Bomba pentru «prezik»
РУС. MOLD.
» » Bomba pentru «prezik»

Bomba pentru «prezik»

18-05-2018, 13:45
Viziuni: 973
  
Versiunea de tipar   
Bomba pentru «prezik»Fostul partener a lui Dodon a lansat împotriva lui noi dezvăluiri dure
 
Chiar fără a-l considera pe fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, un politician serios (de altfel, în mare parte, politician în genere), nu putem să nu recunoaștem că acesta dispune de anumite informații importante pentru opinia publică din Republica Moldova.

Aceste informații importante, se pare că atît din perspectiva calităților personale ale lui Usatîi, cît și din perspectiva «angajamentelor» sale, de multe ori, se pierd în verbiajul său expus în versuri albe ale unui «chanson de responsabilitate socială». Cu toate acestea, în abundența de perle verbale, deși nu întotdeauna, dar poate fi identificat ceva cu adevărat de valoare.

Prin Usatîi, într-adevăr, au trecut o mulțime de politicieni moldoveni, formatori de imagine, activiști civici ș.a.m.d. La locul potrivit și nu prea, pomenind despre ei în orice discuție, ieșit din provincia moldovenească, Renato Usatîi cu siguranță nu lasă să se stingă sentimentul propriei sale importanțe. Dacă nu în fața tuturor, cel puțin pentru sine însuși.

Însă, cealaltă parte a acestui adevăr constă în faptul că și mulți dintre cei pe care el îi amintește, la vremea lor, într-o formă sau alta s-au folosit de Usatîi. Unii de banii lui; alții de relațiile acestuia, alții, posibil, de orice despre care nu se obișnuiește de vorbit în voce tare... Unii nu au fost prea aproape de el, iar alții mai mult decît.

Să fim de acord, întotdeauna este interesant să aflăm despre culisele relațiilor celor din mediul public. Mai ales dacă sînt detalii de povestit. Perioada electorală din țara noastră oferă în acest sens toată amploarea audienței.

* * *
Miercurea trecută, Renato Usatîi, a cărei retragere din funcția de primar al municipiului Bălți a provocat alegeri anticipate în capitala de nord a Moldovei, s-a manifestat prin skype în emisie directă la postul de televiziune TV-8.

Emisiunea mai este încă accesibilă pentru vizionare în internet, de aceea, în paginile noastre sînt expuse doar cîteva declarații ale politicianului fără mustăți dar un interlocutor informat — Renato Usatîi, — dat în căutare în Moldova și care trăiește în lux lîngă Moscova.

Despre […] politice

«Ei sînt putanele politice profesioniste. Mă refer la 90 la sută dintre cei pe care-i vedeți în Parlament, în Guvern, la Președinție. Ei sînt mincinoși […]
 
Pentru mine, atunci (în perioada crizei politice din Moldova, în primăvara anului 2012 — nota aut.) trebuia să fie un semnal. Pentru că eu am participat la întîlnirea (lui Dodon — nota aut.) cu același Filat — atunci cînd trebuia să se apropie și Plahotniuc, — atunci cînd Dodon a luat bani pentru a vota pentru Timofti (alegerea președintelui — nota aut.). Am abordat acest subiect la sfîrșitul anului 2013. Trebuia să înțeleg atunci că omul care l-a trădat pe Voronin, adică pe cel care l-a crescut, l-a hrănit, l-a făcut ministru al Economiei, vicepremier, l-a trădat, putem spune pe tatăl său politic. La ce să te mai aștepți că el va proceda altfel cu cei care sînt mai îndepărtați de el?».

În rînd pe laiță

«Igor (Dodon — nota aut.), la fel, stătea la mine cu Zinaida Petrovna (Greceanîi, președintele PSRM — nota aut.) aici, pe laița din stradă, din fața saunei, atunci cînd le dadeam cîte 60 de mii de dolari cînd mi se plîngeau […] Stăteau în rîndul comun, cuminți […] O anumită perioadă de timp le-am dat cîte 60 de mii de dolari lunar. Pentru că banii pe care ei i-au luat pentru a-l vota pe Timofti — au procurat cu un milion de euro acest oficiu de la Ala Dolința, unde se află acum sediul PSRM; ceva au mai împărțit între ei. Au tras-o pe sfoară atunci pe Abramciuc (care a părăsit fracțiunea PCRM împreună cu Dodon și Greceanîi — nota aut.), i-au dat vreo 100 de mii […] De unde știu — pentru că eu trebuia să cumpăr această clădire […]

Le-am dat bani (lui Dodon și Greceanîi — nota aut.) undeva jumătate de an, pînă cînd nu am fost telefonat de conducătorii organizațiilor raionale (ale PSRM — nota aut.) și secretari, care mi-au spus că nu primesc salarii cîte 3-4 luni. L-am sunat pe Dodon, el atunci se odihnea în Italia. Și i-am spus: «Ascultă, tu stai în Italia în hotel de cinci stele. Unde se duc banii pe care ți-i dau? Parcă ai spus că vei crea organizații raionale... «. El, atunci, încă îmi propunea loc pe listă în primii zece. […] Asta a fost după plecarea lor din PCRM, cînd pregăteau încă un referendum pentru demiterea lui Chirtoacă […] I-mi pare că și pentru asta le-am dat ceva. Era anul 2013, toamnă sau primăvară.

(Întrebarea moderatoarei: «Acești bani au fost declarați de Partidul Socialiștilor?)

Oferiți niște întrebări atît de comice. Cine dintre ei declara pe atunci ceva? Ei toți trăiesc pe banii... pe ei toți îi ajută părinții!

(După pauza publicitară, verificînd înregistrările, în continuarea discuției, Renato Usatîi a recunoscut că a greșit: în perioada menționată el le-a dat lui Dodon și Greceanîi nu cîte 60, dar cîte 40 de mii de dolari, în total, 240 de mii de dolari SUA).

...Șor tot le-a dat. […] Șor și Platon i-au dat (lui Dodon — nota aut.) pentru alegerile locale. Și de asta, atrageți atenția, Dodon nu mai pronunță familia Șor deja de doi ani. Șor i-a dat de înțeles că are ce arăta la subiectul finanțării Partidului Socialiștilor. Cînd ultima dată a vorbit Igor Dodon despre participarea lui Ilan Șor la furtul miliardului? Căutați, nu veți găsi […] Șor a demonstrat ce talent mai are în ghilimele atunci cînd a scris despre Filat. Dodon cînd a văzut ce deține el (Șor — nota aut.) împotriva lui Filat, a înțeles că Șor nu aberează atunci cînd îi spune: «Igor Nicolaevici, dacă mă enervați, voi arăta totul!». Eu cred că, acum, Plahotniuc nu-i permite lui Șor să divulge și să arate toate aceste lucruri».

Partidul Socialiștilor — partidul deplasaților lui Plahotniuc

«Eu nu pot să vorbesc astăzi despre Vanea Ceban (în calitate de candidat demn la funcția de primar de Chișinău — nota aut.), pentru că Vanea este un spoiler. Deși, eram sigur — dacă discutăm despre Ceban, — acum cîteva luni, eram convins că Plahotniuc îl va face primar. Deoarece acele negocieri la care am participat, cînd Dodon îl cerea pe Vanea Ceban... Tot el (Dodon — nota aut.) a plecat (din fracțiunea parlamentară a PCRM — nota aut.) cu Greceanîi la început. Ceban i-a numit trădători. El (Ceban — nota aut.) li s-a alăturat lor un pic mai tîrziu. Ceban trebuia să plece (după ce a părăsit fracțiunea parlamentară a PCRM — nota aut.) la Partidul Democraților. Și Igor (Dodon — nota aut.), atunci, față de mine, i-a solicitat lui Plahotniuc, spunînd: «Ascultă, noi avem nevoie de unul care vorbește bine în limba de stat. Vanea este un om rigid... Dă-mi-l mai bine nouă». Și Vanea Ceban este, astăzi, în echipa socialiștilor. Înțelegeți? Această discuție a avut loc față de mine, în anul 2011. Plecarea lui (Ceban — nota aut.) la democrați era decisă încă atunci. Atunci s-a plătit și pentru ei inclusiv. Problema e că Plahotniuc l-a dat (pe Ceban — nota aut.) acolo (în Partidul Socialiștilor — nota aut.) în deplasare. Acolo, Plahotniuc are mulți oameni trimiși în deplasare.

(Întrebarea moderatoarei: ce înseamnă «s-a plătit»?)

Iată așa cum am spus, așa ați înțeles totul foarte corect. Și telespectatorii au înțeles totul corect. Să nu mai accentuăm […]

Ascultați cuvintele lui Vladimir Nicolaevici Voronin (despre cumpărarea transfugilor dintr-un partid în altul — nota aut.) […] Niciun deputat din Parlament nu a plecat la PDM gratis. Înțelegeți? Nu contează, de la comuniști, de la liberal-democrați. Sînt acolo cîteva excepții, dar ele țin de șantaj, presiune penală. Iar majoritatea — ...».

P.S. În cadrul aceleiași emisiuni, Renato Usatîi a anunțat despre intențiile sale de a se retrage din politica moldovenească, dacă în rezultatul alegerilor se va constata că alegătorii sînt gata să voteze, din nou, pentru șarlatanii corupți dar care știu să promită multe. Păcat și nu prea dacă se va ține de cuvînt.
 
Nu — pentru că politica moldovenească abundă de vulgaritate și fără el. Păcat — pentru că este un informator asupra căruia, măcar și uneori, se poate de atras atenția.

Iuri Dzeatcovschiскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: