Prăbușirea învățămîntului superior
РУС. MOLD.
» » Prăbușirea învățămîntului superior

Prăbușirea învățămîntului superior

4-06-2018, 11:07
Viziuni: 126
  
Versiunea de tipar   
Prăbușirea  învățămîntului superiorBanca Mondială recomandă reducerea numărului de universități în Moldova
 
Guvernatorii-pacoste de diferite culori, care au condus țara din 2009 încoace, au inventat multe reforme pentru distrugerea țării. Iar după fiecare reformă, poporul Moldovei se vede nevoit să-și strîngă și mai tare cureaua. Democrații, însă, și-au depășit toți oponenții politici. Sub masca reformelor și optimizărilor, ei comercializează metodic țara noastră. Acum, cu suportul Băncii Mondiale, în oficiul Partidului Democrat ar putea să apară o nouă idee sofisticată — optimizarea învățămîntului superior.

A distruge — nu a crea

Este pe cît se poate de simplu să închizi cîteva instituții de învățămînt motivînd acest lucru prin lipsa studenților. Motivul, însă, nu este cel mai convingător. Îmi aduc aminte, la începutul anilor 90 a scăzut natalitatea, autoritățile au început să închidă grădinițele de copii. Numai în capitală au fost închise sau reorganizate circa 25 de grădinițe. Dar au venit anii 2000, iar în 2001 la guvernarea țării a acces PCRM. A apărut stabilitatea, natalitatea a fost în creștere. Iar Partidul Comuniștilor a trebuit să soluționeze problema insuficienței grădinițelor pentru copii. Problema a fost soluționată, numai de-ar fi copii.

Acum, experții Băncii Mondiale spun că pe parcursul ultimelor 10 ani, numărul studenților s-a redus cu mai bine de 40 la sută, către anul 2020, numărul studenților va descrește cu încă 25 %, iar una dintre soluțiile acestei probleme, identificate de ei, este reducerea numărului de universități.

În primul rînd, reducerea urmează a fi calculată nu pentru zece ani ci pentru opt, pentru că în perioada guvernării comuniștilor, numărul studenților nu era în descreștere ci doar în creștere. La fel cum a crescut și numărul locurilor bugetare, și mărimea burselor, și investițiile în sfera educației, inclusiv, în sfera învățămîntului superior.

În al doilea rînd, noi și singuri știm foarte bine că numărul studenților este în descreștere. Iar această reducere totală a început din acea perioadă în care aliențele venite la putere au permis universităților din România să ademenească studenții moldoveni cu miile.

Ulterior, în 2012, brusc, aproape de 4 ori a crescut numărul liceenilor care nu au reușit să susțină examenele de bacalaureat. Iar fără BAC nu ai nici acces la universitate. Și migrația a jucat rolul său negativ. Plecarea în masă a cetățenilor țării peste hotare nu a venit să sporească numărul de studenți în instituțiile învățămîntului superior.

Raportul oficiului Băncii Mondiale în Moldova pe marginea subiectului «Învățămîntul superior și necesitatea de a îmbunătăți relevanța și eficiența acestuia» nu a descoperit nimic nou. Numai că a propus propria variantă de «îmbunătățire» a învățămîntului superior prin închiderea universităților. Dar poate oare fi îmbunătățit sistemul învățămîntului superior prin distrugerea acestuia?

Experții băncii au calculat că în 2020, Moldova nu va avea mai mult de 55 000 de studenți și au declarat că universitățile nu vor putea îmbunătăți și nici măcar păstra calitatea studiilor. Evident, cu cît mai mic este numărul de studenți — cu atît mai mică este finanțarea.

În raportul experților «mondiali» se mai spune că «mecanismul de finanțare a învățămîntului superior nu propune stimuli pentru încurajarea universităților de a le oferi studenților cunoștințe care să-i ajute să obțină locuri de muncă bune».

Nu vreau să pun la îndoială calitatea studiilor oferite de universitățile din Moldova, acesta este un alt subiect de discuții. Cît despre locurile de muncă putem să ne amintim. Cunoștințele nu sînt atît de necesare doar pentru a primi locuri bune, ci, în general, de a obține un loc de muncă. Oare nu acești politicieni, la îndemnul cărora în 2009, liceenii și studenții au devastat clădirile Parlamentului și Președinției, promiteau de la tribune de a crea în Moldova locuri de muncă? Unde sînt aceste locuri de muncă?

La deschiderea unor fabrici mici, presa proguvernamentală începe să strige despre crearea a zeci de locuri de muncă. Totodată, nu spun nimic despre faptul că alte zeci de mii de locuri de muncă sînt reduse. Inclusiv și grație reformelor de optimizare a multor sectoare.

Deci, nu studenții sînt cei care nu au nevoie de cunoștințe, ci actuala guvernare nu are nevoie de oameni cu studii pentru că, pur și simplu, aceștia nu au unde se angaja.

Oare de ce actuala guvernare nu redresează economia, nu creează locuri de muncă cu salarii decente? În acest caz, și oamenii cu studii superioare vor fi de mare folos. Însă, autorităților le este mai simplu și mai favorabil să prezinte recomandările experților Băncii Mondiale, mai exact — să optimizeze un șir de universități din Moldova.

Optimizarea: angro sau cu amănuntul?

Atunci cînd experții europeni recomandă ceva rezonabil, guvernarea moldovenească devine surdă și mută. Dacă, însă, se recomandă de a distruge ceva, a optimiza sau reforma după placul său — mereu gata.

Dar iată apare o întrebare: cu care universitate va începe această optimizare menită să îmbunătățească învățămîntul superior? De la o universitate de stat sau privată? În cazul în care nu vor avea un număr suficient de studenți, universitățile private se vor auto-lichida. Nimeni nu va face business în propria sa defavoare.

Este important de a păstra instituțiile de stat în domeniul învățămîntului superior. Însă, exact de asta nu are nevoie actuala guvernare, pentru că actuala guvernare, folosind bugetul statului, desfășoară pe teritoriul Moldovei propria afacere. Pentru întreținerea instituțiilor sociale de stat, fie că vorbim despre grădinițe, școli, spitale sau universități, este nevoie de surse financiare care sînt alocate din bugetul de stat. Iar pentru cei care au fuzionat bugetul statului cu propriul buzunar acest lucru este foarte nefavorabil.

Haideți să ghicim, ce instituție de învățămînt superior va fi închisă prima? Nu vor atinge Universitatea de Medicină, una avem. În afară de aceasta, studiile la această universitate, în mare parte, sînt cu plată și costă, printre altele, foarte scump. Iată universitățile pedagogice din Moldova parcă nu ar mai fi necesare. Una poate fi închisă, sau poate două din start — și cea din Bălți, și cea din Chișinău. De cîți pedagogi mai este nevoie pentru gimnaziile și școlile primare rămase! Profesorii pot fi pregătiți la Universitatea din Chișinău.

Nesolicitată rămîne și Universitatea Agrară. Pentru a deveni un mecanizator bun nu est neapărat să faci universitate. Iar specialiști în domeniul agriculturii pot fi pregătiți la Universitatea Tehnică. Nici agricultura noastră nu are nevoie de multe. Și, în general, la ce ne mai trebuie universități dacă avem școli profesionale și colegii? În schimb, bogătanii de factura Partidului Democrat își vor trimite odraslele lor la studii peste hotare.

Așa deci, Banca Mondială a dat undă verde pentru lichidarea universităților moldovenești. Așteptăm reforma învățămîntului superior. Și puteți să nu aveți dubii, acele universități private care se vor putea răscumpăra de la funcționarii statului vor continua să activeze. Doar că în urma unui asemenea racket de stat, studiile pot deveni considerabil mai scumpe.

Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: