Aiureală dublă
РУС. MOLD.
» » Aiureală dublă

Aiureală dublă

2-06-2018, 09:33
Viziuni: 129
  
Versiunea de tipar   
Aiureală dublăDeși pînă la alegerile parlamentare au mai rămas cîteva luni, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a ieșit din umbră și a pornit procesul de agitație
 
Ce-i drept, el face agitație pentru europenii occidentali. În fața concetățenilor săi, el nu riscă să desfășoare o asemenea activitate. Și e corect, fiind dat faptul cît de nepopular este domnul Plahotniuc în mijlocul tuturor acestor concetățeni. Iar cei din Occident — aceia îl pot asculta fără să le fie greață de spusele lui.

Deci, mai întîi, președintele PDM a ajuns la Londra. E greu de presupus în ce mod a reușit el să-i convingă pe englezi să facă acest lucru, dar ei l-au invitat la o acțiune organizată de Institutul Regal Unit RUSI. Și l-au invitat nu ca pe oricine altul, ci în calitate de oaspete de onoare.

Mass-media controlată de dumnealui, informîndu-ne despre această vizită, au evitat să concretizeze că respectivul institut se ocupă de cercetări în domeniul industriei de război și că, de la tribuna acestuia, «găii» britanici își expun planurile și intențiile lor anume în respectiva direcție. De exemplu, cum să aplice o lovitură kiber asupra Rusiei. Ori să le comunice celor prezenți că «războiul cu Rusia poate deveni ireversibil și se poate declanșa mai devreme decît credem noi» (din luarea de cuvînt a șefului Statului-Major britanic, Nick Carter).

Astfel, invitația în această instituție a liderului partidului guvernant din Moldova înseamnă nu altceva decît continuarea atragerii țării noastre pe orbita antirusă. Ceea ce o confirmă și spusele unui alt «lector» din numărul celor care au ținut discursuri la RUSI — ofițerul în rezervă al CIA, Michael Salik, care a declarat că «una din regiunile în care în viitorul apropiat ne putem aștepta la acțiuni diversioniste din partea rușilor sînt Balcanii». Iar Moldova, probabil, e cea care trebuie să zădărnicească aceste «diversiuni» imaginare. Și acest lucru îi va reuși doar dacă pe teritoriul ei vor fi amplasate subunități ale NATO. Noi oare avem nevoie de așa ceva?!

Dar pînă nu s-a ajuns la asta, Vladimir Plahotniuc le-a povestit britanicilor despre situația politică și geopolitică în ale cărei condiții «noi conducem Republica Moldova», le-a vorbit despre temele ce prezintă interes național și regional, despre mersul reformelor și, desigur, despre alegerile parlamentare ce se vor desfășura în toamna acestui an.

El a mai anunțat și faptul că strategia Partidului Democrat constă în consolidarea relațiilor cu Occidentul, continuarea reformelor și modernizarea Republicii Moldova.

Din fericire, el nu i-a asigurat pe britanici că Moldova pe veci va rămîne fidelă cursului european de dezvoltare, așa cum, de regulă, le place mult s-o facă eurointegratorilor noștri autohtoni. Se vede că liderul democraților și-a dat seama la timp că ar fi o prostie s-o facă, doar, cu mai puțin de peste un an, Marea Britanie va părăsi definitiv Uniunea Europeană.

Mass-media afiliată puterii nu ne-a povestit nimic despre ceea ce a relatat la Londra Vladimir Plahotniuc despre succesele reformelor promovate de actuala guvernare. Dar putem presupune că puțin probabil ca dumnealui să fi povestit cum aceste, atît de mult trîmbițate reforme, sînt efectuate în fapt real conform raportului din martie, 2018 prezentat de UE privind realizarea prevederilor Acordului de Asociere; la fel și conform raportului privind drepturile omului, prezentat de Departamentul de Stat al SUA; al raportului Freedom House și al recomandațiilor Comisiei de la Veneția.

* * *
O altă acțiune de popularizare întreprinsă de Plahotniuc este publicarea pe site-ul neweurope. eu a interviului său cu tematica tacticii electorale. (În acesta este inclusă și «trecerea în revistă a realizărilor» obținute de guvernare în ultimii doi ani, dar, deoarece respectivele «realizări» nu au nimic comun cu realitatea noastră, cred că e de prisos să le comentăm).

Principala idee a președintelui Partidului Democrat e următoarea: în pragul alegerilor parlamentare, este necesară consolidarea tuturor forțelor proeuropene. Cam așa ceva s-a propus și înainte de alegerea primarului chișinăuian, dar atunci intenția ca forțele de dreapta să prezinte din partea lor în această funcție un candidat comun a eșuat. Și asta s-a întîmplat din cauza nepotolitelor ambiții personale și a lăcomiei candidaților înșiși. Acum e anunțată o nouă mobilizare a colaboraționiștilor cu UE.

Vladimir Plahotniuc a subliniat importanța sprijinului din partea UE la realizarea sarcinii de consolidare. Și asta contravine celor spuse de dumnealui tot aici. Ce anume avem în vedere? Afirmația făcută de dumnealui că numărul părtașilor integrării europene a Moldovei crește ca pe drojdii. Și dacă e așa, la ce ar fi nevoie de sprijinul UE, odată ce majoritatea moldovenilor și fără ea ard de dorința de a intra în Europa?

Președintele PDM nu a rezistat în fața ispitei de a se dezice în mod declarativ de partenerii săi mai mici — Partidul Socialiștilor și pseudopreședintele Dodon. Și asta pentru că, potrivit dumnealui, Partidul Socialiștilor promovează ideea revizuirii și chiar a anulării Acordului de Asociere cu UE.

După cum vedem, pe noi a cîta oară se încearcă să fim convinși că PDM și PSRM sînt dușmani de moarte și se urăsc unul pe altul. Doar că nouă nu ne este clar de ce atunci ei se unesc pentru a încălca mai ușor Constituția și alte legi ale țării?

* * *
Pe lîngă toate, uimește și caracterul coordonat al acțiunilor acestor «dușmani de moarte», întreprinse pentru a prosti electoratul naiv. Se creează impresia că aceste discursuri sînt scrise de aceiași tehnolog politici, care nu prea sînt iscusiți în meseria lor. Doar abia cu cîteva zile înainte de demersul lui Plahotniuc pe neweurope. eu, Dodon a declarat că, la etapa dată, nu putem nici măcar să ne gîndim ori să prognozăm careva coaliții cu cei de dreapta, deoarece experiența demonstrează că asta e imposibil. Na-ți-o bună! Pînă acum a fost posibil, iar acum a devenit imposibil!

Igor Dodon a mai spus că «trebuie să obținem majoritatea parlamentară și să formăm guvernarea». Și această guvernare să nu fie una prorusă și nu una proeuropeană, cum a fost pînă acum, ci una promoldovenească, care să întrețină bune relații cu Occidentul.

Stop! Noi de acum am auzit despre o guvernare promoldovenească. Și am auzit de la cei din PSRM. Iar mai concret, despre asta a vorbit în luna ianuarie deputatul din partea PSRM, membru al consiliului republican al partidului, Vladimir Țurcan, care ne-a asigurat atunci că și în PDM sînt oameni cu experiență, oameni de stat care au o gîndire normală, de aceea Partidul Socialiștilor nu exclude perspectiva creării după alegerile din 2018 a unei coaliții promoldovenești cu PDM.

Așa că o asemenea alianță a «ciocanului cu nicovala» nu pare să fie ceva din domeniul fantasticii. Ea e chiar mai reală decît declarata de către Plahotniuc consolidare a forțelor proeuropene, care de acum au suferit un eșec pe arena politică a Moldovei. Partidul Maiei Sandu și cel al lui Andrei Năstase te-i mira să se lase prinși în jocul democraților. Nici unioniștii — PUN al lui Anatol Șalaru și PNL al Vitaliei Pavliceno — nu vor dori altceva decît să întărească poziția liberalilor în cadrul guvernării. Cît privește alți mici figuranți de la flancul de dreapta, despre aceștia nici nu face să vorbim.

Altceva e în cazul socialiștilor și al liderului lor de facto, adică al lui Igor Dodon. Cînd Dodon se etalează pe sine ca pe un politician de stînga, acest «stîngism» poate fi asociat cu sinonimul de jargon al calității proaste, al rebutului și al falsului, și nici pe departe cu o poziție politică.

Și, în definitiv, cu cine altcineva s-ar putea uni Vlad Plahotniuc? Doar anume stăpînul «Nobel»-ului l-a creat pe acest «om de stat» din diferite componente, așa încît el mai degrabă amintește despre un robot-android. Mîna dreaptă a acestuia, singură de la sine, l-a votat pe Timofti, iar mîna stîngă, care a vrut, chipurile, să oprească dreapta, s-a dovedit că și ea e la fel ca dreapta. În timp ce aceste amîndouă mîini-dreapta vîndute prindeau ca în clește geanta în carouri, capul vorbitor povestea ce oameni răi sînt acești oligarhi virtuali fără nume…

După care aceste mîini-dreapta vîndute (iarăși singure de la sine) au promulgat pentru Plahotniuc legea privind sistemul electoral mixt. După care programul din acest cap vorbitor s-a dereglat, de aceea acum acest cap vorbitor îndrugă tot ce-i vine pe limbă. În ultimă instanță, pe acest robot-android politic îl așteaptă la final aruncarea lui la groapa de deșeuri.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: