În întîmpinarea «unirii»?
РУС. MOLD.
» » În întîmpinarea «unirii»?

În întîmpinarea «unirii»?

9-12-2017, 09:17
Viziuni: 87
  
Versiunea de tipar   
În întîmpinarea «unirii»?În pofida împrejurărilor, pericolul extinderii unionismului se păstrează
 
Mințile fierbinți ale flăcăilor unioniști nu le-a răcorit chiar nici declarația Președintelui român Klaus Iohannis, făcută în cadrul recentului summit al «Parteneriatului estic» de la Bruxelles. Și anume: că în viitorul apropiat nu poate fi vorba despre nici un fel de unire și că moldovenii trebuie să uite visul de a intra în Uniunea Europeană pe seama României.

Dar președinții, după cum se știe, vin și se duc, iar ideile unionismului rămîn. Unionismul se modernizează, devine mai plastic, mai flexibil, de aceea și mai toxic.

Schimbarea imaginii

Timpul țipetelor exaltate «Geamantan, gară, Rusia!» și «Basarabia este pămînt românesc!» rămîne în trecut. Acum, actuala guvernare, care duce țara la pierzanie, vede ca unic mijloc de salvare pentru sine să se predea statului de peste Prut și astfel să se mențină la cîrma puterii.

Anume în acest scop este necesară standardizarea în stil român a poliției și a armatei, crearea unor rețele electrice și conducte de gaze unice, schimbarea denumirii limbii noastre, patrularea împreună cu românii a frontierelor. (Straniu lucru: un acord privind frontiera comună nu avem, România nu-l semnează, iar patrulare comună a frontierei avem).

Un pretext foarte potrivit este anul 2018 — anul centenarului «unirii». O nouă «unire» promite oricine vrea — de la ex-conducătorii României pînă la secăturile fasciste din organizația «Acțiunea 2012» a lui Gheorghe Simion. Dar atrageți atenția asupra faptului cum s-a schimbat retorica ultimului. Dacă mai înainte el pur și simplu trăncănea referitor la «Marea Românie» și cînta «Treceți batalioane române Carpații!», acum îi declară dragoste înfocată Republicii Moldova. Chipurile, lui și găștii lui îi sunt nespus de dragi și Republica Moldova, și România. De aceea, spun ei, aceste două state trebuie să se unească și să formeze împreună o singură țară.

Dar simioniștii au hotărît să nu aștepte sosirea centenarului «unirii» și să sărbătorească a 99-a aniversare a «unității naționale a României». La 1 decembrie 1918, României, în calitate de membru al Antantei, i s-a «tăiat» o bucată din teritoriul Austro-Ungariei — Transilvania și Banatul. Românii din aceste două regiuni au hotărît să se unească cu patria lor istorică după modelul aplicat asupra «Sfatului Țării» moldovenesc. De opinia în această privință a ungurilor, nemților și a altor etnii care locuiau acolo nu s-a interesat nimeni.

Unioniștii chișinăuieni nu au respectat data, organizîndu-și manifestația în ziua de 2 decembrie. Ca și totdeauna pînă acum, numărul celor adunați a fost mic, dar insuficiența numerică era compensată de sonoritatea vocilor micii mulțimi. «Uniți-vă sub tricolor!», «Înflorește și prosperă Moldovă, Transilvania și Țară Românescă!», «Unire!» — aceste lozinci zburau de jur împrejur ca niște nuci dintr-un sac rupt.

Participanții la marș au manifestat prin Chișinău, mergînd pe strada Bănulescu-Bodoni, apoi pe strada Mateevici spre Academia de Teatru, Muzică și Artă Plastică, unde la 27 martie 1918 a fost aprobată unirea Basarabiei cu România. După care participanții la marș au coborît pe strada Sfatul Țării pînă la bulevardul Ștefan cel Mare, apoi și-au urmat calea spre Scuarul Europei, unde au desfășurat un miting. Gheorghe Simion a explicat cu multă mîndrie că marșul a fost organizat în scopul informării cetățenilor cu privire la faptul că anul 2018 va fi consacrat unirii Republicii Moldova cu România.

Ion Leașcenco, președinte al Blocului Unității Naționale, a spus că prin acest marș ei au intenționat să demonstreze că viitorul Moldovei este legat de România și de Uniunea Europeană. Ce-i drept, aceste spuse n-au răsunat la fel de convingător cum au răsunat fiind spuse de fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Apariția în fața poporului a unui șmecher

Apariția lui Traian Băsescu pe scena politică din Moldova a marcat o nouă etapă în evoluția fenomenului pe care-l numim «unionism». Altfel nici nu putea fi, dat fiind faptul că nișa unionistă temporar rămăsese liberă. Și asta pentru că Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu s-a dezbinat, pierzîndu-și ponderea politică. Iar natura, după cum se știe, nu agreează golurile.

Noul proiect a apărut cu numele Partidul Unității Naționale (PUN), în care, într-un extaz politic, s-au unit fostul ministru al diferitelor ministere, Anatol Șalaru, și ex-deputata Ana Guțu. Proiectul a apărut, însă cît privește liderii lui — aici lucrurile n-au prea mers. Și asta pentru că și cei mai inveterați unioniști n-aveau încredere în șperțarul Șalaru, iar despre nivelul de popularitate al doamnei Guțu vorbește rezultatul ei la alegerile prezidențiale — 0,17 % de voturi.

În respectiva situație, cel mai potrivit s-a dovedit a fi Traian Băsescu, care, de frica justiției din țara sa, tot bate drumurile dintre România și Moldova. Anume lui i-a fost oferit rolul de principalul român al întregii Moldove, fiind ridicat la rangul de președinte de onoare al PUN.

Băsescu s-a apucat cu zel de treabă și a pornit prin Moldova pentru a face master-clas la tema unionismului. N-am putea afirma că le-a spus moldovenilor ceva nou. Le-a spus aceeași poveste: că, doar unindu-se cu România, cetățenii Moldovei vor putea să ajungă la o viață înstărită. Adică, el specula pe ceea ce a dezmințit Klaus Iohannis. Dar, ca să vedeți… Cetățenii noștri, dezamăgiți de «eurointegratorii» autohtoni, îl ascultau cu dragă inimă, uitînd că Băsescu este un politician odios, cu un trecut criminal, și nepricepînd că el are nevoie de Moldova noastră ca și un cîine de al cincilea picior.

Traian Băsescu a vorbit în numele întregii Românii, declarînd că, dacă în Moldova va începe să bată vîntul unionist, România va accepta ca acesta să ajungă pînă la ea. Și asta pentru că România a avut un proiect fundamental de intrare în NATO și l-a realizat, apoi a avut un proiect de intrare în UE, realizîndu-l și pe acesta, după care, în opinia dumnealui, va veni și rîndul celui de-al treilea proiect fundamental: unirea cu Moldova…

Am fi foarte curioși să aflăm cine l-a chemat pe Traian Băsescu în Moldova și l-a cocoțat în fruntea unui mic partiduț înjghebat de doi politicieni ratați?!

Ce-ți spune numele meu?

În primul rînd, să ne întrebăm: din ce motive apariția lui Traian Băsescu în Moldova a fost mediatizată atît de larg și în mod atît de metodic de către toate posturile de televiziune ale liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc? Principalul motiv e că domnul Băsescu a vorbit pe la noi doar «ceea ce trebuia» să vorbească. Mai concret — i-a criticat pe cei pe care «trebuia» să-i critice — pe partidele de dreapta, care nu doresc să colaboreze cu PDM. Este vorba despre PAS al Maiei Sandu și Platforma «DA» a lui Andrei Năstase.

Și deoarece pe scena politică din Moldova este imposibil să apari fără a avea un accept din oficiul PDM, urmează să credem că domnul Băsescu și PUN au obținut această permisiune.

Experții consideră că, datorită lui Traian Băsescu, PUN poate miza pe acel segment al electoratului care în mod tradițional vota partidele de extrema dreaptă, adică cele care propagă unirea Moldovei cu România. Pentru acești oameni Traian Băsescu e o figură. Și una importantă. Cum a spus și Anatol Șalaru, «Băsescu» și «unirea» sunt sinonime.

Numele lui Traian Băsescu de bună seamă poate atrage în PUN un careva procent din numărul alegătorilor. Și, respectiv, nu-i exclus ca el, adică acest partid, să obțină ceva mandate în viitorul Parlament. Iar în calitate de recunoștință, PUN-iștii vor face coaliție cu PDM, ajutîndu-l să formeze încă o majoritate parlamentară. Și așa mai departe…

Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: