Umiliți de guvernare
РУС. MOLD.
» » Umiliți de guvernare

Umiliți de guvernare

10-02-2018, 10:44
Viziuni: 153
  
Versiunea de tipar   
Umiliți de guvernareMoldova poate deveni o țară cu migranți de pretutindeni
 
Pe zi ce trece, ne convingem tot mai mult de faptul că Moldova s-a transformat într-o țară a paradoxurilor. Nouă ni se spune că nivelul de dezvoltare a economiei noastre a crescut, pe cînd în frigiderele noastre această creștere nu se observă nici cît de cît. Nouă ni se povestește despre progresul medicinii moldovenești, pe cînd în instituțiile medicale întîlnim aceleași condiții oribile ca și pînă acum. Și situația e la fel în cazul oricărui «succes» despre care ni se raportează. În Moldova, numărul șomerilor a ajuns la unul îngrijorător, pe cînd în țară nu ajung specialiști. Insuficiența acestora Ministerul Muncii intenționează s-o acopere într-un mod cu totul nou pentru Moldova: va angaja la lucru cetățeni străini.

M-aș face un meseriaș…

Vara trecută, Parlamentul a aprobat amendamente la Legea cu privire la aflarea apatrizilor în Moldova. Ele se referă la specialiștii în domeniul IT, care vor avea un șir de privilegii în cazul în care vor veni să lucreze în Moldova. Chipurile, în țară nu ajung oameni specializați în respectivul domeniu, de aceea varianta unei legalizări simplificate, în particular, primirea permisului de ședere în regim accelerat va contribui la înlăturarea barierelor pentru investitori și pentru atragerea investițiilor străine.

În prezent, în Moldova lucrează destul de mulți cetățeni străini, însă majoritatea lor s-au aranjat la lucru în sectorul privat, și asta pentru că în acesta orice muncă este remunerată incomparabil mai bine decît în sectorul de stat. La noi lucrează medici calificați din străinătate, în majoritate, din țări asiatice, activează și destul de mulți businessmani, care, pentru a se ocupa de comerț, găsesc că la noi este avantajos să creeze întreprinderi mixte (ÎM). Străinii cumpără foarte activ pămîntul nostru. Cei care încă nu și-au legalizat aflarea lor în Moldova, fac această ahiziție prin persoane terțe.

E bine sau e rău că se face anume așa — asta e o altă problemă. Dar acum este vorba de profesii dintre cele mai simple. Bunăoară, Moldova de urgență are nevoie de asistente medicale, cusătorese, cizmari, mecanici de utilaj electric și salahori.

Nu mai sîntem în URSS!

Dar haideți să ne gîndim: la ce bun să ne vină străinii să ne ridice nivelul dezvoltării economiei noastre, Moldova fiind o țară cu un nivel salarial scăzut? Situația nu e ca atunci cînd ne aflam în componența Uniunii Sovietice și ni se trimiteau cu nemiluita specialiști în toate profesiile, pentru ca ei să transforme Moldova într-un ținut prosper. Pentru ameliorarea situației, unii dintre experți au îndrăznit să propună o soluție simplă detot: în sectoarele problematice, să fie majorat salariul! În particular, se are în vedere personalul medical. Insuficiența de medici, îndeosebi în raioanele republicii, este o problemă care se agravează pe an ce trece. În ultimii cîțiva ani, din respectivul personal au plecat mii de asistente medicale, iar infirmierele sînt astăzi în mare căutare în întreaga țară. Cauza e una și aceeași: în sistemul de ocrotire a sănătății populației, salariile sînt mizere, mai ales cele ale personalului medical de nivel mediu.

Guvernul, timp de opt ani, a complicat problema insuficienței de cadre medicale, nu a majorat salariile, iar dacă le-a și majorat, a fost o majorare minimă. Și acum, iată, ne-am trezit că problema e și mai gravă decît a fost. Și Guvernul ce face?! A-ha, nu ne ajung asistente medicale? Le invităm de peste hotare, iar pentru ca ele să nu fugă, ci să lucreze, specialistelor migrante le oferim un salariu majorat! Ia stați un pic! Dar de ce să nu majorați salariul specialistelor noastre, ca ele să nu plece în alte țări, să rămînă acasă, alături de părinți, de familie, de copiii lor?! Mai ales că ale noastre nu sînt cu nimic inferioare celor străine!

Și credeți că, dacă ar fi plătiți așa cum se cuvine, n-ar putea fi găsiți printre cetățenii noștri cusătorese, cizmari, muncitori cu alte diferite meserii? De ce străinilor se va găsi de unde să li se plătească de două ori mai mult decît la ai noștri?
 
eprezentanții sindicatelor întreabă și ei: de ce străinilor care lucrează în republică li se va oferi un salariu mai mare decît cetățenilor noștri de aceleași specialități? Și cum vine una ca asta: pentru un șir de munci necalificate, lucrătorii străini vor primi în mediu 5300 de lei, pe cînd cetățenii moldoveni, la aceleași munci, primesc doar vreo 2300 de lei?

Conform investigațiilor făcute de Telegram-kanal Maps&Data în baza unor date din surse accesibile, în Moldova, remunerarea minimă pentru o oră de lucru este de 0,83 dolari, acest indice fiind cel mai mic din republicile fostei URSS. În România, acest indice e de trei ori mai mare. În Elveția, pentru o oră de muncă se plătesc 22,6 dolari.

Ultimul cuvînt îl spune patronul

Patronii pot chiar acum invita la lucru muncitori și specialiști din diferite domenii din străinătate. Din orice țară doresc. Dar nimeni nu se grăbește s-o facă. Și asta pentru că patronul este obligat nu doar să perfecteze toate documentele necesare, ci, pe lîngă asta, să ofere invitatului și un loc de trai. În plus, salariul lunar al muncitorului străin trebuie să fie nu mai mic de 6150 de lei. Cît privește specialiștii din domeniul IT, ei nici nu se vor uita la un asemenea salariu.

Noi însă vorbim mai mult despre insuficiența de cadre în sferele bugetare, iar în acest caz calitatea de patron o are însuși statul. Prin urmare, invitînd la lucru cetățeni străini, el va trebui să le achite plățile pentru locuință și un salariu bun din bugetul de stat. Cu alte cuvinte, din buzunarele noastre, ale cetățenilor Moldovei!

Asistente medicale din Europa, Moldova nici în vis nu va avea

Pentru a-i atrage să lucreze la noi pe medicii din Europa, trebuie să li se ofere un salariu nu mai mic decît cel pe care ei îl au în țările lor.

De exemplu, în Franța, la începutul carierei sale, un medic-pediatru primește lunar de la 2000 pînă la 3750 euro; în cazul în care el lucrează într-un spital, acest salariu lunar alcătuiește de la 3200 pînă la 6800 euro. 5000 de euro cîștigă lunar un medic-pediatru privat. Un medic-genicolog care lucrează la spital primește lunar 3800 de euro, iar în cazul în care practică specialitatea în mod privat — 7000 de euro. Un otorinolaringolog cu practică privată cîștigă lunar 6800 euro. La începutul carierei sale, specialistul în anestezie este remunerat lunar cu 3080 de euro, iar după cîțiva ani de activitate în domeniu — cu 5600 euro, sumă în care nu intră diferite plăți suplimentare și premii pentru munca în ore de noapte sau în ore de gardă.

În funcție de specializare, la începutul carierei sale o asistentă medicală primește lunar în medie 2000 de euro, sumă care, odată cu acumularea de experiență, ajunge pînă la 3300 euro. Și chiar cu acest salariu, deficitul acestor cadre în Franța este în prezent de 20 000 de asistente medicale! Oare ai noștri în mod serios își închipuie că cetățenii din țările civilizate vor da preferință nu Franței, ci Moldovei?!

Chiar dacă medicilor și asistentelor medicale din cele mai sărace țări din UE li se va oferi un salariu de 10 ori mai mare decît cel pe care îl au oamenii cu aceste profesii din țara noastră, te-i mira de vor veni în Moldova, chiar și la Chișinău. După confortul de habitat pe care-l au în țările lor civilizate, le va plăcea oare să meargă zilnic pe trotuarele distruse din capitala noastră?

Dacă specialiștilor moldoveni le-ar fi majorat salariul de 5-10 ori, ei s-ar ține de locurile lor de lucru. N-ar pleca în alte țări chiar nici tinerele cadre. Această majorare nu e ceva imposibil. Să ne aducem aminte de perioada de guvernare a PCRM, în care salariile în sistemul sănătății au fost majorate de 9 ori! Și nu se căuta forță de muncă peste hotare!

Înlăturarea Ortodoxiei

Și acum, să ne gîndim — cine poate să vină să lucreze în Moldova? Doar cetățeni din acele țări în care salariile sînt și mai mici decît la noi. Deci, putem presupune cu toată certitudinea că acestea nici pe departe nu sînt țări ortodoxe și nici măcar creștine. În regim de urgență, cei veniți de acolo vor primi permise de ședere, apoi și cetățenia Moldovei. Își vor aduce încoace și familiile. Pentru a le satisface necesitățile religioase, în Moldova se vor construi pentru ei moschee. Acest lucru nu va putea fi nicidecum evitat, doar fiecare locuitor al planetei Pămînt are dreptul la confesiunea sa. În satele pustii, din care oamenii noștri sărăciți au plecat să-și cîștige pîinea de toate zilele peste hotare, vor veni să trăiască și să lucreze harnicii chinezi.

Ce va urma după asta? «Noii moldoveni» vor cere studii în limba lor maternă, marcarea în mod oficial a tuturor sărbătorilor religioase ale lor etc. Și vor avea dreptate. Mai mult decît atît, ei își vor apăra drepturile lor. Și de asemenea vor avea dreptate. Pînă la urmă, cine știe…, se poate întîmpla că limba arabă va deveni a doua limbă de stat în Republica Moldova.

Iar în timpul acesta, cetățenii Moldovei, umiliți și ofensați de guvernarea țării lor, vor continua să plece din Moldova.

Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: