Vladimir Voronin: Partidul Comuniștilor este soartă, biografie, însăși viață
РУС. MOLD.
» » Vladimir Voronin: Partidul Comuniștilor este soartă, biografie, însăși viață

Vladimir Voronin: Partidul Comuniștilor este soartă, biografie, însăși viață

19-10-2018, 10:13
Viziuni: 1 579
  
Versiunea de tipar   
Vladimir Voronin: Partidul Comuniștilor este soartă, biografie, însăși viațăPe 22 octombrie, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova împlinește 25 de ani de la fondarea sa. Dar nu e atît de important faptul cît de mare sau cît de mică este considerată respectiva perioadă de timp în cîmpul politic din Moldova. Este mult mai important ce a reușit să facă partidul în acești ani.
 
Și nu e mai puțin important încă ceva — ce va face partidul mai departe? Cu ce îndemnuri și idei se prezintă el astăzi în fața alegătorilor săi? Ce intenționează să întreprindă pentru a îndepărta Moldova de la marginea prăpastiei, unde, la fel ca și cu 25 de ani în urmă, au împins-o groparii ce se află acum la guvernarea țării? Despre toate acestea — în interviul exclusiv cu Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin.

— Vladimir Nicolaevici, ce au însemnat pentru Dumneavoastră acești 25 de ani?

— Întîi de toate — o parte imensă și cea mai importantă din viață. Chiar nici așa — însăși viața. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu este un «proiect», cum se preferă astăzi să se exprime, nu este nici chiar o organizație politică. Este o uniune a oamenilor pregătiți pentru sacrificii în numele ideii și care, pur și simplu, nu pot trăi altfel. Partidul este soarta noastră, biografia și viața noastră. Partidul a și început prin căutarea unor asemenea oameni. A celor care nu au cedat sub greutatea circumstanțelor politice, care nu au dorit să calce în picioare propriul trecut, care, din perspectiva cumsecădeniei personale și devotamentului convingerilor lor au refuzat să se transforme și să se facă oportuniști, să-și ardă carnetele de partid, să cînte osanale noilor vremuri «democratice». Acești oameni nu s-au trădat pe ei înșiși și au rămas comuniști. Cu ei a și început viața partidului. Pe asemenea oameni se ține formațiunea și pînă în ziua de astăzi.

— Atunci, cu 25 de ani în urmă, nu erai în siguranță dacă te numeai comunist...

— Și partidul, și ideologia comunistă erau sub interdicție oficială. În Moldova domnea nebunia naționalistă, se desfășurau represiuni ideologice legalizate, propaganda anticomunistă se făcea auzită din toate colțurile. Numai încetase conflictul fratricid transnistrean. Restabilirea partidului sub denumirea sa originală și steagul roșu istoric era nu doar o acțiune riscantă, ci aproape o nebunie curată. Nebunia curajoșilor, îl voi cita pe Maxim Gorki. Toți cei care au riscat să se numească comuniști, automat, erau în afara legii. Partidul Comuniștilor a început ca o organizație conspirativă. Așa cum a început cîndva istoria măreață și glorioasă a partidului bolșevic leninist. A fost nevoie de eforturi colosale pentru a determina guvernarea să anuleze interzicerea rușinoasă și ilegală pentru a începe a acționa în cîmp juridic. Dar și mai multe eforturi au fost necesare pentru a determina oamenii să creadă în faptul că partidul cu această denumire are viitor. Pentru că ei, ani de zile, erau convinși că comunismul înseamnă trecut, o filă întoarsă, un proiect ratat, că nu se vor mai întoarce comuniștii. Noi, însă, am făcut și acest lucru, am rupt blocada informațională, am depășit propaganda frenetică anticomunistă. Am reușit acest lucru pentru că noi înșine am crezut că este posibil. Am mers din casă în casă și am convins oamenii, de multe ori, doar prin forța propriilor noastre convingeri. Iar oamenii au crezut în noi. Și dacă au avut încredere, ne-au încredințat puterea. Consider că noi nu i-am dezamăgit.

— Ce ați numi în calitate de principal rezultat al guvernării de 8 ani de zile a PCRM?

— Dacă e să privim în esență, în acești opt ani de zile de muncă dedicată și făuritoare, noi am reușit să demonstrăm că Moldova are toate motivele să fie un stat suveran, să se dezvolte independent. Că țara are viitor. Am convingerea că vom demonstra acest lucru din nou. Uitați-vă, deja de nouă ani de zile, la guvernare se află instigatorii ideologici ai pogromurilor din 7 aprilie 2009. Poporul Moldovei are posibilitatea să facă comparații. Să compare și să înțeleagă că alternativa comuniștilor — nu sînt «democrații», nici «liberalii», nici chiar anticomuniștii. Alternativa comuniștilor — este sărăcia, exodul în masă din țară, degradarea economică, depresia socială, dezastrul, fărădelegea, dictatura, corupția. Drept urmare — prejudiciu colosal suveranității, suprimarea statalității. Din asta reiese o concluzie simplă și logică: alternativa guvernării incompetente a temporarilor și trădătorilor statului poate fi doar Partidul Comuniștilor, care a demonstrat că este capabil să obțină dezvoltarea și consolidarea statului moldovenesc.

Moldova, ca și acum 25 de ani, stă la marginea prăpastiei. Și doar noi, comuniștii, sîntem capabili să oprim prăbușirea țării în această prăpastie. Doar noi avem experiența de a face rapid regulă, de a reveni pe calea făuririlor. Și dacă societatea moldovenească mai are instinctul de auto-păstrare, va conștientiza acest lucru.

— 25 de ani. Ce urmează?

— Ca și pe parcursul celor 25 de ani — luptă și muncă. Luptă pentru Moldova, pentru fiecare cetățean al țării — de la nou-născuți pînă la cei mai în etate. Muncă pentru eliberare, restabilire și dezvoltare a țării. Eu știu cu siguranță că în această luptă și muncă, întotdeauna, mă pot baza pe tovarășii și aliații mei. Pe cei care nu au putut fi intimidați, cumpărați și speriați. Pe cei pentru care idealurile de egalitate, fraternitate, echitate socială formează esența vieții. Vreau să-i felicit sincer și să le mulțumesc. Pentru rezistență și curaj. Pentru tot ce am trăit împreună. Pentru tot ce urmează să trăim încă. Noi am fost și vom fi împreună — unul lîngă altul, cu Patria noastră iubită, cu poporul moldovenesc multinațional. Cauza noastră este dreaptă, victoria va fi de partea noastră!

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: