China: planuri mari — realizări mari
РУС. MOLD.
» » China: planuri mari — realizări mari

China: planuri mari — realizări mari

8-07-2018, 11:27
Viziuni: 25
  
Versiunea de tipar   
China: planuri mari — realizări mariPașii siguri ai comuniștilor chinezi servesc drept exemplu despre cum marxismul, în implementarea sa creativă în practica politică, asigură creșterea victorioasă a țării
 
În octombrie anul trecut s-a desfășurat congresul ordinar al Partidului Comunist din China. Agenda internațională, condiționată de cercurile guvernatoare ale SUA de a păstra hegemonia Americii și toate coliziunile ce apar în jurul acestei tendințe, au dat oarecum la o parte evenimentele, care, în esență, au devenit o nouă etapă în devenirea Chinei în calitate de jucător mondial de top.

Respectiv, nu este inutilă revenirea la subiect și examinarea mai minuțioasă a felului în care-și văd viitorul țării comuniștii chinezi. Și în ce măsură deciziile congresului PCC influențează evenimentele actuale.

De regulă, congresele Partidului Comunist din China se desfășoară în centrul orașului Beijing în clădirea Casei Adunării Naționale din piața Tiananmen. Aceasta este o tradiție, iar în China, tradițiile sînt venerate, nicidecum ignorate. Și dacă subcultura liberală ce consolidează, astăzi, Occidentul a purces pe calea subminării tuturor tradițiilor europene existente, China, în acest sens, reprezintă un exemplu sobru al conservatismului sănătos. Acest conservatism sănătos determină pașii calculați și prudenți ai conducerii chineze, fie că este vorba despre politica internă sau externă a țării.

În preajma Congresului XIX, agenția de stat «Sanhua» a raportat despre sosirea la Beijing a peste 2200 de delegați, aleși din peste 89 de milioane de membri ai PCC din toată țara. Selecția a fost dură, candidații la calitatea de delegat al Congresului trebuiau să fie «înalt calificați pe probleme politice și ideologice, să respecte un stil impecabil în muncă și viața de zi cu zi, să fie competenți în abordarea treburilor de stat și să înregistreze succes în activitatea lor».

Raportul președintelui Xi Jinping, în cadrul celui de-al XIX-lea congres al partidului, a durat trei ore și jumătate — iar aspectele cheie ale acestuia au fost cifrele pentru 2035 și 2050. Acești ani reprezintă etapele în calea «marii renașteri a națiunii chineze».

Națiunii mărețe reieșind din dreptul istoriei mondiale, pentru că timp de patru milenii a istoriei sale (este minimul demonstrat), China a depășit multe civilizații vecine și îndepărtate — inclusiv pe cele care au pretins la amploare globală, totodată, și-a păstrat independența și autonomia.

Nu doar populația, dar și economia Chinei au fost cele mai mari din lume — constituind, chiar și acum două secole, o treime din volumul mondial. Însă, în secolele XVIII-XIX, Occidentul imperialist — ajuns pe litoralul Chinei, s-a folosit de crizele interne, le-a agravat chiar, a pus chinezii pe opium și, într-un final, a transformat măreața țara într-o semicolonie de-a sa.

Nenorocirile au durat aproape un secol — țara era, practic, dezintegrată. Odată cu venirea la putere a Partidului Comunist și crearea ulterioară a RPC, țara a început să renască, însă, la mijlocul anilor 60, a intrat în «revoluția culturală», abia spre sfîrșitul anilor 70, a ajuns la o traiectorie de creștere stabilă, care a fost determinată de politica și deciziile înțelepte ale marxistului veritabil, liderul PCC, Deng Xiaoping.

În ultimii 40 de ani, China a făcut un salt imens, însă, pe de altă parte, țara a revenit, pur și simplu, la locul care i se cuvine în tabelul mondial al rangurilor. Restabilind cele pierdute, China, în ochii noștri, a devenit cea mai mare putere a lumii. China secolului XXI este cea mai mare economie mondială cu cele mai mari ritmuri de creștere, este țara cu cel mai mare număr al populației și cele mai ambițioase planuri. Ambițioase — în sensul bun al cuvîntului. China nu pretinde la domnie mondială, nu pretinde să substituie prin sine America în calitate de hegemon mondial. Mai exact, China cu siguranță o va înlocui, ba chiar o înlocuiește deja în calitate de jucător puternic, dar tot timpul subliniază că nu va deveni un nou hegemon global.

Iată că și în cadrul Congresului XIX, președintele Xi Jinping a declarat că țara sa nu va desfășura, niciodată, o politică de expansiune și nu va jertfi interesele altor state de dragul propriilor beneficii: «Indiferent de nivelul de dezvoltare pe care-l va atinge China, țara nu va pretinde niciodată la poziția de hegemon». Lupta împotriva corupției va continua, a promis președintele Xi Jinping. Pentru ca aceasta să fie eficientă, este necesar de a «menține efectul restricției stricte, tensiunii înalte și prevenirii permanente», a indicat președintele.

De asemenea, el a promis că spre anul 2035, China va moderniza și forțele armate, pentru ca acestea să corespundă în totalitate provocărilor contemporane și cerințelor actuale. A anunțat despre intensificarea activității și controlului spațiului online. «Noi vom asigura curățenia acestuia», a declarat liderul chinez. Referindu-se la problemele de ordin internațional, președintele PCC a îndemnat toate statele să renunțe la «mentalitatea războiului rece», să soluționeze toate disputele pe cale pașnică, să lupte în comun împotriva schimbărilor climaterice. Vorbind despre Taiwan, independența căruia față de China nu este recunoscută de Beijing, Xi Jinping a promis să se opună separatismului «prin toate forțele».

Deciziile congresului din China se îndeplinesc riguros. Funcționarii corupți nu au nici cea mai mică șansă să scape de pedeapsă. Liberalismul în sfera ideologiei și influenței mediului online asupra comportamentului maselor de utilizatori se controlează în cadrul unei discipline raționale, nu permite dezvoltarea samavolniciei și nihilismului antistatal.

Din punct de vedere economic, China este deja cea mai mare putere mondială. Din 2016, China a devansat SUA după numărul miliardarilor în dolari, depășind toți indicatorii mondiali și ajungînd la cifra de 600 de persoane. Potrivit raportului Academiei Științelor Sociale și colaborării cu departamentul de cercetare al Consiliului de Stat al RPC, deja în 2009, în China, locuiau 3220 de persoane ce dețineau o avere personală de peste 14 milioane de dolari.

Dacă președintele Xi Jinping va reuși să realizeze planul său ambițios de perspectivă, China va deveni țara cu un consum intern colosal și o economie cu ciclu închis, ceea ce înseamnă că, într-adevăr, se va transforma într-un concurent direct al SUA. În caz contrar, teoria «bunăstării generale» și «prosperității medii», împreună cu toate viziunile asupra luptei împotriva corupției, se vor prăbuși rapid sub presiunea problemelor sociale cotidiene ale poporului chinez de rînd, intensificate abil din afară de către SUA, iar din interior — de sabotajul funcționarilor chinezi lipsiți de integritate.

În China, numărul miliardarilor și milionarilor crește mai mult ca oriunde. Iar acești oameni, care se opun schimbărilor desfășurate, neapărat, vor trage după ei alte mii de antreprenori mici și mijlocii, care ar putea forma o forță politică de opoziție reală.

Xi Jinping înțelege acest lucru și, de aceea, la fel ca și liderul Rusiei contemporane — Putin, pune miza pe popor, pe sutele de milioane de chinezi de rînd, care au păstrat ura istorică a Chinei tradiționale în raport cu clasa «comercială» și cămătăria, precum și pe cererea imensă de a uniformiza distribuirea veniturilor între locuitorii statului.

De aceea, toate funcțiile politice și economice de rang înalt, sînt ocupate în China de aliații lui Xi Jinping, acești oameni asigură implementarea în viață a planurilor congresului.

Cu toate acestea, riscurile sînt mari, iar următorii cîțiva ani vor determina succesele sau eșecurile. Răspunsul forțelor prooccidentale, puși la perete, va urma cu siguranță și, așa cum ne învață istoria modernă, cel mai probabil, va fi coordonat cu susținerea externă activă a acestei mișcări din afară.

Xi Jinping are toate șansele să obțină succes pe calea pe care a ales-o. Deocamdată, însă, cu cît mai perseverente vor vi acțiunile președintelui chinez pentru asigurarea independenței maxime față de capitalul străin, cu atît mai mult se vor acutiza presiunile din afară și încercările de a destabiliza China din interior.

Totodată, cu cît mai pronunțate sînt tensiunile militar-politice între SUA și RPC, cu atît mai puternică va fi alianța între China și Rusia. Tandemul celor două mari puteri capătă, deja, contur clar. Acțiunile sigure ale comuniștilor chinezi în vederea creării unei societăți care să combine guvernarea unei singure forțe politice ce răspunde intereselor țării — PCC și principiile economiei de piață reglementate, servesc exemplu excelent despre felul în care marxismul, în implementarea sa creativă în practica politică, asigură creșterea victorioasă a țării.

Mihail Lupașcoскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: