Europeni de «prospețime secundă»
РУС. MOLD.
» » Europeni de «prospețime secundă»

Europeni de «prospețime secundă»

1-12-2017, 14:04
Viziuni: 1 045
  
Versiunea de tipar   
Europeni de «prospețime secundă»Diferența standardelor de viață ale membrilor «vechi» și «noi» ai UE continuă să crească
 
Nu, «europenii de sortul doi» — nu sîntem noi. Cei veniți din țările CSI se consideră a fi în Europa prosperă de sortul trei dacă nu chiar patru. Pentru că, cu o scară mai sus se poziționează migranții din Asia și Africa. «De sortul II» sînt țările Europei de Est care au făcut parte din lagărul socialist.

Imperiul european

Imperiul Uniunii Europene s-a edificat în baza principiului absorbției economiilor sărace de către sistemele mult mai dezvoltate a țărilor «bătrînei» Europe. Ademenind țările relativ sărace în cadrul Uniunii, acestora li s-a promis circulație liberă pentru cetățeni și standarde sociale înalte, investiții în schimbul «alinierii» la sistemul economic comun.

Seduși de statutul egalilor, după îndeplinirea tuturor cerințelor hegemonilor europeni, aceste țări au demarat procesul de distrugere activă a propriei economii în favoarea «pieții europene comune» și au primit o mică cotă pe piețele celor de sortul II. Nu trebuie să mergem departe după exemplu, este suficient să ne uităm la România vecină. Unde nu curg rîuri de lapte și miere. Ba, dimpotrivă, domnește dezordinea, haosul și sărăcia.

Populația țărilor — noi membre ale UE, a început să plece în state mult mai dezvoltate, fapt care a ieftinit considerabil brațele de muncă în Europa «de prim sort». Dar pentru că numărul gasterbaiterilor s-a dovedit a fi prea mare, s-a decis reducerea infuzia în economiile care exportă, în mare parte, forță de muncă. Pentru vremurile noastre, numărul gasterbaiterilor este suficient și această măsură nu va reduce semnificativ fluxul forței de muncă. În patria lor, «europenii de prospețime secundă» nu-și vor găsi un loc de muncă la fel de bine plătit.

În schimb, acest lucru va aprofunda și mai mult prăpastia între nivelul de viață a membrilor UE «noi» și «vechi», care, după ideea ce stă la baza «comunității europene», ar trebui să se reducă. În acest fel, urmărim în cadrul Uniunii Europene toate simptomele imperialiste — metropola și bantustanul, care trebuie să se spetească pentru bunăstarea ei.

Cu viteze diferite

Ar fi bine de consolidat legislativ acest lucru. Cu respectarea laicității. Pentru că toată lumea știe că mutra comandantului echipei de execuție trebuie să fie blîndă. De asta a și fost inventată «reformarea» UE.

Liderii Germaniei, Franței, Spaniei și Italiei, care s-au convocat la Versailles și au dictat celorlalți voința lor. Ea a fost vociferată aforistic de către președintele francez din acea perioadă — Francois Hollande: «Unitatea înseamnă uniformitate». Iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a adăugat: «Trebuie să acceptăm faptul că unele state ale Europei se mișcă un pic mai repede decît altele». Mai pe scurt, nimic nou: toate animalele sînt egale, unele, însă, mai egale.

Patru cele mai mari economii ale Uniunii Europene, în figura conducătorilor ei, au declarat despre necesitatea unei «Europe a celor două viteze». Adică, crearea în cadrul UE a unui grup al statelor deosebit dezvoltate pentru care va funcționa o altă legislație și «un alt nivel de integrare» comparativ cu țările Europei periferice.

Sturionul corespunzător

În Europa, nicidecum, nu se aplanează «scandalul alimentar». Cele patru țări din cadrul grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia) au ridicat problema inegalității alimentare. În aceste țări s-a făcut expertiza comparativă a produselor puse în vînzare în Europa de Est și a celor cu care se alimentează austriecii și nemții.

S-a constatat că, spre exemplu, pasta de ciocolată a unui brand popular este livrată pentru unguri într-o altă calitate — de un gust și consistență mai proastă. Iar în apa gazată pentru cehi, spre deosebire de cea livrată în Germania, nu se adaugă zahăr, ci fructoză și îndulcitori artificiali. Potrivit estimărilor experților naționali, pe piața țărilor menționate cel puțin o treime din produsele alimentare se deosebesc, în sens negativ, de produsele acelorași branduri expuse pe piața europeană. Este vorba despre produse de patiserie, lactate, carne și altele.

«Miniștrii ungari au declarat Bruxellesului, în repetate rînduri, că ei nu sînt «Europa de sortul II» pentru a primi de pe piața UE produse de o calitate mai proastă decît cele care parvin pe rafturile din Austria, Germania și alte țări ale Europei de Vest», au declarat oficialii de la Budapesta. Dar ce ați vrut dragilor? Pentru europenii de «prospețime secundă» — sturion corespunzător.

Perspective posibile

Ce altceva? Oh, da, «Brexitul» — este un upercut britanic perfect dat Uniunii Europene. Așa deci, nu se mai poate sconta pe lirele britanice pentru menținerea pantalonilor europenilor de sortul doi, trei și chiar patru. Ca și valiza fără toartă — greu de dus și păcat de aruncat. De aceea, mai bine de «optimizat». Și demararea procesului integrării mult mai profunde chiar dacă restul statelor nu vor dori să se alăture. Iar atunci cînd acest drept va fi consolidat formal, membrii de «sortul doi» al Uniunii Europene nu vor putea influența deciziile adoptate în interiorul părții UE mult mai integrate.

Grupul de la Vișegrad propune propria sa variantă a Europei. Aceste state, însă, nu au suficientă susținere, iar în plan economic sînt mult mai slabe decît reprezentanții Europei «bătrîne».

În aceste condiții inegalitatea drepturilor «centrului» și «periferiei» poate determina țările, nemulțumite de această delimitare, de a urma exemplul Marii Britanii. În contextul în care într-un șir de state sporește scepticismul european, acestea, la modul real, sînt capabile să facă un asemenea pas dacă se vor dezamăgi complect de proiectul european. Iar asta va însemna destrămarea Europei.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: