Guvernarea nu-și va tăia creanga de sub picioare
РУС. MOLD.
» » Guvernarea nu-și va tăia creanga de sub picioare

Guvernarea nu-și va tăia creanga de sub picioare

14-06-2018, 16:13
Viziuni: 610
  
Versiunea de tipar   
Guvernarea nu-și va tăia creanga de sub picioareFuncționarii regimului lui Plahotniuc trăiesc în lux, primesc lunar salarii de sute de mii de lei
 
La ședința Parlamentului, joi, 14 iunie, majoritatea parlamentară și-a demonstrat încă o dată cetățenilor țării figura coruptă.

În cadrul discuțiilor pe marginea ordinii de zi, fracțiunea PCRM în Parlament a cerut includerea pe agendă a unui proiect de lege important, care să reglementeze mărimea salariilor funcționarilor de stat de rang înalt. Legea respectivă ar fi determinat conducătorii anumitor instituții să nu adopte «decizii dependente» la indicații de sus, or, sub influența intereselor meschine. Însă, deputații din partea regimului de la guvernare au refuzat chiar să examineze proiectul în regim de lucru.

Președintele fracțiunii PCRM, Inna Șupac și deputatul comunist, Oleg Reidman au organizat un briefing de presă în Parlament, în cadrul căruia au declarat că situația ce vizează salariile exagerat de mari ale unor funcționari de stat este ieșită din comun.

Potrivit Innei Șupac, fracțiunea Partidului Comuniștilor a indicat, în repetate rînduri, asupra acestei probleme pe care o cunoaște fiecare cetățean al Republicii Moldova.

«Problema este simplă și banală. Conducătorii unor instituții publice primesc salarii care depășesc de zeci de ori, iar în unele cazuri de sute de ori, salariul mediu pe economie. Încă pe 18 decembrie 2015, fracțiunea PCRM a înregistrat un proiect de lege menit să reglementeze această chestiune. Avînd în vedere faptul că reprezentanții majorității parlamentare nu au acceptat, timp de doi ani la rînd, să includă pe ordinea de zi a Parlamentului acest proiect de lege, în conformitate cu prevederile Regulamentului, acest proiect a fost declarat nul. Reieșind din faptul că problema nu a fost soluționată și chiar se agravează, pentru că salariile persoanelor respective — conducătorilor anumitor instituții publice, se majorează, la 1 martie anul curent, noi am reînregistrat acest proiect de lege», a menționat președintele fracțiunii PCRM.

Așa cum a menționat Inna Șupac, proiectul de lege respectiv stabilește două poziții absolut clare: «Prima: salariile lunare ale conducătorilor organelor publice, bugetul cărora este aprobat de Parlament, Guvern sau dispun de buget autonom, nu depășesc 95 la sută din valoarea salariului lunar al funcționarilor de stat, în competențele cărora intră desemnarea lor în funcție. Adică, dacă Parlamentul a desemnat conducătorul unei organizații publice, salariul acestui conducător nu trebuie să depășească 95 % din salariul de bază al unui deputat. Dacă este vorba despre Guvern, respectiv — 95 la sută din salariul de bază al unui ministru. A doua poziție: noi propunem ca mărimea maximă a primelor pentru angajații organizațiilor publice, bugetul cărora este aprobat de Parlament, Guvern sau dispun de buget autonom, să nu depășească suma anuală a șase salarii de bază lunare».

Însă, așa cum au declarat deputații fracțiunii PCRM, astăzi, se atestă situația în care angajații organizațiilor publice, deseori, beneficiază de premii exagerat de mari.

«Noi am desfășurat o analiză foarte minuțioasă și am constatat, spre exemplu, că președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, este cel mai bine plătit funcționar de stat din Republica Moldova. Potrivit declarației sale de venit pentru 2017, el a primit lunar cîte 100 de mii de lei. Republica Moldova este cea mai generoasă țară, în raport cu alte state, la capitolul remunerarea muncii șefului băncii centrale în raport cu indicatorul PIB pe cap de locuitor», a constatat deputatul.

Alte exemple sînt la fel de elocvente — salariul lunar al directorului Agenției Aviației Civile este de 68 de mii de lei, salariul directorului general ANRE, Tudor Copaci, constituia anul trecut — 60 de mii de lei și așa mai departe.

«Noi, intenționat, am propus includerea acestui proiect de lege pentru examinare în următoarele două săptămîni reieșind din faptul că, deocamdată, nu există o concluzie a Guvernului pe marginea acestui proiect de lege reînregistrat, așa cum nu există nici concluzia comisiei parlamentare de profil, deși, acest lucru este straniu — proiectul a fost reînregistrat încă pe 1 martie, au avut suficient timp pentru a face acest lucru... Din păcate, constatăm că reprezentanții majorității parlamentare și, în special, Partidului Democrat, nu au dorit să examineze nici măcar includerea pe ordinea de zi a Parlamentului a proiectului nostru de lege. Dacă ei au o altă abordare sau consideră că trebuie să existe un alt mecanism de reglementare al acestor plăți salariale, toate variantele pot fi examinate pentru a ajunge la un numitor comun. Dar este clar că ei nu sînt interesați în rezolvarea acestei probleme. Vom vedea în ce constă motivul. S-ar putea constata că în funcțiile respective au fost desemnați oamenii lor, cărora li s-a garantat că salariile lor se vor modifica doar fiind majorate», a subliniat Inna Șupac.

În cadrul conferinței, Oleg Reidman a amintit că la întocmirea documentelor juridice și crearea așa numitelor agenții independente, Guvernul și majoritatea parlamentară, în calitate de teză de bază, a stabilit următoarele — chipurile, «salariul mare» — este garanția independenței și obiectivității adoptării deciziilor acestor agenții».

«Așa cum vedem, astăzi, în baza exemplului de activitate a Băncii Naționale a Moldovei, cum se reglementează prețurile la produsele petroliere sub controlul ANRE, cum evoluează reformele, cum activează judecătoriile și procuratura ș. a. m. d., noi vedem că salariile mari, dar absolut nejustificat de mari ale funcționarilor, nu reprezintă garanția independenței lor», a declarat deputatul în cadrul briefingului.

Principiul pe care l-au propus comuniștii în proiectul de lege pentru reglementarea salariilor conducătorilor organelor publice este unul vechi și nu a fost inventat astăzi.

«Este un principiu mai vechi al normelor de gestionare în orice structură, inclusiv guvernarea statului. Și acest principiu funcționează bine, funcționează corect. Atunci cînd conducătorul va ști că el primește salariu indiferent de prețul stabilit la carburanți, doar atunci el va fi cu adevărat independent. Spre exemplu, voi probabil știți că în bugetul ANRE există așa numita taxă pentru reglementarea pieții. Ce reiese — cu cît mai mare este tariful, cu atît mai mare este și această taxă. Cu atît mai mare este bugetul acestei organizații. Acest lucru este categoric greșit», a remarcat Oleg Reidman.

Olga Dzeatcovschiскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: