Și-n procesul prezentării…
РУС. MOLD.
» » Și-n procesul prezentării…

Și-n procesul prezentării…

13-12-2017, 14:40
Viziuni: 1 040
  
Versiunea de tipar   
Și-n procesul prezentării…Igor Dodon și-a prezentat raportul anual de activitate în calitate de «președinte ales de tot poporul»
 
La drept vorbind, nu a existat nici un fel de raport, pentru că el nu a avut ce să raporteze. Că doar nu vor fi trecute la capitolul «activitate» călătoriile turistice din contul statului în compania rudelor și apropiaților. Anul pe care l-a petrecut Dodon în fotoliul prezidențial a demonstrat foarte clar că el nu este nici un fel de «președinte», ci doar o unealtă în mîna lui Plahotniuc.

Ținîndu-și discursul în fața jurnaliștilor, așa cum face de obicei, Dodon și-a umflat coada de curcan a minciunilor și a vorbit despre lucruri ce au puțin în comun cu realitatea.

Perla manifestației trebuie considerată ideea revenirii la alegerile parlamentare anticipate. Pe această dimensiune, Dodon se perindă ca un balansoar — de la renunțarea totală la anticipate pînă la desfășurarea lor imediată. De această dată, în avanscenă a fost scoasă al doilea punct de vedere, dar cu asemenea scuze că era mai mult nu decît da.

După ce a remarcat rapid că din 2014 luptă pentru alegerile anticipate (de ce, dacă atunci, fracțiunea socialiștilor a obținut cele mai multe mandate în Parlament?), Dodon a numit oponenții desfășurării acestora. Aceștia, conform logicii perverse a lui Dodon, s-au dovedit a fi inițiatorii referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Care, în acest fel, «se opun intențiilor de a organiza alegeri parlamentare anticipate».

Să recunoaștem că anume în această declarație nu există nicio logică, în schimb, există o încercare de a lega două noțiuni incompatibile (științific, asta se numește catahreză). Nu există logică nici în altă declarație a lui Dodon, pe care acesta a făcut-o în timpul întrevederii cu Vladimir Putin la Soci, chipurile, alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc în 2018. Dar, în acest an trebuie să se desfășoare alegerile parlamentare ordinare!

Restul subiectelor nu au prezentat interes nici măcar pentru Dodon, or, acestea demult l-au plictisit. Dodon, în regim de serviciu, s-a pronunțat negativ asupra interzicerii programelor informative ruse și modificărilor operate la Constituție în ceea ce privește vectorul european al țării. El a amenințat că nu va promulga această lege. Dar nu a spus nimic despre faptul că, în caz de necesitate, el, pur și simplu, va fi «deconectat» pentru un sfert de ceas, apoi, «inclus» la loc…

S-a lăudat cu realizările sale pe dimensiunea reglementării transnistrene. Iar realizările au fost următoarele: «alesul de tot poporul» a fost pur și simplu alungat din stînga Nistrului, nimeni nu a vrut să comunice cu el, pentru că el este o figură decorativă, care nu dispune de putere reală. O nulitate cu care persoanele ce au intenții serioase nu poartă negocieri.

În continuare, această «figură decorativă» s-a referit la activitatea fundației de binefacere a soției sale «Din suflet». Ziarul «Comunistul» s-a referit la acest subiect acum o săptămînă, în ediția trecută. Ridicînd întrebarea: de unde vin banii în această fundație? Pe ce bani existați, domnilor binefăcători? Igor Dodon a decis să răspundă: «Prima doamnă a stabilit contacte cu cîteva organizații de caritate de peste hotare. Ajutorul se transferă pe conturile organizației, după care se transferă nemijlocit la beneficiari». Dar cine sînt acești mecenați străini misterioși? Și nu utilizează oare ei serviciile offshore din Bahamas pe care investigațiile jurnaliștilor le leagă cu Partidul Socialiștilor?

Pe scurt, la acest subiect, Dodon a fost foarte sărac în declarații. În schimb, despre Vladimir Plahotniuc și dosarul penal deschis pe numele acestuia în Rusia, Dodon a fost reținut pînă la limită. Dodon a comunicat doar că «nu intenționează să mai comenteze și informațiile din Est». Sigur că da, ar fi îndrăznit el să comenteze!

* * *
Iar acum, să încercăm să facem concluziile reale ale aflării lui Dodon în foroliul prezidențial timp de un an de zile. Nu toate, dar cel puțin cîteva. Așa deci:

— 18 ianuarie 2017 — Dodon se întîlnește la Moscova cu șeful «Gazprom», Alexei Miler, pe 9 februarie, adunarea generală a SA «Moldovagaz» îl alege în funcția de șef al acestei întreprinderi fiice a «Gazprom» pe Vasile Botnari, ministrul Tehnologiilor Informaționale, un om din cercurile apropiate a lui Plahotniuc;

— 24 ianuarie 2017 și pînă în prezent, Plahotniuc și Dodon împart între ei funcțiile de ambasadori;

— 15 februarie 2017 — noul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică devine un alt apropiat a lui Plahotniuc — Tudor Copaci. Anume deputații socialiști i-au asigurat acestuia cel mai înalt bal în cadrul alegerilor din comisia parlamentară;

— Februarie 2017 — prin decretele sale, Dodon desemnează în funcții judecătorii lui Plahotniuc, inclusiv, pe cei care s-au remarcat în dosare politice și cauze penale pentru atacuri raider;

— 18 aprilie 2017 — Dodon înaintează proiectul «sistemului electoral mixt» pentru care, inițial, a pledat Plahotniuc;

— 5 mai 2017 — fracțiunile PDM și PSRM votează pentru implementarea sistemului electoral mixt în prima lectură;

— 20 iulie 2017 — fracțiunile PDM și PSRM adoptă în a doua lectură sistemul electoral mixt și, practic, imediat, Dodon promulgă legea.

— 24 octombrie 2017 — guvernarea l-a înlăturat pe Dodon ca pe un cîine și l-a numit în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza.

... Deci, așa cum vedem bine, Dodon nu este nici măcar o parodie jalnică a președintelui. El este un șurubel, un om al sistemului. Sistemului care a fost creat în Moldova de oligarhie.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: