Părăginirea
РУС. MOLD.
» » Părăginirea

Părăginirea

14-07-2018, 11:48
Viziuni: 771
  
Versiunea de tipar   
PărăginireaAutoritățile noastre și producătorii agricoli au viziuni absolut diferite asupra problemelor cu care se confruntă sectorul agricol și, cu desăvîrșire, nu se înțeleg reciproc
 
În anul 2004 a fost creat Fondul pentru susținere în agricultură în care s-a vărsat din bugetul de stat primele 30 de milioane de lei, iar către anul 2008, suma era de aproape 8 ori mai mare.

În Moldova are loc exterminarea intenționată și accelerată a bazelor materiale și sociale ale sectorului agricol. Cu toate acestea, țăranii noștri s-au dovedit a fi mult mai rezistenți decît au crezut autoritățile. Ei sînt presați din toate părțile, dar continuă să se spetească prelucrînd pămînturile în sudoarea frunții. Inima, lor, însă, nu este un motor veșnic, obosesc și acești oameni de nedreptate.

Moldova se transformă în păragină

Schimbările organizaționale și instituționale extremale, care s-au produs în agricultura Moldovei de la începutul anilor 90, au dus la faptul că spre începutul anilor 2000, volumul producției agricole brute era de doar 55 la sută comparativ cu indicatorul anului 1991.

În perioada de guvernare a PCRM, în ciuda poverilor datoriilor externe moștenite de la fostele guvernări, în bugetul pentru anul 2002, pentru prima dată în ultimii cîțiva ani, au fost prevăzute 11 milioane de lei pentru acordarea subvențiilor agricole. În toată perioada de guvernare a comuniștilor, suma subvențiilor creștea anual și considerabil, iar în anul 2008 a ajuns la nivelul de 658 milioane de lei. În anul 2004 a fost creat Fondul pentru susținere în agricultură în care s-a vărsat din bugetul de stat primele 30 de milioane de lei, iar către anul 2008, suma era de aproape 8 ori mai mare.

Volumul subvențiilor, care a crescut de zeci de ori, de rînd cu politica de consolidare a terenurilor, care s-a implementat pe parcursul acestor ani, au permis către anul 2009, de a crea pe tot teritoriul țării 242 de stații de mașini și tractoare, sădirea a 4600 de ha de viță de vie; 6100 ha de livezi, inclusiv, plantații de nuci — 1200 ha. Grație programului aprobat pentru crearea stațiilor de mașini și tractoare, parcul de mașini și tractoare a sectorului agricol a fost completat cu 7000 de unități de tehnică.

Pămîntul moldovenesc este atractiv pentru fertilitatea sa. Nu în zadar fasciștii cărau pămîntul nostru cu eșaloanele în Germania. Nu în zadar americanii au distrus sistemul agriculturii colective. În anii de guvernare a PCRM, comuniștii au depus eforturi pentru a restabili situația degradantă la care se ajunsese, și au reușit... Deja în 2007, suprafața totală a terenurilor consolidate constituia circa 70 la sută din cifra totală.

Dar ce se întîmplă acum? În toată republica, în regim accelerat se reduce suprafața terenurilor arabile. În perioada anilor 2001– 2008, acest indicator era stabil, fiind la nivelul de 1,5 mln ha. La sfîrșitul anului 2012, acest indice se redusese cu 100 de mii de ha, pînă la 1,4 mln ha. Odată cu venirea la putere a democraților este vorba despre 1 mln de ha doar de teren arabil. Restul suprafețelor se transformă în păragini.

Începînd cu anul 2010, în Moldova, se legalizează irațional și în masă scoaterea terenurilor agricole din circuit. Statistica oficială precaut nu publică proporțiile acestui fenomen periculos. Despre amploarea acestuia putem judeca după datele despre creșterea permanentă a plăților în bugetul de stat de pe urma scoaterii definitive a terenurilor fertile din circuitul agricol.

Subvențiile — alimentarea corupției

În 2009, odată cu accederea la guvernare a «alianței pentru integrare europeană», s-a început o adevărată profanare. Întîi de toate, au fost «uitate» documentele normative din anul 2008, care reglementează subvenționarea domeniului agricol. Prin adoptarea noului regulament, în martie 2010, statul a birocratizat și a creat condiții favorabile pentru corupție în procesul de susținere financiară a agricultorilor.

Dacă pînă în 2009, acces la subvenții aveau peste 100 de mii de țărani și gospodării, la ora actuală, numărul beneficiarilor este de doar cîteva mii. Fondul de subvenționare în agricultură s-a redus considerabil. Începînd cu anul 2010, domeniul subvenționării a fost redus intenționat. Pînă la 124 mln de lei în 2010 și pînă la 32 mln de lei în 2011.

Acordarea subvențiilor s-a transformat într-o istorie criminală în mai multe epizoade. În 2015, la nordul republicii au fost înregistrate cazuri cînd reprezentanții comisiilor pentru acordarea subvențiilor, pentru primirea actelor și eliberarea banilor, cereau de la agricultori plăți de 5-10 % din suma eliberată. Cazul a ajuns la procuratură, însă, corupții așa și nu și-au primit pedeapsa pe măsură. Guvernarea mult prea coruptă nu a făcut decît să dea amenințător din deget și cu asta s-a terminat totul. În afară de aceasta, în continuare se observă tendința de acordare a subvențiilor după apartenența politică. Respectiv, de subvenții beneficiază, în primul rînd, membrii partidului corespunzător. În acest fel, fermierii sînt, practic, impuși să zîmbească larg democraților.

Potrivit experților, pentru a soluționa problemele de bază cu care se confruntă sectorul agricol, din bugetul statului trebuie să se aloce anual circa 1,5 miliarde de lei. În acest caz ar putea fi stinse datoriile vechi, ar putea fi planificate dotații și restitui procentul cuvenit pentru procurarea tehnicii, sădirea noilor plantații de culturi multianuale și deplantarea celor vechi sau pentru construcția serelor ș. a. m. d.

Viața celui ce se îneacă este în propriile mîini

Țăranul nostru a fost, pur și simplu, aruncat în voia sorții: va putea — va ajunge la mal, nu va putea — lasă-l să se înece. Înainte de a strînge roada, agricultorii se văd nevoiți întotdeauna să acceseze credite la procente exorbitante. Cine poate lua credite sub gajul viitoarei roade dacă nu se știe cît de roditor va fi anul? În toate țările fermierii accesează credite, însă, la un procent anual de 3-5. Plus la toate, Moldova se raportează deja la zona agriculturii riscante, agravate de situația politică instabilă și sistemul imperfect de impozitare.

La începutul anului 2016, Guvernul a declarat cu mîndrie că fondul pentru subvenționarea agriculturii constituie 900 milioane de lei cu tot cu 387,6 milioane din partea Programului european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Cu toate acestea, așa cum au menționat înșiși agricultorii, atunci, din fond au fost achitate datorii în mărime de 485 mln. de lei. Datorii pentru anii 2014– 2015. Ceva mai tîrziu, Guvernul a revizuit bugetul de stat și, prin eforturi comune, a redus fondul de subvenționare cu 200 mln. de lei. De facto, Ministerul Agriculturii și industriei alimentare și Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a achitat subvenții de doar 232 mln de lei pentru 1,6 mii de cereri depuse de fermieri în 2016.

Celorlalți li s-a spus să aștepte pentru că nu s-au încadrat în limitele Fondului de subvenționare. Numărul «celorlalți» este destul de mare pentru că, în total, s-au depus 4,5 mii de cereri pentru accesarea subvențiilor. Istoria referitoare la acordarea subvențiilor în agricultură continuă. De aceste ajutoare beneficiază nici pe departe toți solicitanții.

De toate se face vinovată vremea?

Premierii, mereu în schimbare, permanent se vaietă că, în Moldova, condițiile climaterice devin din ce în ce mai nefaste, făcînd trimitere la perioada de vară foarte secetoasă. Dar și în perioada de guvernare a PCRM țara era afectată de secetă. Să ne amintim despre seceta din 2007, cînd guvernul comuniștilor a decis operativ să majoreze volumul subvențiilor în sectorul agricol de la 285 de milioane de lei pînă la 658 milioane de lei. În 2008, suma totală a subvențiilor ajunsese la 820 de milioane de lei.

Și, apropo, combustibilul, mijloacele de protecție, piesele de schimb ș. a. m. d. erau atunci mai ieftine.

Actualmente, autoritățile noastre și producătorii agricoli au viziuni absolut diferite asupra problemelor cu care se confruntă sectorul agricol și, cu desăvîrșire, nu se înțeleg reciproc. Fermierii, tot mai des, se întreabă: cum pot cei de sus să aprobe legi și să le implementeze în viață fără să știe esența problemelor? Oamenii spun că dacă sectorului agricol i s-ar crea condiții pentru comercializarea producției, dacă ar fi elaborată o bază fiscală reală, nu ar fi nevoie de niciun fel de subvenționare. Impozite reale și piețe de desfacere accesibile — iată de ce este nevoie pentru dezvoltarea eficientă a sectorului agricol.

Vreau — dau, vreau — iau

În toamna anului 2016, presa a relatat despre restituirea a 15 milioane de lei fermierilor în calitate de subvenții. Responsabilitatea pentru gestionarea Fondului de subvenționare a fost pusă pe seama AIPA. Anume acolo se decide cui și cît să i se dea. Mulți agricultori s-au plîns că nu pot ajunge la agenție, permanent le sînt întoarse înapoi actele, în timp ce conducătorii altor firme agricole beneficiază de subvenții deloc mici aproape în fiecare an. S-a vorbit și despre componenta politică și schema de corupție.

Acum doi ani, de la Ministerul Agriculturii au fost retrase documentele privind eliberarea subvențiilor și au fost desfășurate verificări în contextul unei anchete penale privind ilegalitatea eliberării subvențiilor. În urma verificărilor au fost intentate 34 de cauze penale pentru primirea ilegală a subvențiilor, în care figurează funcționari din Guvern, în special, din cadrul Ministerului Agriculturii.

Apropo, nici pînă la ora actuală, nu se cunoaște nimic despre pedepsirea celor vinovați. A fost examinată perioada anilor 2010– 2013. S-a constatat că prin acțiunile lor, funcționarii publici au prejudiciat serios bugetul statului. În mod special, a fost vorba despre distribuirea ilegală a surselor în cadrul proiectului 2KR, care cura procurarea facilitară a tehnicii specializate. Însă, tehnica a fost uitată, oarecum, repede și unii fermieri s-au ales doar cu o scuturătură bună.
 
Evident, fiecare caz în parte trebuie să fie clarificat. Fermierul a cheltuit banii în scop agricol, or, pur și simplu, s-a distrat. Problema mai constă și în faptul că fermierii noștri nu întotdeauna dețin informația completă, pentru că cerințele impuse pentru accesarea subvențiilor se modifică permanent. De aceea, oamenii se pomenesc de multe ori în dificultate. Și încă ceva... nu peste tot în agricultură se eliberează cecuri... Reiese că, de rînd cu escrocii, au de suferit și oamenii nevinovați.

Cu toate acestea, unii fermieri au calificat drept politică solicitarea de restituire a banilor statului. Anume așa îi pedepsesc cei de la guvernare pe cei care nu le mai zîmbesc și nu-i mai aplaudă.

Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: