În numele Аsociației obștești «Organizația de Veterani din Republica Moldova», din a cărei componență face parte și Comitetul veteranilor de război și ai serviciului militar, adică oameni care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei, care și-au făcut serviciul în armată, vreau să-i felicit pe toți cu prilejul unei date foarte importante — 100 de ani de la formarea Armatei Roșii, ulterior Armata Sovietică. Vă felicit pe toți cu ocazia Zilei Armatei Sovietice și a Flotei Militar-Maritime!
Pentru mine, ziua de 23 februarie are afinități cu renumitul cîntec «Legendară și de neînvins».
Cei care și-au consacrat viața Armatei Sovietice și Flotei Militar-Maritime sînt oameni plini de bărbăție, neînfricați, oameni care, atunci cînd a fost nevoie, s-au ridicat în apărarea pămîntului lor, a Patriei lor.
Toate datele înscrise în calendar ca date istorice sînt înscrise și în calendarul organizației de veterani. Și 7 noiembrie — Ziua Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, și 1 mai — Ziua solidarității oamenilor muncii din întreaga lume, și 9 mai — Ziua Victoriei.
Iar ziua de 23 februarie se asociază nu numai cu cei care și-au consacrat viața armatei, această zi se consacră tuturor bărbaților. Noi am atras atenție asupra faptului că în calendarul republicii noastre această dată lipsește, dar, după cîte știm, în unele instituții de invățămînt domnișoarele de acum se pregătesc să-i felicite pe băieți, pe colegii studenți. Noi, desigur, îi felicităm pe veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, pe toți cei care și-au satisfăcut serviciul în rîndurile Armatei Sovietice. Atitudinea noastră față de această sărbătoare este sfîntă. Așa a fost pînă acum, așa este acum și așa va fi și de acum înainte.
Istoria Armatei Sovietice este un subiect benefic pentru educarea patriotică a generației tinere. A-ți satisface serviciul militar întotdeauna a fost o misiune onorabilă și de răspundere. Și acum, cînd tinerii noștri își fac această datorie în Moldova, părinții și apropiații lor spun că au o atitudine pozitivă față de armată, deoarece ea dă naștere la sentimente patriotice, iar asta este foarte important.
Pentru organizația noastră, este foarte importantă continuarea muncii asupra creării mișcării «Moștenitorii Victoriei», pentru care, în cadrul proiectului «Cu recunoștință pentru mai, 1945», a fost elaborat un program separat. Întîi de toate, el se referă la elevi, liceeni, studenți, tineri care vor păstra paginile eroice ale trecutului, se vor întîlni cu veteranii, cu ofițerii, vor înregistra amintirile acestora. În opinia mea, respectivul moment este unul fundamental în această muncă. Și asta deoarece povestirile veteranilor întotdeauna vor rămîne actuale — ele constituie o sursă inepuizabilă.
Încă o direcție importantă a activității organizației de veterani este festivalul de cîntec militar și patriotic «Вера. Надежда. Любовь — Виктория». În pofida diferitelor opinii în ceea ce privește festivalul nostru atît printre politicieni, cît și printre pedagogi și printre lucrătorii din domeniul culturii, festivalul continuă să trăiască și anul acesta se va desfășura a 21-a ediție.
În același context, de cîțiva ani, am inițiat concursul literar-poetic cu genericul «Viață, îi mai ții minte pe soldați?», care întrunește mai multe componente: dragostea față de Patrie, memoria faptei eroice a soldatului sovietic și implantarea acestor sentimente în sufletul ofițerului și ostașului armatei moldovenești. În cadrul concursului se cîntă, se declamă versuri, se citește proză cu respectiva tematică.
În ziua de 23 februarie, de regulă, noi îi felicităm cu prilejul sărbătorii pe soldați și ofițeri, însă, în opinia mea, această sărbătoare ar trebui să fie percepută în mod mai larg. Pentru soldați, cineva confecționează uniforma, altcineva pregătește bucate, cineva îi tratează atunci cînd au probleme de sănătate, iar altcineva pur și simplu îi iubește și îi așteaptă să se întoarcă acasă. Anume de aceea 23 februarie continuă să rămînă sărbătoarea tuturor.
Mulți dintre noi se gîndesc cum să-l felicite pe omul care și-a satisfăcut serviciul în armată. Dar în viața noastră a apărut un element nou: acum și multe femei preferă viața de militar. Și pentru acestea drept exemplu pot sluji acele reprezentante ale frumoasei jumătăți a omenirii, care în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei au ținut în mîini manșa cu volan a avionului, au muncit în spatele frontului, au confecționat echipament pentru armată și tot pentru ea au crescut pîine.
E regretabil faptul că în țara noastră această sărbătoare este neglijată. În multe alte republici ale fostei Uniuni Sovietice, ea pur și simplu a fost rebotezată, fiind numită altfel, de exemplu, Ziua Apărătorului Patriei, însă esența ei rămînînd aceeași. Și noi am fi putut proceda la fel, cinstindu-i în această zi pe oamenii care, lucrînd în diferite sfere, slujesc apărării Patriei noastre, în numele păcii și al gloriei Moldovei.
Ala Mironic,
deputat în Parlament din partea PCRM, președinte al Аsociației obștești «Organizația de Veterani din Republica Moldova»скачать dle 10.6фильмы бесплатно