Sfera sănătății din Moldova s-a transformat într-o industrie, pe care o interesează doar obținerea de profit
Au rămas în trecut timpurile cînd medicina era de stat, altfel spus, serviciile medicale erau gratuite. Acum trebuie să plătim pentru tot și pentru toate cele ce țin de sănătatea noastră. Și nu contează în ce mod achităm plățile: prin sistemul de asigurare obligatorie în medicină, prin casa de plăți a instituției medicale unde ne-am adresat sau prin darea unei mite direct în mâna unui lucrător din sfera medicinii.
Cu gîndul că pentru a-ți trata o boală va fi nevoie să scoți din buzunar o sumă frumușică ne-am obișnuit cu toții. Deși se spune că sănătatea n-o poți cumpăra, totuși, nici economii pe seama ei nu poți face nicidecum. Nu zadarnic, în ultimul timp, în Moldova a apărut gluma că e mai ieftin să mori, decît să te îmbolnăvești.
O vizită la medic
Nu e ușor să ai grijă de sănătate în cazul cînd ai un serviciu și nu poți, deci, să stai ore de-a rîndul la policlinică și să aștepți pînă vei intra la medic. Dar se întîmplă că n-ai încotro și te duci încolo. De regulă, cetățenii noștri se adresează medicului de familie. Și anume el hotărăște de care servicii medicale puteți beneficia în mod gratuit. Deși asemenea servicii gratuite aproape că nu au mai rămas. Și tot el, acest medic de familie, dacă aveți nevoie de asta, trebuie să vă dea îndreptare la un medic specialist sau la analize de laborator. Cu alte cuvinte, dacă v-ați îmbolnăvit, mai întîi trebuie să faceți cumva și să nimeriți la medicul de familie.
Și iată unde-i, cum se zice, buba cea mare: la acest medic de familie te poți înscrie nu atunci cînd te îmbolnăvești, ci dinainte. Dar cum poți ști cînd anume ai să te îmbolnăvești, ca să te înscrii la medic cu o săptămînă înainte de asta? Și cînd boala vine peste tine fără să te anunțe din timp, n-ai încotro, alergi la policlinică fără să te fi înscris dinainte la medicul tău de familie. Și ce se întîmplă în asemenea cazuri? Așa bolnav cum ești, trebuie să aștepți ore și ore la rînd, pînă intră toți cei înscriși dinainte. Sau, dacă găsești momentul potrivit pentru asta, îi pui medicului șperțul în buzunar și, astfel, numărul orelor de așteptare se micșorează. Cît privește șperțul, adică plata, e ceva obișnuit, un fapt aproape că aprobat în mod oficial, iar bolnavii cunosc și sumele pe care trebuie să le pregătească pentru asemenea situații.
La ce bun e polița?
Pe fundalul numeroaselor probleme sociale din Moldova, principiul asigurării medicale obligatorii este de neînțeles. Și doar puțini oameni consimt să plătească pentru accesul la servicii medicale conform principiului solidarității.
Și încă un lucru e de neînțeles: de ce noi, lucrătorii și patronii noștri, lună de lună transferăm cotizații (cîte 4,5 %) în fondul Companiei Naționale de Asigurare în Medicină, odată ce, nimerind la spital, ni se cer plăți suplimentare?
Sistemul plăților neformale discreditează sistemul asigurării medicale garantate. Dar CNAM nu-i pasă de asta. Prin lege, compania nu este o componentă a sferei sănătății și, de fapt, ea se ocupă doar de «împărțirea» fondurilor medicale. Și asta în situația în care costul serviciilor și al poliței de asigurare crește în ansamblu, iar numărul de servicii medicale gratuite garantate scade.
Iată ce surpriză ne-au făcut nouă autoritățile anul trecut. Dacă pînă la asta o consultație a medicului specialist costa 21 de lei, anul trecut costul ei a fost majorat pînă la 90 de lei. Consultația repetată costa 11 lei, acum — 56 de lei. Consultația unui logoped costa 14 lei, acum — 90 de lei.
O ultrasonografie complexă (organele cavității peritoniale + organele aparatului urogenital) îl costă acum pe pacient 165 de lei (pînă anul trecut — 59), analiza generală a sîngelui — 75 de lei (pînă anul trecut — 26), analiza generală a urinei — 44 lei (pînă anul trecut — 15 lei).
Costul aflării la tratament în secția terapie a spitalului a crescut de la 144 pînă la 209 lei pentru o zi și o noapte, iar în secția cardiologie — de la 217 pînă la 345 de lei.
Costul a însăși poliței de asigurare e de 4056 lei.
Evadare de medici
Ca să fim drepți, trebuie să privim această stare de lucruri și din punct de vedere al medicilor. Sute de lucrători medicali părăsesc anual Moldova și pleacă în căutarea unor mai bune condiții de lucru și, bineînțeles, a unei mai bune remunerări a muncii lor. Deși Ministerul Sănătății afirmă că întreprinde măsuri pentru păstrarea cadrelor medicale în sistem, deficitul de cadre devine din ce în ce mai simțit.
Și îi poți înțelege pe medici. La noi, în spitalul de stat domnește o atmosferă de stres permanent — zilnic, peste medici vine un val colosal de pacienți, ei sînt nevoiți să-i asculte și să-i consulte pe toți, totodată, completînd și numeroasele fișe medicale; pe lîngă asta, pe parcursul zilei de muncă, ei trebuie să facă față la o mulțime de alte obligațiuni. Mai pe scurt, încordare de nervi la fiecare pas. Iar condițiile de muncă și remunerarea muncii lor nici pe departe nu corespund eforturilor depuse de medici în munca lor de zi cu zi. Mai putem adăuga că salariile mici nu le permit să participe la conferințe internaționale și nici la studii suplimentare, dar nici să colaboreze cu instituții medicale din țările în care medicina se află la un nivel mai înalt decît cel de la noi.
Pleacă din țară personalul medical de categorie superioară și medie, părăsesc țara și tineri specialiști care au absolvit instituțiile noastre de învățămînt. În ultimul timp, situația s-a agravat și din cauza că România a simplificat procesul de recunoaștere a valabilității diplomei de studii medicale obținute în Moldova, ceea ce le oferă medicilor noștri nemulțumiți de condițiile de muncă acasă oportunitatea de a pleca fără nici o piedică peste Prut după o viață mai bună.
Năpasta e mare…
Pe de o parte, medicina nu se poate dezvolta fără o finanțare echitabilă, iar pe de altă parte, trebuie să se țină cont și de starea financiară precară a cetățenilor noștri, care, în majoritatea lor, nu-și pot permite cheltuieli considerabile pentru sănătate.
Partenerii de peste hotare ai Republicii Moldova în repetate rînduri au criticat ineficiența sistemului nostru. Bunăoară, la noi, nivelul de cheltuieli pentru medicamente este cel mai înalt în regiune — 36 de procente în raport cu cheltuielile generale pentru sănătate (pentru comparație: Dania — 6,7 %, Olanda — 7,6 %, SUA — 12,3 %, Franța — 15 %, Rusia — 23,2 %).
Cît privește medicamentele, la noi mai există o problemă: de regulă, medicii le prescriu pacienților medicamente dintre cele mai scumpe, iar lucrătorii din farmacii nu-i previn că au preparate analogice mai ieftine. S-a ajuns chiar pînă la aceea că au fost create scheme de corupție în scopul promovării medicamentelor.
La începutul acestui an, Centrul Național Anticorupție a anunțat despre reținerea a 20 de oameni, printre care lucrători în sfera sănătății și reprezentanți ai rețelelor farmaceutice. Potrivit informației pe care o deține CNA, unii medici, fiind în înțelegere cu lucrători ai unor companii farmaceutice, le impuneau pacienților săi pentru tratament anumite medicamente.
* * *
Ce e de făcut, avînd la zi o asemenea stare de lucruri? Cel mai bun sfat ar fi următorul: faceți tot posibilul ca să nu vă îmbolnăviți. Doar așa nu veți fi o sursă de venit pentru medicii corupți, pentru medicina noastră de calitate proastă și pentru funcționărimea depravată.
Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно