Cu «drepturile» bantustanului
РУС. MOLD.
» » Cu «drepturile» bantustanului

Cu «drepturile» bantustanului

4-11-2018, 10:05
Viziuni: 390
  
Versiunea de tipar   
Cu «drepturile» bantustanuluiColonialismul nu a dispărut nicăieri — el doar și-a schimbat masca și a suferit mutații
 
El a crescut din versiunea lui primitivă și mimează sub forma interacțiunii, acceptabile pentru o societate decentă. Esența, însă, a rămas aceeași — exploatarea unor țări de către altele.

Cu atît mai mult că nu doar țările sărace sînt expuse colonizării, dar și statele destul de prospere. Spre exemplu, Germania. Care este dependentă din punct de vedere politic de SUA — acolo sînt detașate mai multe baze militare în cadrul cărora activează mii de soldați americani. Chipurile, aceasta este plata pentru înfrîngerea în cel de-al Doilea Război Mondial, deși, nu ne prea amintim ca yankeii să fi învins nemții de unii singuri. Iar Germania, la rîndul său, utilizînd potențialul industrial minunat, presează restul statelor continentului și le colonizează financiar (aceeași Grecia, spre exemplu). În acest caz, urmărim un exemplu elocvent al colonizării în mai multe nivele.

Țărilor nedezvoltate, însă, li se oferă posibilitatea să iasă individual din situație. Prin implicarea lor în tot felul de conflicte de partea «greșită», prin participarea la aplicațiile comune, oferirea teritoriilor lor pentru amenajarea bazelor militare. În acest fel, se răsplătește cu colonizatorul de nivel mult mai înalt cu care, oricum, nu are ce împărți. Iată așa, baba după moșneag, Grivei după babă, motanul după Grivei ș. a. m. d. — iar profitul de bază se știe unde este. Totodată, principalii beneficiari nu ar avea, chipurile, nicio atribuție fiind albi și pufoși. Tipul modern al colonizatorilor, nici pe departe nu amintește despre bărbatul brutal în pantaloni scurți, cască și bici în mînă, așa cum era redat, în perioada sovietică, în paginile revistei «Crocodil». Pentru că în versiunea modernă a colonizării, cei exploatați nici nu mai trebuie încurajați cu biciul, ei singuri sînt bucuroși să slujească stăpînului.

* * *
În ciuda rapoartelor victorioase ale regimului din Moldova, nu există temei să considerăm că țara noastră se încadrează cu succes în comunitatea mondială și europeană în calitate de jucător cu drepturi egale. În schimb, putem să vedem cum Moldova își pierde statutul de stat independent și se transformă într-un subiect căruia poți să-i dictezi voința și pe care-l poți manipula în contextul jocurilor interstatale. De facto, are loc colonizarea activă a RM de către Occident. Și chiar dacă această colonizare nu este nici pe departe totală, dar este destul de suficientă pentru a nu ne permite să ne dezvoltăm. Motivul constă în ne suveranitatea economiei noastre, dependența ei de dolar și euro, care, de facto, sînt minciună și fals. Implementînd în conștiința oamenilor că nu există bani mai siguri decît dolarul, America leagă economiile tuturor statelor în jurul propriei sale piramide financiare de absolut nimic asigurată. Europa stă ferm pe ea, dar nici noi nu rămînem în urmă și chiar o ajungem (o imagine similară se atestă în schimbul comercial între orice state ce folosesc sistemul economic «mondial»). De aceea, cele mai importante decizii referitoare la viitorul Moldovei se iau la Bruxelles, Washington, București — oriunde, numai nu la Chișinău.

* * *
Atît timp cît în Moldova se mai păstrează rămășițe de suveranitate, țara nu este transformată definitiv într-un bantustan. Dar există toate motivele să o considerăm semi-bantustan. Situația dependentă a Moldovei este evidentă după mai multe indicii: structura exportului, structura balanței comerciale, volumul datoriei externe, structura creditelor și granturilor. Iar faptul că actualii guvernatori ai Moldovei aleargă, cu regularitate, la ambasada SUA și a României după «indicații» nu cred că trebuie explicată pe îndelete. Și ce le mai rămîne lor, sărăntocilor, să facă? Doar banii lor sînt stocați peste hotare, iar conturile le pot fi oricînd înghețate. Unde mai pui că se prăfuiesc pe undeva și materiale compromițătoare ce vizează acești «funcționari de stat».

FMI în Moldova controlează politica socială și economică a țării, instituția respectivă a impus privatizarea întreprinderilor de stat profitabile contra sumelor de nimic, majorarea impozitelor, înghețarea politicii sociale, închiderea a circa 380 de școli ș. a. m. d. România a luat sub controlul său, Ministerul Educației, SIS, Academia de Științe (premierul român, Victor Ponta, în repetate rînduri, a dat indicații absolut directe autorităților moldovenești). Populația Moldovei este îndopată la greu cu macaroanele «integrării europene». Atrageți atenția: Moldova nu este membru al Uniunii Europene, însă, drapelele UE sînt arborate pe toate instituțiile statului. Oare de ce? Sub flerul integrării europene, junta de la guvernare impune legi și decizii în ciuda și chiar împotriva voinței poporului. Nu-i mare lucru, în schimb, aceste legi corespund «standardelor și normelor general europene».

* * *
Societatea de consum, cultivată de colonizatorii occidentali, schimbă esența în capul oamenilor și în locul valorilor tradiționale, acolo se instaurează instincte animalice și primatul materialului asupra idealurilor. Oamenii încep să creadă absolut sincer că noul model de «Mercedes» este mai mișto decît Patria, datoria, părinții și altele pentru că «Mercedes»-ul este ceva, iar dragostea pentru Patrie — doar durere de cap și niciun profit.

Populația nativă este prelucrată la nivel cultural în maniera adecvată, pentru ca oamenilor nici prin cap să nu le treacă să se răscoale împotriva sistemului. «Cultura» contemporană insistă, în fel și chip, asupra faptului că această stare de lucruri este normală, iar problemele noastre sînt generate doar de faptul că noi nu lucrăm suficient. Iar faptul că o parte a muncii noastre revine, absolut gratuit, colonizatorilor — exploatatori, de asemenea, este normal.

Reamintim că versiunea modernă a colonialismului mimează sub forma societății normale și este foarte greu de depistat la prima vedere, în special, dacă suferi de liberalism sau monetarism al creierului. Așa că, la acest capitol, necesită a fi schimbat tot sistemul. Pentru că situația în care cei mai puternici se îmbogățesc pe seama celor mai slabi, de la bun început este greșită și insuficientă civilizației umane.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: