Prim-ministrul Pavel Filip a ”făcut vînt” sîrguincios la Conferința de Securitate de la Munchen
Nu am mai auzit demult un asemenea flux de verbiaj din partea șefului Executivului de la noi. Cel puțin, de la ultima ședință a Adunării parlamentare a Consiliului Europei.
Ce-i de spus: a avut cui să pună macaroane pe urechi. Într-o singură zi, Filip a reușit să se întîlnească cu Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, președintele Comitetului pentru afaceri externe a Dumei de Stat a Federației Ruse, Konstantin Kosaciov, președintele Armeniei, Serzh Sargsyan, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, consilierul Angelei Merkel pe politică externă, Jan Hecker. Plus, propriul discurs de la tribună. Fiți de acord, a avut unde-și scărpina limba.
Principalii apărători ai Europei unite – cancelarul federal și președintele Franței, nu au venit la Bavaria. Așa că nu au putut să evalueze verbiajul lui Filip și nici să-l înscrie la raport. Păcat, dar fie. Important este ca ajutorul macroeconomic să fie trimis prin transfer telegrafic...
Conform opiniai, auto-supraapreciate, a lui Pavel Filip, Estul Europei reste bîntuit de fantoma imprevizibilității. Desigur, vinovată de acest fapt se face Rusia, care nu dorește să-i scoată trupele din Transnistria. ”Imprevizibilitatea, la rîndul ei, generează neîncredere față de instituții și reguli”, a adăugat Filip.
Iar noi credeam că neîncrederea față de instituțiile statului este generată de stagnarea lor, corupția care domnește acolo și incompetența! Și aceasta contribuie la imprevizibilitate, ne ”liniștește” Filip, însă, lucrurile se pot remedia: ”Republica Moldova se confruntă cu toate aceste probleme în măsură diferită, dar încearcă să le reducă. Noi implementă un program ambițios de reforme bazat pe Acodul de Asociere cu UE”.
Cine ar pune la îndoială. Doar că, îmi amintesc că documentul cu pricina a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2014. Ce a împiedicat la implementarea ”reformelor ambițioase” în ultimii patru ani?
În cadrul discursului său, Filip și-a exprimat speranța că Rusia își va retrage trupele de pe teritoriul nerecunoscutei RMN și, în general, ”noi vrem să avem relații balansate, prietenești cu Moscova”.
Aceste cuvinte sună oarecum neconvingător pe fundalul expulzării jurnaliștilor ruși din Chișinău, interzicerea translării emisiunilor televizate informative și declarațiile șocante a spicherului Parlamentului, Andrian Candu, despre restituirea prejudiciului de pe urma prezenței militarilor ruși pe teritoriul Transnistriei în ultimii 25 de ani.
Ne mai vorbind despre faptul că însuși Pavel Filip declară cu regularitate ”calea europeană” de dezvoltare a Moldovei: unirea cu România, aderarea la NATO, rusofobia și intimidarea a tot ce este rusesc. Mult stimați democrați și promotori ai valorilor europene, or țineți-vă crucea, or îmbrăcați-vă pantalonii!
Apropo, în timpul întrevederii cu secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, prim-ministrul nostru nu s-a rușinat să se expună drept principalul tutore al reglementării transnistrene.
Premierul a confirmat ”angajamentul ferm” de a utiliza toate rezultatele progresului obținute pe dimensiunea reglementării transnistrene, prin implementarea protocoalelor semnate în noiembrie 2017 în domeniul educației, telecomunicațiilor și agricultură. (Vicepremierul pentru reintegrare cate a semnat – Gheorghe Balan – un specialist nu rău, a fost dat afară din Guvernul lui Plahotniuc și substituit cu manipulatul Iurie Leancă). S-a vorbit și despre posibilitatea de a oferi Transnistriei statut juridic special, precum și multe altele. Aici, Greminger ar fi pus în situație ”privighetoarea de la Pănășești” cu întrebarea: cînd, dragă prietene, ai fost ultima dată în Transnistria ? Or, măcar cînd ai purtat negocieri cu reprezentanții administrației de la Tiraspol ? Ar fi fost chiar distractiv ...
Presa pro-guvernamentală a lansat cu viteza fulgerului totalurile întrevederii cu Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere cu titlul: ”Johannes Hahn a apreciat înalt succesele Guvernului Moldovei”. De parcă Hahn, însuși, nu era în firea lui de bucurie pentru hotărîrea Guvernului Filip de a continua reformele ”pe bază solidă”.
Probabil, venerabilul Johannes vede rău din depărtarea europeană – Guvernul Filip nu se poate lăuda cu niciun fel de succese, iar implementarea reformelor nici măcar nu a început. S-a ajuns la fund, mai departe vom săpa în mîl. Toată activitatea actualului Guvern este orientată spre distrugerea producătorului autohton, economiei naționale. Au fost lichidate zeci de mii de locuri de muncă, economia stă pe brînci. Țara dezvoltată din punct de vedere agroindustrial a fost transformată în păragină, livezile sînt părăsite, întreprinderile stau în ruine, satele pustiesc, școlile se închid, drumuri nu există.
Statul nu oferă subvenții. Acest stat este, chipurile, el însuși sărac. Doar că iată unde se duce finanțarea regulată din Occident, pe care se duce des să o cerșească Filip ? este adevărat că atunci cînd revine la Chișinău, el afirmă că a mers să promoveze imaginea republicii. În ultimi 9 ani de zile am tot văzut în deajuns și de rămas asemenea promotori. Fie, noi tindem în marea familie europeană, tindem să respectăm valorile europene. Dar despre ce familie vorbim, despre ce fel de valori? Poate că este vorba, în primul rînd, despre capacitatea de asumare și responsabilitate?
Dar poate oare Guvernul Filip să fie o guvernare responsabilă? În opinia majorității cetățenilor țării, actuala guvernare și oamenii care o reprezintă – sînt o mare rușine.
Cineva a auzit ca Guvernul să comenteze cumva bomba informațională despre starea de lucruri în industria alimentară națională ? După publicarea rezultatelor studiului, inițiat de Fondul Europei de Est, Filip a luat apă în gură. Lucru care nu este de mirare, pentru că anume el trebuie să răspundă pentru faptul că cetățenii țării au fost hrăniți cu ceea ce niciun om care ține la sănătatea lui nu va consuma. Guvernul ne-a mințit, acolo exista convingerea că nimeni nu se va amesteca, nimeni nu va scoate adevărul la suprafață, dar ceva a mers anapoda și aceste afaceri murdare au devenit publice.
După care, șeful cabinetului de miniștri ne povestește, nestingherit, că anul 2018 va fi anul dezvoltării accelerate orientate spre îmbunătățirea nivelului de viață a cetățenilor țării. Probabil că și va fi pe undeva, într-o Moldovă paralelă, în care trăiește elita politică. Restul, însă, nu ar trebui să-și facă speranțe.
Poate doar să includă în Constituție, chipurile, vom trăi, a trăi e mai bine, viața va fi mai veselă ...
Clar lucru, înainte de alegeri, junta de la guvernare poate că va și mai cheltui ceva din ceea ce a furat. Nu uitați despre acest fapt atunci cînd veți completa buletinele de vot...
Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно