Consiliul Uniunii Europene pentru afaceri externe a publicat raportul pe marginea situației în Moldova
Integratorii europeni ai locului, care se află la guvernare, nu au ezitat să interpreteze raportul drept o nouă confirmare a ”istoriei de succes”, ”ascensiune” și ”aprecierea perioadei ultimilor doi ani de implementare a reformelor profunde”. De fapt, dacă e să citim atent, Consiliul nu remarcă niciun fel de succese. Mai degrabă este contrar invers...
Dar să revenim la auto-lăudăroșii noștri din PDM și ”partidul reziduurilor politice” – ”popularilor” europeni a lui Leancă. După obișnuința lor de a distorsiona totul, ei s-au ridicat la un asemenea rang al reformatorilor și tutorilor că măcar ia și le ridică monument.
Liderul Partidului Democrat, Plahotniuc, a comentat raportul în felul următor: ”Concluziile făcute de Consiliul UE, ne determină pe noi, echipa partidului Democrat, să continuăm implementarea reformelor pe care ne-am obligat să le realizăm pe calea integrării europene a țării”. Poate nu trebuie Vladimir Gheorghievici ? Poate că e de ajuns miliardul furat?
Din cîte se pare, nu ajunge. ”Din numele meu, salut susținerea acordată Moldovei din partea UE, și interesul continuu pentru dezvoltarea țării noastre”, a continuat ”coordonatorul Moldovei”. În sensul – mai trimiteți niște bani, iar noi aici îi vom reforma în stilul democrației moldovenești.
Prim-ministrul, Pavel Filip, a considerat că raportul Consiliului UE a vizat perioada de doi ani de implementare a reformelor profunde și a numit principala sarcină a conducerii țării – modernizarea instituțiilor statului. Straniu, noi, nu știu de ce, credeam că principala sarcină a conducerii țării trebuie să fie îmbunătățirea nivelului de viață a cetățenilor, dezvoltarea economiei și respectarea garanțiilor sociale.
Vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă a declarat că ”Moldova înseamnă mult pentru comunitatea europeană”. Iar ceea ce ține de obiecții, acum, potrivit lui Leancă, noi nu sîntem pe măsură să le soluționăm, iar dacă am fi putut ”deja astăzi ar fi putut să fim membri ai Uniunii Europene”. Poate că așa și este domnule Leancă, dar există o zicală cam brutală despre cine ar fi putut să fie bunica dacă avea, să zicem, mustățile bunelului...
Într-un cuvînt, reprezentanții actualei guvernări s-au lăudat pe sine așa cum au putut. Gaburici flutura cu diploma sa, Leancă – cu Acordul de Asociere, Filip – cu certificatul de calitate a produselor lactate. Plahotniuc nu a fluturat cu nimic, pentru el a făcut acest lucru aliatul său credincios – Igor Dodon. După ce s-a încuiat în biroul prezidențial, a flutura cu geanta în carouri.
* * *
Însă, motive de bucurie nu au fost – raportul Consiliului conține mai multă critică decît laudă. Europenii, așa cum și era de așteptat, au fost ofensați prin ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și OSCE. În opinia lor, noul sistem electoral poate genera situația în care ”candidații pentru circumscripții majoritate vor fi expuși influenței oamenilor de afaceri și altor persoane ce urmăresc interese personale”. Trebuie să recunoaștem că temerea este justificată. În afară de aceasta, în raport se mai menționează că noul sistem electoral a fost aprobat fără consens pe marginea acestei chestiuni.
Nu au fost apreciate eforturile puterii în ”lupta contra propagandei rusești”. Este puțin probabil ca europenii toleranți să valorifice introducerea, de facto, a cenzurii. ”Libertatea presei și pluralismul reprezint premisele unei societăți democratice”, se mai spune în raport. În opinia UE, lupta cu propaganda și dezinformarea trebuie să fie ”proporțională” și să corespundă normelor dreptului internațional. Această luptă nu trebuie să împiedice libertăți presei și accesului la informații, se mai menționează în document. În acest context, în calitate de prim pas pentru asigurarea acestor libertăți, Consiliul a îndemnat insistent Republica Moldova să implementeze reforma Codului Audiovizualului demult promisă.
Și, evident, lupta împotriva corupției. Consiliul a comunicat că Moldova trebuie să creeze un mecanism pentru confiscarea, înghețarea și restituirea bunurilor furate. Inclusiv miliardul furat. (Oare să se publice raportul Kroll, scuipîndu-se pe sistemul nervos sensibil al organizației hoților de rang înalt ? ). În orice caz, Consiliul UE a cerut investigarea profundă independentă și imparțială a ”jafului secolului”.
Nici la capitolul justiție nu stăm tocmai foarte bine. ”justiția și sistemul judecătoresc trebuie să funcționeze imparțial”, remarcă autorii raportului. Ei își exprimă îngrijorarea în legătură cu ”cazurile de persecuție ale unor avocați, judecători și opozanți politici”. Uniunea Europeană reamintește Moldovei că ”justiția selectivă” subminează supremația legii și încrederea în sistemul judecătoresc.
Iată cum stau lucrurile pe scurt. Și dacă aceste lacune sînt vizibile ochiului european neînarmat, atunci cu ce fel de ”reforme profunde” se laudă guvernarea? Ele nici nu există. Pentru că este mult mai simplu să povestești despre tancurile și amenințările rusești, să inventezi tot felul de proiecte utopice, decît să lucrezi și să soluționezi probleme adevărate.
Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно