Auto-deservire democratică
РУС. MOLD.
» » Auto-deservire democratică

Auto-deservire democratică

13-10-2017, 13:07
Viziuni: 1 098
  
Versiunea de tipar   
Auto-deservire democratică Majoritatea parlamentară a creat un grup de lucru pentru modificarea Constituției

 
Este vorba despre introducerea cursului pentru integrarea europeană în Legea Supremă.  Comuniștii, socialiștii, liberalii și liberal-democrații au refuzat să participe în activitatea comisiei, dar a ajuns din plin fracțiunea umflată ca un abces purulent a PDM și grupul ”europenilor populari” a lui Iurie Leancă, special creat în aceste scopuri.

Așa deci, guvernarea uzurpatoare în Moldova a demonstrat cu nerușinare că toate proiectele propuse de ea, chiar și cele mai aberante, vor fi aprobate, iar opinia celorlalte fracțiuni parlamentare nu va fi luată în calcul. Iată un gen de auto-deservire democratică. Cum spune clasicul ? ”A promis și a procedat pe măsură: unui covrigul, altuia – borta de la covrig – asta și este republică democratică”.

* * *
Pentru că țara trebuie să-și cunoască eroii o să-i numim pe autorii acestui proiect de lege. Evident, toți ei se hrănesc la treuca lui Plahotniuc: spicherul Andrian Candu, deputații Marian Lupu, Violeta Ivanov și Sergiu Sîrbu. Avantajele implementării proiectului de lege au fost demonstrate chiar de spicher. Pe lîngă toate, el face trimitere la decizia Curții Constituționale din 9 octombrie 2014 prin care instanța a declarat cursul integrării europene drept element determinant al identității constituționale a Moldovei. Și acest lucru este deja firesc, întrucît, la noi CC a devenit deja organ legislativ, fapt pe care îl urmărim cu toții.

Totodată, s-a făcut trimitere la Acordul de Asociere cu UE și Declarația de Independență. Nu s-a făcut o singură trimitere – la opinia poporului. Or, democraților nici prin cap nu le-a trecut să soluționeze problema modificării Constituției nu în gașcă, ci prin intermediul unui referendum național. Cum n-ar fi, dar asemenea modificări ne vizează și pe noi toți.

Democrații uzurpatori, însă, nicidecum nu pot să facă acest lucru, deoarece, cu siguranță, se va constata că cetățenii așteaptă nu introducerea integrării europene  în Constituție, ci modernizarea reală a țării: contracararea eficientă a corupției, reforme sociale și economice precum și o viață decentă. Fapt despre care denotă rezultatele multiplelor sondaje de opinie în conformitate cu care, în ultimii ani, susținerea ideii integrării europene a scăzut considerabil în rîndul cetățenilor.

Dar acest lucru este reglabil. Deoarece democrații modifică așa cum le convine chiar și Legea Supremă, ce-i costă să facă aceeași operațiune cu Codul Penal? Și să introducă responsabilitate penală pentru atitudine negativă vizavi de integrarea europeană. Pînă la detenție pe viață.

* * *
Din perspectiva logicii banale,  completarea Constituției cu un articol despre prioritatea integrării europene este o aberație. Deoarece integrarea europeană reprezintă în sine calea de dezvoltare socială a statului și nu are atribuție la normele legislative. Fapt despre care a declarat direct liderul PCRM, Vladimir Voronin. ”Ceea ce vreți să faceți voi este un agramatism total. Ce treabă are aici Constituția ?”, a adăugat el. Decizia CC, la care se referă autorii proiectului, nu are nicio valoare, a remarcat al treilea președinte al Moldovei: ”Voi ce, nu știți ce fel de decizii adoptă CC, în favoarea cui se face acest lucru, cine sînt acești cetățeni care stau acolo ? Aceste decizii trebuie să fie anulate, iar ei înșiși – trași la răspundere penală”.

Împotriva cursului integrării europene s-a pronunțat, ne așteptat, fostul ei apologet – Mihai Ghimpu. Schimbul de replici dintre el și Candu a ieșit destul de amuzant. Liderul liberalilor a declarat că nu ne trebuie nicio integrare europeană, ci doar ”integrarea în UE prin unirea cu România”. Candu l-a ras pe Ghimpu cu ajutorul romantismului ieftin: ”Important este să vezi flacăra blue din capătul tunelului și să tinzi spre ea...”. La ce s-a referit el ? Despre participarea boșilor pro-guvernare la paradele comunităților LGBT?

În esență, democrații propun ca integrarea europeană să devină ideologie de stat, ceea ce contravine Art. 5 din Constituție. (Ceva mai sus acolo se spune și despre uzurparea puterii ca despre o crimă gravă împotriva poporului).  

Așa cum a subliniat deputatul Oleg Reidman, vorbind din partea fracțiunii PCRM: ”Pentru toți este clar că descîntecele proeuropene propuse de guvernare au menirea de a restabili încrederea structurilor europene și fluxurile financiare, fără de care actuala putere nu poate trăi și exista. De aceea, puterea celor de dreapta este gata să jertfească cu spiritul și buchea Legii Supreme a țării”.

Iar guvernarea nici nu se sfiește să vorbească despre asta. Iată ce a declarat fără echivoc președintele PDM, Vladimir Plahotniuc: ”Toate instituțiile statului vor continua lucrul în această direcție (integrarea europeană – nota aut.), indiferent de schimbările politice posibile în viitor și, în pofida intereselor unor persoane”.

”Unele persoane”, dacă cineva nu a înțeles -  sîntem noi cu dumneavoastră, populația Moldovei. Actuala putere din Moldova a stabilit o dictatură oligarhică adevărată în țară, introduce regimul de apartheid pentru populație, privează populația de drepturile și libertățile legale.

* * *
Nu face să demonstrăm prin vorbe beneficiul integrării europene.  Cu atît mai mult nu face de a înscrie acest lucru undeva. Dacă poți să faci viața din Moldova ca și în Europa – fă-o ! Oare chiar pentru asta este necesar de a proclama un anumit curs ?! De parcă dacă nu scrii pe casa ta, cu litere mari, cuvîntul ”Europa”, nu vei putea face reparație euro ...

* * *
Nu vă jucați cu Constituția !

Descîntecele proeuropene propuse de guvernare au menirea de a restabili încrederea structurilor europene și fluxurile financiare

Discursul lui Oleg Reidman în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 6 octombrie, înainte de votarea proiectului Hotărîrii privind grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova”.

”Mult stimați deputați !

Integrarea europeană nu înseamnă aderarea la o anumită organizație, așa cum înțeleg acest lucru autorii proiectului propus (Candu și PD), acesta este un proces de dezvoltare internă a societății, aceasta trebuie să fie ”tema pentru acasă” pentru țara noastră.

Trebuie să înțelegem foarte clar că Constituția este un fel de Contract Public. Astăzi, în Moldova, în ceea ce privește problema integrării europene – așa cum și-o imaginează guvernarea, opinia publică este împărțită în proporție de minim 60 la 40 și nu în favoarea acestei integrări. Reiese că autorii vor să încalce acest Contract Public!

Noi locuim în Europa, în Casa europeană și pentru ca să ne considerăm în această casă doriți și acasă, noi trebuie să construim dezvoltarea noastră în baza principiilor și cu respectarea libertății regulilor ACQUIS COMMUNAUTAIRE.

Cînd omul va învăța să citească el se integrează în comunitatea persoanelor cărturare, indiferent dacă este sau nu înscris la bibliotecă. El, însă, este departe de integrarea în comunitatea culturală. În asta constă, domnule Diacov, diferența  concepției integrării europene la comuniști în Programul și Statutul lor și concepției mediocrilor și dependenților, care au ajuns la guvernarea celor de dreapta pe care-i reprezentanți.

Toată dezvoltarea vieții moldovenești, a cîmpului ei legal și practicii zilnice denotă dependența acestui proces de politica majorității de la guvernare.

Din 1991 pînă în 2001, în pofida tuturor înscrierilor în Constituție, la care a făcut trimitere domnul Candu, nici țara și nici societatea nu au beneficiat de niciun fel de dezvoltare decît degradare catastrofală. Din 2001 pînă în 2009, avînd aceleași înscrieri în Constituție și susținere financiară din afară considerabil mai mică, s-a reușit oprirea acestei degradări, restabilirea și dezvoltarea considerabilă.  Din anul 2010, în ciuda ploilor financiare căzute din Occident sub fanfara proeuropeană activă a  puterii, noi observăm, din nou, degradarea procesului de dezvoltare.

Poporul nostru înțelege foarte bine și simte de minune în ce constă dezvoltarea. De aceea, integrarea europeană în sensul ”temei pentru acasă” pentru Moldova, propusă de comuniști, era susținută de 70 la sută dintre cetățeni. Iar în concepția guvernării de astăzi – ”aderarea undeva, oriunde și cu orice preț” – integrarea europeană este susținută doar de 30 la sută, dar și numărul acestor adepți este din ce în ce mai mic.

Este clar pentru toată lumea că descîntecele proeuropene propuse de actuala guvernare au menirea să restabilească încrederea  structurilor europene și fluxurile financiare fără de care actuala putere nu poate trăi și exista. De aceea guvernarea celor de dreapta este gata să jertfească spiritul și buchea Legii Supreme a țării.

Nu vă jucați, domnilor cu ”Contractul Public” – Constituția Republicii Moldova ! Riscați să zguduiți stabilitatea publică și așa foarte fragilă”.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: