Cu eforturi comune – „demo-socialiste”
РУС. MOLD.
» » Cu eforturi comune – „demo-socialiste”

Cu eforturi comune – „demo-socialiste”

16-11-2017, 12:55
Viziuni: 1 125
  
Versiunea de tipar   
Cu eforturi comune – „demo-socialiste”„Consilierii municipali au făcut o interpelare la Curtea Constituțională”. Se fac manevre cu încă o temă
Cum să fie dată uitării o temă în Moldova politică? Răspunsul e simplu – pentru asta, e nevoie de o adresare la Curtea Constituțională. Și această afirmație este valabilă atît pentru Partidul Democrat guvernant, cît ți pentru pseudoopoziționara PSRM.

Pentru Partidul Democrat, Curtea Constituțională va aproba pentru vecii vecilor orice inițiativă (și asta deoarece va fi fără drept de apel), pe cînd pe cea a socialiștilor ea o va respinge. Dar ei nu se vor amărî prea tare. În primul rînd, ambele partide au demonstrat că ele acționează în tandem, deși acest tandem e construit în baza principiului „boier-lacheu”. Dar, fiți de acord, democrații, chiar dacă au nevoie, nu prea au chef de fiecare dată cînd au nevoie să alerge la judecătorii constituționali doar pentru a vedea semnul lor afirmativ. De aceea, periodic, în locul lor aleargă slugile. Dar acestea aleargă în fuga mare pentru a auzi că inițiativa lor este respinsă. Ei și ce, dacă a fost respinsă? Doar de la asta rezultatul nu se schimbă!

În al doilea rînd, strădaniile servitorilor nu sunt zadarnice. Refuzul Curții Constituționale de a lua în seamă inițiativa lor le va adăuga socialiștilor laurii de politicieni care poartă de grijă poporului. În orice caz, așa cred ei. Deși nu ar trebui să creadă anume așa.  Pe de altă parte, după cum a spus cîndva renumitul Schiller, cu prostia chiar și zeii se luptă în zadar.

 Deci, deputații din fracțiunea PSRM în Consiliul Municipal, în frunte cu președintele ei, Ion Ceban, au insistat (ca să vezi!) în fața Curții Constituționale ca această înaltă instanță să se pronunțe în privința numirii Silviei Radu în funcția de primar interimar – de către cine? – de către fostul primar interimar, domnul Nistor Grozavu.

Respectivul subiect, clar lucru, nu merita atîta osteneală, deoarece verdictul Curții Constituționale e cunoscut dinainte. Dar de acest verdict au mare nevoie democrații, deoarece Silvia Radu este anume protejata lor (și ea de acum a pornit o activitate „năvalnică” în cadrul primăriei, inclusiv exerciții de tipul stropirea spațiilor verzi în timpul ploii).

Și socialiștii din nou au fost nevoiți să facă drumul dezonoarei. Bineînțeles, înarmîndu-se cu declarații pline de indignare, care lor le plac foarte de mult. Vasile Bolea striga cît îl ținea gura că legea prescrie clar cum că asemenea decizii e în drept să le ia doar Consiliul Municipal și nicidecum primarul interimar, îndeosebi fără a-și coordona decizia cu Consiliul Municipal. Cam în aceeași manieră repeta în urma lui și Ion Ceban că și deputații, și consilierii cer ca legea să fie interpretată nu în modul în care este convenabil pentru cineva.

Am vrea să întrebăm: dar ce ați făcut dumneavoastră, domnilor socialiști, în acest caz? Și să-i întrebăm nu în mod retoric, ci la concret: ce au făcut domnii Ceban, Bolea, Odințov și alții  la 31 octombrie și la 3 noiembrie? Doar anume pentru ședințele din aceste zile se planifica dezbaterea chestiunii privind numirea la respectivele funcții a Silviei Radu și a lui Ruslan Codreanu? Dar, de fiecare dată, respectiva chestiune era exclusă din agenda ședinței anume datorită eforturilor depuse de socialiști.

Socialiștii sunt cea mai numeroasă fracțiune din componența Consiliului Municipal, însă nu unica. De aceea, în cadrul dezbaterilor, candidaților ar fi putut să le fie adresate întrebări „incomode”. Altfel spus, exista riscul că asemenea personaje cum sunt Silvia Radu și Ruslan Codreanu nu vor fi acceptate de Consiliul Municipal în ansamblu. Iar celor din PDM nu le plac riscurile. De aceea, ascultătorii socialiști de fiecare dată se pronunțau împotriva includerii în agendă a respectivei chestiuni, iar candidații… pur și simplu nu se prezentau la ședințe.

Și, după ce socialiștii au procedat în acest mod de două ori, Nistor Grozavu, pe care Vladimir Plahotniuc, practic, l-a salvat de închisoare, cu dragă inimă și conform legii, i-a numit pe cei doi candidați la funcțiile respective. Așa că, în ceea ce privește legalitatea, socialiștii, cum se spune, ar fi mai bine să tacă chitic. (Printre altele, de ce PSRM nu i-a cerut Curții Constituționale să se pronunțe și referitor la legalitatea modificării sistemului de alegeri prezidențiale din martie 2016? E o întrebare dintre cele fără de răspuns…).

Iar cînd aceeași CC le va arăta socialiștilor ușa, adică le vor spune că totul e în regulă și ei n-au de ce să-și bată capul referitor la noile numiri, situației îi va fi pus punct, iar respectiva temă va fi „înghețată” pînă la viitoarele alegeri locale, adică pînă în anul 2019.

Cineva poate să mă contrazică, spunînd că nu e chiar așa, că lucrurile pot lua o altă întorsătură în cazul în care, conform rezultatelor referendumului din această duminică, va fi hotărîtă demisia lui Chirtoacă. Ceea ce va însemna că, după aceasta, conform legii, vor fi organizate alegeri locale anticipate. Nu-i exclus. Dar cine a spus că, în timpul acesta, democrații vor sta cu mîinile în sîn?

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: