezvoltată. Și dacă nu se dezvoltă infrastructura ar trebui măcar să fie păstrat ceea ce s-a luat moștenire. Însă, «euro-integratorii» moldoveni nu sînt interesați de acest lucru, iar unica infrastructură pe care o dezvoltă ei ține de edificarea propriilor castele de lux.

În sursele online poate fi găsit un material despre turiștii străini, care înoată prin noroiul impasibil în unul din satele turistice de lîngă Chișinău. Cu siguranță n-ar mai ajunge acolo fără cizme de cauciuc.

Iată și cîteva comentarii ale oaspeților țării noastre referitoare la deservirea turistică. Acestea pot fi găsite tot în internet: «taximetriștii nu acceptă carduri, ei nu au contor», «aici nu este dezvoltată infrastructura — toate hotelurile sînt concentrate, în mare parte, în orașe», «raportul dintre nivelul deservirii și prețurilor provoacă șoc». Iar voi vorbiți despre două milioane...

Da, probabil numărul turiștilor care vin în Moldova este în creștere, dar cu siguranță nu în progres geometric. De ce vin? Cred că nici pe departe pentru impresiile etno-rurale. Vin, spre exemplu pentru a-și implanta sau trata dinții. Cum se zice — turism stomatologic. Pentru că, la noi, proteza și tratamentul danturii costă mai ieftin decît în Europa, chiar dacă includem aici și cheltuielile pentru transport.

S-a revigorat, în ultima perioadă, turismul sexual. Clar lucru, din moment ce statul este condus de un om care a înregistrat succese în acest domeniu. Iată ce scrie în ziarul italian «La Repubblica» jurnaliștii Marina Cavallieri și Pollchi: «Această țară (Moldova — aut.) are cele mai multe chat-uri sexuale din lume. Totodată, tot mai des este vorba despre pornografia infantilă... Tot mai des, sex-turiștii din Italia vin aici în grupuri cu «mai marele grupului», care are, deja, contacte stabilite cu familiile fetelor a căror familii vor să facă pe seama lor o mică afacere».

De asemenea, se mai spune că o agenție turistică de la noi a lansat o abordare deosebită — a început să ducă turiștii străini la... Piața Centrală din capitală. Da, majoritatea oaspeților de peste hotare sînt impresionați de acest loc atît de detestat de mulți chișinăuieni. Aici ei pot vedea atîta colorit moldovenesc «într-un singur flacon» încît să fie sub impresii mult timp înainte.

În ceea ce ține de rezervațiile peisagistice, avem, spre exemplu, una dintre cele mai bătrîne păduri din Europa — «Pădurea Domnească». Aici, le putem propune turiștilor străini să împuște în oameni vii. De ce nu, dacă a fost creat un precedent și nimeni nu a răspuns pentru asta?..

* * *
Turismul este un fenomen economic complicat. El include în sine activitatea operatorilor și agențiilor de turism, hotelurilor, restaurantelor, companiilor de transport, întreprinderilor din sfera culturii, odihnei, distracțiilor, sanatoriale ș.a.m.d. Nimic din toate acestea nu vedem în Moldova de astăzi. Și cel mai important — sînt necesari specialiștii, care, din păcate, pleacă în mare grabă din această țară.

Avînd în vedere faptul că Moldova, vădit, iese din tendința mondială la capitolul dezvoltarea turismului, putem doar exclama ca și în renumita peliculă cinematografică: «Ei, adio... turÎst». După care să ne apuce plînsul.

Eugeniu Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: