Climaxul investițional
РУС. MOLD.
» » Climaxul investițional

Climaxul investițional

6-04-2018, 14:45
Viziuni: 1 074
  
Versiunea de tipar   
Climaxul investiționalMinisterul Economiei și Infrastructurii propune pentru dezbatere publică un nou proiect al guvernării
 
Este vorba despre obținerea cetățeniei Republicii Moldova prin intermediul investițiilor financiare în țara noastră. În opinia «ministrului fără diplomă» de profil, Chiril Gaburici, această măsură va îmbunătăți la maxim climatul investițional din Moldova, iar oamenii de afaceri de peste hotare se vor grăbi să vină la Chișinău pentru a primi buletinul de identitate mult rîvnit de la noi.

Pentru a obține cetățenia, cetățeanul străin va trebui să investească 100 de mii de euro în Fondul pentru dezvoltare durabilă sau să investească cel puțin 250 de mii de euro în domeniul elaborărilor strategice. Cam așa.

Vă veți întreba, despre ce fel de «elaborări strategice» este vorba? Este vorba, spre exemplu, de «dezvoltarea sectorului imobil» — adică, străinii ar trebui să investească în construcțiile noi față de care Moldova și așa are repulsie. Dar dacă în această sferă s-a implicat Plahotniuc cu «Prima casă» a lui, scuzați, cetățeni investitori, sînteți obligați să mergeți pe calea cea dreaptă și să-l ajutați pe Vladimir Plahotniuc să mai tragă odată pe sfoară credulii cetățeni.

* * *
În ceea ce privește investițiile de peste hotare (dar și cele locale), situația noastră nu este rea dar foarte rea. Autoritățile ne informează despre o creștere a fluxului de investiții în 2017 cu 4,8 %. Dar «uită» să amintească despre faptul că sursa de bază a creșterii a fost însuși statul. Adică, banii au fost alocați din creditele obținute din partea donatorilor externi. Fapt care, în mod firesc, a generat creșterea datoriilor. Așa că, datoria externă a Moldovei în 2017 s-a majorat cu 8,1 la sută și a constituit 6,743 miliarde de dolari americani.

Iar fluxul curat al investițiilor străine directe în economia moldovenească s-a redus cu 16,5 la sută. Motivul este clar — instabilitatea economică și politică din țară. Pentru că orice sursă de capital caută locul în care este stabilitate și este greu să-i reproșăm acest lucru. Nu vor oamenii să investească în economia Moldovei atît timp cît țara este condusă de tot felul de alde Plahotniuc, Candu, Filip și alte respective exemplare.

Nu vor să investească atît timp cît nu există o garanție a investițiilor, dar este puternica noțiune de «mită». Atît timp cît activitatea instanțelor și organelor procuraturii corupte este orientată nu spre protejarea intereselor investitorilor, ci în direcția diametral opusă.

Atît timp cît actele regulatorii se modifică frecvent și nu sînt consecvente. Atît timp cît lacunele din sistemul bancar le permite acționarilor să rămînă în zona off shore, iar beneficiarilor finali să rămînă anonimi. Si mai sînt încă foarte multe motive, însă, principalul — atît timp cît diletanții și hoții continuă să stea la conducerea statului.

Companiile normale caută, acum, să fugă din Moldova văzînd această clasă politică hidoasă în complicitate cu unioniștii contuzionați. Nu trebuie să căutăm mult un exemplu, ne referim la ultimul de luna trecută. Inițial, unul dintre co-fondatorii Moldcell — cel mai important operator turc de telefonie mobilă Turkcell, își încheie afacerea în țara noastră. Ulterior, grupul francez al companiei Societe Generale intenționează să-și vîndă afacerea din Moldova — o cotă în una dintre cele mai importante bănci din țară Mobiasbanca, în legătură cu faptul că rentabilitatea este în regres, iar situația din interiorul țării este instabilă din punct de vedere politic și regulator. (Ei bine, această banca nu va rămîne mult timp fără de stăpîn, putem de pe acum să presupunem cine a pus ochiul pe ea). Iată cum arată «istoria de succes» de la noi.

Poveștile despre cît de îngrijorată este actuala guvernare de dezvoltarea climatului investițional din țară, le putem lăsa pentru fantaști. Despre realitățile politicii investiționale din Moldova pot relata reprezentanții companiei germane Draexlmaier, companiei americane Lear Corporation, companiei austriece AVE Energie Ag și multor altele.

Totodată, este absolut neclar de ce ar trebui străinii să primească cetățenia Moldovei contra sumei de 100 de mii de euro. Din moment ce în realitatea noastră ei pot obține cetățenia de la un funcționar corupt cu doar 1-2 mii, ei bine, maxim 5.

* * *
În presa locală s-a scurs informația despre faptul că în sectorul agricol a mai apărut o problemă — scade randamentul laptelui, întreținerea vacilor a devenit nerentabilă. Ei ce... vacile moldovenești vor urma investitorii...

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: