Inițiative declarative
РУС. MOLD.
» » Inițiative declarative

Inițiative declarative

1-06-2018, 12:07
Viziuni: 763
  
Versiunea de tipar   
Inițiative declarativeCu cîteva zile înainte de turul doi al alegerilor locale în municipiul Chișinău, candidații agită electoratul prin toate metodele posibile
 
Se creează impresia că Ion Ceban și Andrei Năstase s-au antrenat într-o cursă al celor mai ireale promisiuni și puțin își bat capul de faptul că asemenea declarații ar putea dezamăgi alegătorii care gîndesc logic. Oricum, alegerea poate fi făcută doar între cei doi. La drept vorbind, alegerea este una foarte dureroasă.

Așa că majoritatea electoratului privește cei doi candidați ca la o bucată de salam uscat, pe care, oricum, va trebui să o înghită. Dar ceva sugerează despre faptul că și de această dată prin secțiile de votare va bate vîntul.

Și Ceban, și Năstase preferă să joace pe terenul pe care se simt mai în siguranță. Demagogul Ion Ceban, care s-a ales cu porecla chișinăuienilor «Vanea — Megafon», și-a chemat oponentul la dezbateri sub Arcul de Triumf. Ceea ce este lesne de înțeles, deoarece Megafonul poate întrece pe oricine.

Năstase stă mai prost la acest capitol și a refuzat să se prezinte la dezbateri. Așa că sub Arcul de Triumf, Ceban pălăvrăgește de unul singur, ce amintește nițel despre o scenă de la casa de nebuni.

La rîndul său, președintele Partidului «Demnitate și Adevăr» s-a dus la București, să agite în favoarea sa «frații» de peste Prut. Probabil, a încurcat ițele și a decis pentru sine că candidează pentru funcția de primar al capitalei române nu moldovenești. Acolo, în emisie directă, el a declarat că românii trebuie să-și convingă rudele de la Chișinău să voteze, în turul doi, pentru el.

În acest sens, Ceban a făcut spume la gură, deși, nu este clar cu ce sînt mai puțin delirante instrucțiunile de a vota pentru el pe 20 mai. Citez: «Convingeți-vă de faptul că toți prietenii, cunoștințele, rudele și apropiații vor vota în această zi». Dar asta i s-a părut puțin: «După ce votați, sunați tuturor cunoscuților și ÎNCĂ O DATĂ, convingeți-vă că au votat cu toții pentru Ivan Ceban». Păcat că nu a propus să se prezinte și un certificat de rigoare în comitetul raional al PSRM...

În același timp, Năstase a îndemnat aliații săi «supere» pe socialiști. În cadrul întîlnirii cu alegătorii, unul dintre tovarășii săi a decis, de sine stătător, să încheie gîndul nu foarte profund al șefului său și a spus: «Acești oameni (socialiștii — E. M.) nu trebuie să fie atacați. Dar... «. «Uciși!», a strigat adeptul.
 
Clinic, ce pot să spui aici.

* * *
Nici unul dintre cei doi candidați nu sînt zgîrciți la promisiuni. Andrei Năstase promite să majoreze fondul de salarizare pentru pedagogi și conducătorii instituțiilor de învățămînt preșcolare, primare și medii cu 45 de milioane de lei. Președintele PDA nu a spus ce va face cu cei care nu sînt pedagogi.

Ceban povestește cum va construi parcări multietajate, va repara parțial sau total circa 80 de grădinițe și circa 90 de școli, va extinde parcurile municipale de troleibuze și autobuze, va repara și reconstrui calitativ drumurile și trotuarele din Chișinău. Vanea –Megafon nu este gata să răspundă pe ce bani va construi propriul socialism în oraș. Voi găsi și basta, ce altceva vă mai trebuie pentru ca să mă votați?! Reamintesc că trebuie să găsească 600 de milioane de lei sau 36 de milioane de dolari. Doar atît. Interesant, va găsi aceste surse în cufăr sau va obține bani din vînzarea tablourilor cu sirene?

De facto, Ceban nu face altceva decît să povestească despre problemele existente în oraș. De parcă noi nu le putem identifica și fără el. Dar iată cum intenționează să le soluționeze — socialiștii nu au asemenea proiecte. În lexiconul Megafonului, cuvîntul cheie este «promit». La fel ca și în cazul șefului său de partid Igor Dodon. Ultimul, la fel, ne-a promis marea și sarea, dar nu și-a respectat nicio promisiune.

Între timp, Andrei Năstase a cerut ajutorul liberalilor, care parcă încep să dispară ca o subspecie de faună. Și a promis că dacă Partidul Liberal îl va susține în turul doi, membrii săi vor rămîne în funcțiile pe care le ocupă acum în primăria capitalei. Chiar și cei condamnați condiționat. Așa că, această instituție nu va scăpa de corupție, nici nu sperați. Dimpotrivă, va căpăta o tendință de creștere.

Și, în general, situația alegerilor din capitală amintește despre Roma în perioada declinului. Cînd fotoliul de imperator al Romei putea fi obținut de oricine care avea bani. În zilele noastre, bani mulți are păpușarul. Căruia, la drept vorbind, îi este indiferent cine va deveni primar. Deoarece viitorul edil, oricum, va sta în poziția de drept și mînat în sfera intereselor lui Plahotniuc.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: