Din suflet sau durere-n cot?
РУС. MOLD.
» » Din suflet sau durere-n cot?

Din suflet sau durere-n cot?

9-12-2017, 12:40
Viziuni: 112
  
Versiunea de tipar   
Din suflet sau durere-n cot?Fundația de binefacere «Din suflet», fondată de «prima doamnă» a Moldovei, Galina Dodon, se pare că nu servește doar scopurilor declarate
 
Atunci cînd a fost creată această fundație, scopurile declarate au fost cele mai nobile: susținerea familiilor vulnerabile cu mulți copii, a persoanelor neprotejate social și acordarea de ajutor în pregătirea și extinderea drepturilor și posibilităților copiilor și tinerilor în sfera culturală, educativă și socială.

Mai că să curgă lacrimi. Dacă nu ar fu un «dar». În ultima perioadă, activitatea fundației amintește tot mai mult despre o acțiune PR de lungă durată a lui Dodon «ales de tot poporul».

Poate că cineva va explica clar: de ce oare activitățile fundației (o tarabă privată în esență) sînt reflectate pe site-ul Președinției Moldovei? De ce oare s-a rezervat o categorie întreagă — «Prima doamnă», deși, nicio lege nu stabilește nici un atare statut, nici faptul că așa se numește soția președintelui. Iar însuși Dodon desfășoară ședințe de lucru pe marginea problemelor acțiunii sociale naționale pentru susținerea grădinițelor din țară, inițiată de fundația soției sale? Nu ar fi fost oare mai modest și mai potrivit de a organiza aceste ședințe la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sub patronajul ministrului de profil?

Trebuie de menționat că deținerea, în Moldova, a unei fundații de caritate reprezintă un anume semn al statutului oficial și social. Plahotniuc deține «Edelweiss», însuși Dodon are «Soluția», Galina Dodon — «Din suflet». Apropo, pe unde s-a pierdut «Soluția»? În ultima perioadă, nu se mai aude nimic despre acest fond. Să fi înțeles oare Dodon că două fundații de caritate pe unul și același site prezidențial arată, oarecum, abstract?

Dar să revenim la fundația «Din suflet», în activitatea căreia, Dodon se implică foarte activ. Ultima acțiune intens mediatizată — vizita lui Dodon în Găgăuzia, unde a făcut cadou grădinițelor din Ceadîr-Lunga, Copceac și Cazaclia cîteva seturi de mobilă pentru copii din partea fundației soției sale.

Desigur, un fapt nobil. Dacă toate s-ar fi petrecut fără afișaj și pompozitate, fără sirenele și giratoarele cortegiului prezidențial. De asemenea, ar fi fost minunat dacă copiii nu stăteau să înghețe afară așteptîndu-l pe președinte pentru a dansa la sosirea lui.

De altfel, oamenii — indiferent de copii sau pensionari, nu au existat niciodată pentru Dodon. Pe el îl doare-n cot de oameni, în schimb, propriile campanii PR — sînt din suflet. Sau «Din suflet», cum vă place mai tare.

Apropo, fundația primei doamne nu stă tocmai bine nici la capitolul transparență. Da, acolo se comunică despre oamenii care au fost ajutați, sînt prezentate pînă și copiile documentelor cu privire la ajutorarea grădinițelor pentru copii, însă, de unde se iau banii pentru activitatea fundației nu se spune.

Iată informația: «Șeful statului a remarcat că fundația de caritate a primei doamne «Din suflet» a oferit ajutor în sumă de 1 milion 500 de mii de lei pentru ca 10 copii cu deficiențe de auz să poată beneficia de implanturi cohleare». De unde a luat Galina Dodon asemenea bani? Din dulap? Din copacul cu bani de sub geamul oficiului soțului său? (Împrumut de la părinții soțului — puți probabil, de acolo se alimentează Dodon — el personal a recunoscut acest lucru).

Se știe foarte bine că familia Dodon nu este bogată — nu a răsplătit, spre exemplu, creditul ipotecar fără procent luat de la banca lui Plahotniuc, cere bani de la rude pentru a călători în Alpi și Muntenegru...

În cadrul unei conferințe de presă, Dodon a recunoscut că fundația soției sale este finanțată de peste hotare și că el nu vede în asta «nicio problemă». De unde să știm... Ar fi bine să discutăm acest subiect cu colegul de partid a lui Dodon, Corneliu Furculiță, care a abordat tema companiilor offshore din Bahamas. Aceasta, însă, este treaba serviciilor corespunzătoare.

Cred că nu este de prisos să reamintim că, acum, toate conturile fundației soției lui Dodon sînt deschise la BC «Victoriabank» SA — banca lui Vladimir Plahotniuc.

Fățarnicul și servilul «președinte» Dodon este gata pentru orice de dragul creșterii ratingului său. Inclusiv, este gata, împreună cu soția sa, să folosească oamenii care și așa o duc greu în viață.

Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: