PCRM nu participă la crime împotriva drepturilor omului
РУС. MOLD.
» » PCRM nu participă la crime împotriva drepturilor omului

PCRM nu participă la crime împotriva drepturilor omului

8-12-2017, 13:20
Viziuni: 114
  
Versiunea de tipar   
PCRM nu participă la crime împotriva drepturilor omuluiDiscursul președintelui fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Ina Șupac, în cadrul ședinței Parlamentului din 7 decembrie
 
Cetățeni deputați!

Mai mult de 85 la sută din locuitorii Moldovei consideră că țara merge într-o direcție greșită. Potrivit datelor BBC, în fiecare zi, din Moldova pleacă, în medie, 106 persoane. 24 la sută dintre cetățeni afirmă că planifică, pentru viitor, să plece pentru totdeauna din Moldova, împreună cu familia. Dacă deputații prezenți în sală, într-adevăr, își îndeplinesc munca și merg prin teritorii, știți adevărul la fel de bine ca noi — satele moldovenești sînt pustii, oameni nu-s, casele părăsite se năruie!

S-ar părea că, iată, principala problemă pentru soluționarea căreia, orice guvernare, indiferent de culoare și ideologie, trebuie să depună maxim efort. Iar la început, lozincile voastre erau corespunzătoare. Ba «lupta împotriva sărăciei». Ba «vom opri războiul politic». Programul de activitate al Guvernului, în general, a fost numit ca «Libertate. Democrație. Bunăstare».

Dar nu ați reușit nimic. Oricît de multe milioane din miliardul furat nu ați cheltui, nicidecum nu vă reușește spălarea imaginii voastre. De parcă ar fi puțin că anti-ratingul liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc rămîne la nivelul rușinos de 95 %, voi v-ați învrednicit să «prăbușiți» și ratingul integrării europene de la 70 la 35 la sută.

La orizont se întrezărește articolul corespunzător din Codul Penal, care prevede cel puțin 15 ani de închisoare pentru uzurparea puterii în stat. În această sală stau, inclusiv, istorici de profesie. Ei pot să confirme: orice regim cade. Iar cele mai puternice, în aparență, în general, se pot prăbuși în cîteva ore, asemenea unui castel de nisip. Și foarte des, presimțindu-și sfîrșitul, regimul în agonie face multe greșeli.

Evident, nouă totul ne este clar. Atunci cînd arde, conducerea încearcă din răsputeri să demonstreze Occidentului așa numita «luptă împotriva tancurilor rusești». Sperați că veți fi neteziți pe cap pentru interzicerea așa numitei propagande rusești. Dar, în același timp, iată ce paradoxuri se primesc.

În primul rînd, numai unui prost îi poate trece prin cap să interzică, în secolul XXI, un post sau altul de televiziune sau o emisiune, noi avem internet și antene parabolice.

În al doilea rînd, dacă cineva dintre voi vrea să vorbească despre propagandă, începeți de la voi înșivă, uitați-vă în oglindă. Un ultim exemplu al propagandei voastre locale. Pe 27 octombrie, la Chișinău, în cadrul Conferinței internaționale cu ocazia împlinirii unui secol de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, au participat oaspeți din 15 partide de stînga și comuniste din Europa, inclusiv din partea partidului de la guvernare din Grecia. Pe 28 octombrie, la Palatul Republicii, 1000 de activiști din toată republica au participat la o adunare festivă. Însă, practic, niciun post de televiziune, inclusiv cel așa numit public, nu au venit la aceste manifestații.
 
În al treilea rînd, structurile internaționale occidentale accentuează, permanent și oriunde, inacceptabilitatea lichidării și interzicerii. Pentru că asta, domnilor democrați, este nedemocratic.

În general, acest lucru este pur și simplu șocant, cum în lupta pentru valorile europene reușiți să încălcați aceste «principii și valori» la fiecare pas.

Toate guvernările anterioare au expediat toate proiectele ce vizau modificarea Codului Audiovizualului la expertiză în Consiliul Europei, OSCE și Comisia de la Veneția. Și, de fiecare dată, amendamentele propuse de voi, referitoare la interzicerea programelor rusești, au fost apreciate negativ de către structurile internaționale. De ce acum nu ați expediat proiectul la expertiză? Oare nu pentru că ați știut din start că reacția va fi negativă?

Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pe probleme legate de libertatea cuvîntului, a expediat cîteva scrisori pe numele A. Candu. Iată una dintre ele, care datează cu 12 iulie 2016. Aici se spune clar că propunerea de a interzice programele din acele țări care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, este «excesivă și ineficientă». Reprezentantul OSCE consideră că este contraproductiv de a încerca limitarea unui punct de vedere prin intermediul legislației excesiv restrictive.

Totodată, OSCE își exprimă convingerea că deputații moldoveni, adică noi cu dumneavoastră, vor lua în calcul această opinie și, în acest fel, nu vor limita libertatea cuvîntului în țară.

Păi cum, domnilor democrați, sînteți gata să scuipați în OSCE? Sînteți, astăzi, gata să dați o palmă peste obrazul Consiliului Europei? Pentru că, în repetate rînduri, experții acestei organizații, în fața căreia ne-am asumat niște obligațiuni și sub monitorizarea căreia ne aflăm pînă și astăzi, spun într-un glas: «Apărarea libertății cuvîntului și libertății emisiei nu trebuie să fie condiționată de nimic. Propaganda, dacă ea există, nu trebuie să fie contrapusă cu închiderea emisiunii sau postului TV, ci cu pluralismul de opinie, deschiderea dezbaterilor».

La drept vorbind, în luna martie curent, voi, cei din Partidul Democrat ați declarat public că anume din cauza reacțiilor negative din partea structurilor internaționale, pentru a doua lectură a proiectului de lege 218 cu privire la modificarea Codului Audiovizualului, a fost exclus articolul referitor la așa numita securitate informațională.

Așa că, domnilor, nu trebuie să mințiți că Occidentul vă impune să adoptați acest proiect de lege. Occidentul cere de la voi rezultate concrete. În ceea ce privește combaterea corupției, anchetarea furtului miliardului, respectarea celei mai importante recomandări a Comisiei de la Veneția — despre inadmisibilitatea implementării sistemului electoral mixt.

Și iată că vin și de la Est știri extrem de proaste pentru voi — despre inițierea dosarelor penale și arestarea liderului vostru în lipsa acestuia.

Așa că, acest proiect de lege, la fel ca și deschiderea oficiului NATO la Chișinău, precum și un șir de alte acțiuni, este firul grație căruia sperați să mai rămîneți în aceste fotolii. Dar toate frînghiile au și un capăt. Pentru toți complicii regimului, acest sfîrșit va fi sever dar unul absolut drept. Se pare că simțiți acest lucru, nu în zadar pregătiți gardul din jurul Parlamentului.

Fracțiunea parlamentară a PCRM este categoric împotriva acestui proiect de lege. Noi sîntem categoric împotrivă ca, astăzi, cu încălcarea regulamentului, acest proiect să fie înaintat la vot în a doua lectură. Noi cerem oferirea celor 10 zile legale pentru introducerea posibilelor modificări.

Fracțiunea PCRM nu dorește să participe la această crimă, la această încălcare vădită a drepturilor omului. În semn de protest, noi părăsim sala de ședințe a Parlamentului.

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: