Granitul științei împotriva pietrei discordiei
РУС. MOLD.
» » Granitul științei împotriva pietrei discordiei

Granitul științei împotriva pietrei discordiei

2-09-2016, 13:33
Viziuni: 1 156
  
Versiunea de tipar   
Granitul științei împotriva pietrei discordieiProcesul educațional se acoperă tot mai mult cu depuneri politice, iar liberalii – aflați la guvernare, aruncă în sistem pietre ale discordiei

În Moldova sunt peste 1300 de gimnazii și licee unde învață circa 340 de mii de elevi.  Pentru 33 de mii de copii din clasele a I-a, clopoțelul a sunat pentru prima dată. Funcționarii din cadrul Ministerului Educației se bat cu pumnul în piept, afirmînd că în școlile noastre totul este bine, iar procesul de optimizare a instituțiilor de învățămînt duce la îmbunătățirea calității studiilor dar și a procesului educațional n sine.

 

În realitate, însă, toate se întîmplă contrar invers. Dar, acest lucru prezintă prea puțin interes pentru funcționarii de rang înalt din cadrul ministerului.

 

În capitală

 

Cu mult timp înainte de 1 septembrie era foarte clar că din cauza tergiversării aprobării bugetului municipal, nu se va reuși finalizarea reparațiilor în școlile și grădinițele din capitală. Pînă și copiii înțelegeau acest lucru. Însă, primarul capitalei era mult prea ocupat cu chestiuni personale: nunta, concediu și tot felul de alte distracții estivale… În consecință, din cele 158 de instituții de învățămînt din capitală, doar zece sunt gata în proporție de sută la sută pentru începerea noului an școlar. În unele școli, copiii vor fi nevoiți să inhaleze mirosul de vopsea încă pentru cîteva luni înainte, iar tabla înmulțirii și teoremele le vor învăța în zgomotele lucrărilor de construcție și reparație.

 

Unele licee au scos în capăt reparațiile cosmetice utilizînd alocațiile părintești. Părinții au fost puși în fața faptului: or dați bani pentru reparație și copiii voștri învață într-o clasă luminoasă, or … Evident, nu este vorba despre sume impunătoare, cu toate acestea, n actualele condiții social-economice, cînd bugetele familiale sunt mai mult decît modeste, fiecare sută de lei contează.

 

În orașe și sate

 

Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel de țară în general. Și nu este vorba doar despre reparații cosmetice. Specialiștii din cadrul Centrului Național de sănătate publică au prezentat niște date, în conformitate cu care, circa 10 la sută din numărul instituțiilor de învățămînt din Moldova nu sunt conectate la apeduct și canalizare. În unele instituții, nu funcționează sau sunt în stare deplorabilă cantinele și sălile sportive. Cabinete medicale nu există. Din cauza lipsei mobilierului școlar, circa 50 % dintre copii (!) riscă să dezvolte scolioză.

 

Procesul educațional se acoperă tot mai mult cu depuneri politice, iar liberalii aflați la guvernare, aruncă tot mai intens pietre ale discordiei în acest sistem. Parcă n-ar fi suficient că școlile nu au primit la timp bani pentru reparații, iar cei care au fost alocați nu vor fi valorificați în deplină măsură, dar și profesorii ar putea rămîne fără salarii. Pentru a acoperi găurile în bugetul de stat, aprobat în grabă, Ministerul Finanțelor a blocat pentru 60 de zile transferurile de 200 de milioane de lei în bugetele locale. Aceste surse urmau să ajungă în bugetele locale în calitate de transferuri pentru finanțarea școlilor. Evident, așa cum se face în țara noastră în toată perioada de aflare la guvernare a liberal-democraților, în primul rînd are de suferit sfera socială, în cazul dat – educația.

 

În cazul unei evoluții și mai dramatice a evenimentelor, profesorii vor trebui să aștepte reținerile salariale. Este clar că, în asemenea condiții, nici nu poate fi vorba despre majorarea acestora. Totodată, multe școli se confruntă cu insuficiență de cadre didactice.

 

* * *

Cu toate acestea, felicitări tuturor ! Felicitări cu Ziua Cunoștințelor ! Fie ca profesorii să aibă suficientă putere și răbdare pentru a semăna raționalitate, bunătate, eternitate, iar elevilor – perseverență și recunoștință pentru dascălii lor.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: