Sărăcia așteptată intuitiv
РУС. MOLD.
» » Sărăcia așteptată intuitiv

Sărăcia așteptată intuitiv

5-11-2018, 09:43
Viziuni: 2 398
  
Versiunea de tipar   
Sărăcia așteptată intuitivÎn ratingul celor mai sărace țări, Moldova a cedat primul loc Ucrainei, însă, Moldova nu s-a făcut mai bogată în urma acestui fapt
 
Ratingul celor mai sărace țări ale Europei este întocmit, cu o regularitate de invidiat, de organizațiile internaționale. Și cu o regularitate de neinvidiat, Moldova a fost plasată în topul acestui rating. Pentru acest prim loc, Moldova și Ucraina au «concurat» ani la rînd. Și iată, în octombrie, experții au ajuns la concluzia că Ucraina «a învins». De acest lucru trist pentru vecinii noștri, imediat, a făcut uz prim-ministrul democrat, Pavel Filip. Acesta a declarat că Moldova nu mai este, deja, cea mai săracă țară din Europa.

Europa cu «mai multe viteze»

Încă la mijlocul lunii septembrie, publicația rusă online «Agenția federală de știri», în baza datelor FMI, a pregătit un rating nou al celor mai sărace țări din Europa în 2018. Cea mai săracă țară din Europa s-a pomenit, din nou, Moldova care era urmată de Ucraina, Armenia și Georgia.

Analizînd situația, expertul în economie internațională și regională și țările BRICS, Alexandr Savcenko, a remarcat că în cazuri obișnuite, ratingurile celor mai sărace și celor mai bogate țări se realizează în baza ratelor de schimb ale valutelor naționale în raport cu euro și dolarul — ceea ce nu întotdeauna este corect. Însă, ratingul celor mai sărace țări este intuitiv așteptat. De regulă, acesta include economiile în tranziție. Și nu oriunde această tranziție a decurs cu succes.

Expertul a mai remarcat că Uniunea Europeană nu are nevoie de concurenți, iar țările Europei de Est nu aг trebui să se amăgească referitor la rolul lor în Uniunea Europeană. «Așa cum spun birocrații europeni, există Europa «cu mai multe viteze». Țările vechii Europe au știut foarte bine de ce au primit în uniunea lor noi țări. Atunci cînd banii UE se alocă pentru ceva, aceștia oricum trec prin mai multe mîini în țările mari ale Bătrînei Europe», a concretizat Savcenko. «În linii generale, în 2019, Bătrîna Europa va merge conform cursului său, iar cea nouă — cu al său. În ceea ce ține de Ucraina și Moldova, aceste țări nu au ce aștepta nimic bun, deși autoritățile acestor state au pus o miză mare pe acordurile de integrare europeană», consideră expertul.

Plus slăbiciunea politică

Un alt expert, directorul Institutului pentru cercetări politice, Serghei Markov, analizînd motivele situației economice existente în cele mai sărace țări din Europa, a remarcat că sursa de bază a problemelor este slăbiciunea politică a acestor state. Politologul a explicat că în dialogul cu țările occidentale, care sînt și dominante în UE, țările slabe — Ucraina, Moldova, precum și țările sărace din Peninsula Balcanică, nu au reușit să-și protejeze industria. Analizînd declinul economic al celor mai sărace țări din Europa, experții numesc pierderea pieței ruse. Încă un factor importat, care influențează economia acestor state, a fost pierderea potențialului științific-educativ.

«Atunci cînd țările CSI s-au pomenit în sfera de influență a Occidentului, unde nu există o asemenea delimitare, elitele guvernatoare europene le-au declarat: știința voastră nu trebuie nimănui, savanții voștri se pot duce să vîndă varză, iar cei mai buni — să vină la noi», a concretizat Serghei Markov. În rezultat, s-a produs o hoție «științific-educativă» a noilor membri ai casei europene comune. O țară fără știință bine organizată începe să-și piardă educația. În lipsa unui sistem bun al educației, țara pierde cadre calificate și nu-și poate asigura venituri înalte. De aici se trage și sărăcia.

Potrivit experților, nu este cazul să așteptăm mari schimbări pe viitor în ratingul celor mai sărace țări din Europa. Lucrurile vor rămîne la fel ca acum. Doar că unele state vor deveni și mai sărace. În mod special va avea de suferit Ucraina, care a devenit, acum, victima Occidentului.

Prieteni în nefericire

În conformitate cu ultimul rating, Ucraina, care s-a schimbat cu locul cu Moldova, a fost recunoscută drept cea mai săracă țară din Europa după cota PIB pe cap de locuitor. Iar acest lucru a neliniștit serios locuitorii Ucrainei. Și așa trăiau rău, iar acum, s-au trezit mai săraci decît toți săracii. În ultima lună de zile, presa ucraineană publică, în legătură cu acest fapt, diverse opinii ale experților. Printre motivele care au generat sărăcia se numără — instabilitatea politică, dependența de creditele străine, corupția în structurile statului, pierderea pieței ruse și războiul care nu mai contenește deja de patru ani de zile. Exact ca în Moldova, cu excepția războiului. Nu în zadar țările noastre sînt prietene în nefericire, mai exact — popoarele țărilor noastre.

Făcînd trimitere la datele statistice oficiale din țara vecină, ucrainenii nu se pot lăuda în fața moldovenilor cu mărimea salariilor lor oficiale. «Conform acestui indicator, noi, la fel, sîntem ultimii în Europa, lunar, primind cu 50 de «verzi» mai puțin decît vecinii moldoveni», scrie agenția informațională ucraineană. Spre exemplu, potrivit datelor trimestrului II, salariul mediu în Ucraina constituia 8 529 de hrivne (325,5 dolari), iar în Moldova — 6369,8 lei (375,8 dolari).

Vreau să-i liniștesc pe vecinii noștri — salariul mediu în Moldova — este o cifră destul de relativă care trebuie să fie raportată la funcționarii birocrați de rang înalt, judecători, procurori și alții. O mare parte a populației Moldovei trăiește mai mult decît modest.

Întîietate dubioasă

Încercînd să-și calmeze conaționalii, experții ucraineni specifică că în analiza FMI nu s-a luat în calcul un asemenea indicator important cum este PPC (Paritatea puterii de cumpărare). Pentru că, în ciuda faptului că în Ucraina, într-adevăr, se achită cele mai mici salarii în Europa, prețul la grupurile de mărfuri de bază sînt, de asemenea, cele mai mici. În Moldova, majoritatea mărfurilor sînt mult mai scumpe.

Și într-adevăr, prețurile în Ucraina sînt la fel ca în Moldova doar că în hrivne, iar multe produse sînt considerabil mai ieftine. Iar hrivna, cum se știe, este acum mai ieftină comparativ cu leul. Ca să fie clar, 100 de dolari fac circa 2800 de hrivne și aproximativ 1700 de lei. Așa că locuitorii Ucrainei pot cumpăra cu 100 de dolari mult mai multe mărfuri și servicii decît vecinii lor din Moldova. Iată pe această dimensiune, întîietatea Ucrainei în ratingul celor mai sărace țări din Europa poate fi contestată.

Așa că, premierul moldovean s-a grăbit atunci cînd a declarat că Moldova nu mai este cea mai săracă țară din Europa. Mai avem încă mult de purtat cupa rușinoasei competiții.

Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: