Promisiuni asemeni baloanelor de săpun…
РУС. MOLD.
» » Promisiuni asemeni baloanelor de săpun…

Promisiuni asemeni baloanelor de săpun…

18-01-2019, 14:40
Viziuni: 1 212
  
Versiunea de tipar   
Promisiuni asemeni baloanelor de săpun…Pînă la alegeri a rămas un pic mai mult de o lună, iar democrații de pe acum nu pot face față promisiunilor pe care ei le-au dat cetățenilor la sfîrșitul anului 2018
 
Cohorta «democratică», cea care a uzurpat puterea în Moldova, demult și fără speranță de a le înfăptui s-au înglodat în așa-numitele reforme, pentru care ei cheltuiesc multe mijloace financiare, însă fără nici un rezultat vizibil pentru oameni. Ba din contra: pe fundalul scumpirii permanente a mărfurilor și serviciilor, oamenii tot mai adînc se cufundă în mlaștina sărăciei și a disperării. Respectivele reforme sînt avantajoase doar pentru clasa guvernantă, ea irosind banii publici cum găsește de cuviință, fără a ține cont de interesele cetățenilor Moldovei.

Flămîndul ianuarie

Anul a început cu reținerea salariilor celor care lucrează în sfera bugetară. Pentru întîia oară în cei nouă ani ai noii guvernări, n-a fost achitat la timp chiar și salariul colaboratorilor tehnici din aparatul Parlamentului, precum și deputaților. La drept vorbind, acei «aleși ai poporului», care și-au rezervat pentru vacanța de iarnă cîte două și mai multe mii de euro, n-au simțit lipsa salariului. Ba unii dintre ei pot declara că, iată, noi sîntem la fel ca toți ceilalți cetățeni, ca întreg poporul, nouă ni s-a reținut salariul la fel ca și lucrătorilor din sfera bugetară. De fapt, nu e un motiv de mîndrie. Reținerea salariului, de regulă, are loc din cauza activității dezechilibrate a puterii, atît a celei legislative, cît și a celei executive, de asupra cărora flutură unul și același drapel — drapelul PDM.

Dar în organul legislativ există și deputați care trăiesc doar din contul salariului. Numărul lor nu e mare, dar ei există. Pe lîngă asta, în cadrul Parlamentului activează și un personal tehnic, și acești oameni de asemenea trebuie să-și întrețină familiile.

Dar cel mai greu în flămîndul ianuarie le este, probabil, pedagogilor. În unele raioane ale republicii oamenii au primit salariul calculat conform unei noi formule, pe care o înțeleg nici pe departe cu toții. Unor pedagogi salariul le-a fost majorat un pic. Dar majorarea nu i-a cuprins pe toți. Majoritatea pedagogilor sînt nesatisfăcuți de faptul că evaluarea eficienței muncii lor o face personal directorul sau, cum este numit el astăzi, managerul instituției de învățămînt.

În această situație, intră în vigoare forța factorului uman, care pe parcursul timpului doar va crește. Pedagogii indezirabili, — ceea ce deloc nu înseamnă că ei sînt pedagogi necompetenți, — periodic pot fi pedepsiți cu ajutorul leului. Pe lîngă asta, o asemenea atitudine selectivă față de colaboratori poate da naștere la controverse în colectivele pedagogice, poate crea în interiorul lor o atmosferă psihologică deprimantă, iar asta, la rîndul său, poate influența negativ însuși procesul educațional.

Pedagogii din capitală încă nu și-au ridicat salariul și se află într-o așteptare îngrijorătoare. Conform unor estimări preliminare, primind salariul calculat după noua formulă, unii pedagogi vor pierde din cuantumul lui pînă la o mie de lei. Și reținerea, și posibila micșorare a salariilor unor categorii de pedagogi, precum și al altor lucrători din sfera bugetară se explică prin intrarea în vigoare a legii cu privire la introducerea unui sistem unic de remunerare a muncii în sfera bugetară. Dar nu toate profesiile pot fi apreciate după o formulă comună.

Funcțiile vacante se anulează

Legea cu privire la sistemul unic de remunerare a muncii în sfera bugetară a intrat în vigoare la 1 decembrie, anul trecut. Și imediat după asta a fost declarat un moratoriu la ocuparea funcțiilor vacante în instituțiile de stat. Respectivul moratoriu va funcționa pînă la sfîrșitul anului 2019. Poate chiar și mai mult timp. Asta depinde de faptul cine va veni la guvernare după alegerile parlamentare din februarie.

Iar locuri vacante în instituțiile de stat sînt destul de multe — aproape 14 mii. Conform moratoriului introdus, așa și vor rămîne neocupate 2500 de locuri vacante de pedagogi. Deci, ca și pînă acum, instituțiile de învățămînt se vor confrunta cu o insuficiență de cadre. Pentru a face cumva față situației, specialiștii în geografie vor mai preda elevilor și chimia, iar cei în bilogie — și matematica. Sau poate invers, asta de acum nu contează. Și Ministerul de Interne se va pomeni cu o lipsă de 2586 de colaboratori, iar Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei — fără 692. Altfel spus, nu vor fi primiți la lucru lucrători din sfera socială și medici.

Legea cu privire la sistemul unic de remunerare a muncii în sistemul bugetar presupune o majorare a salariului bugetarilor pe seama reducerii cu 8 mii a numărului de funcționari publici. Acest fapt îl conține notița informațională care însoțește bugetul de stat pentru anul 2019. Autorii legii au afirmat că nimeni din funcționarii publici nu va fi concediat, că reducerea numărului de funcționari se va produce în mod firesc, pur și simplu nu vor fi completate locurile vacante. Astfel, fondul de salarii pentru funcționarii publici va fi mărit prin reducerea numărului de lucrători. Dar asta nu e o majorare cu care te poți mîndri. Fondul de salarii pentru bugetari pentru anul 2019 a fost majorat doar cu 5 la sută, ceea ce e de două ori mai puțin decît în anii precedenți.

Statisticienii prezintă exemple conform cărora, în anul 2003, cînd în Moldova locuiau circa 3,3 milioane de oameni, în structurile guvernamentale din capitală și din regiune activau circa 15 mii de specialiști. În ultimii ani, numărul birocraților a crescut pînă la 25 mii, în timp ce populația Moldovei s-a micșorat. Altfel spus, guvernarea liberal-democrată i-a înmulțit ea însăși pe birocrați, iar după asta a ajuns că nu știe ce să facă cu ei. Totodată, sub pretextul unor reforme, sînt reduse nu acele funcții în care o duc de minune birocrații, ci oameni de specialități și profesii necesare pentru dezvoltarea sistemului educațional și al celui de asistență socială.
 
Renunțare la alimentație

Mulți dintre noi mai țin minte cum, cu un an în urmă, cei din Guvern se băteau cu pumnii în piept, manifestînd o nemaipomenită grijă pentru sănătatea cetățenilor și elaborînd în acest scop legea cu privire la tichete pentru alimentație. Respectiva lege intrînd în vigoare la 1 ianuarie, anul trecut. Conform acesteia, în zilele de muncă patronul era obligat să asigure zilnic lucrătorilor tichete pentru alimentație sau un adaos la salariu în sumă de 45 de lei. Acești bani lucrătorii trebuiau să-i folosească pentru masa de amiază. Legea n-a fost executată de majoritatea structurilor comerciale. Dar nimeni din lucrători nu a mers să se plîngă undeva că acești bani nu li se dau și ei duc foame. E clar de ce: dacă ar fi făcut-o, riscau să rămînă fără loc de lucru.

Patron al funcționarilor publici este statul. Și deoarece anume reprezentanții statului au inventat legea privind tichetele pentru alimentație, ei erau nevoiți s-o respecte. Dar și de data asta, făcînd promisiuni goale, nesustenabile, ei și-au supraapreciat puterile, așa încît Ministerul Finanțelor a recomandat ca, de la 1 ianuarie, 2019, să fie anulată eliberarea tichetelor pentru alimentație lucrătorilor din sectorul bugetar, iar odată cu ele, și a premiilor pentru economii. Vor continua să execute respectiva lege patronii din structurile comerciale — rămîne doar să ghicim.

* * *
Multe din promisiunile făcute de democrați nu rezistă în fața nici a unei critici. Aceste promisiuni se sparg ca baloanele de săpun. Deputații comuniștii în repetate rînduri au avertizat societatea că majoritatea promisiunilor pe care le fac democrați sînt cu neputință de realizat. Totodată, ei au indicat și cauzele care nu pot permite realizarea lor. Dar guvernarea noastră nu este obișnuită să dea ascultare unor sfaturi rezonabile.

Natalia Lujina
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: