Gălăgie multă, rezultate — zero
РУС. MOLD.
» » Gălăgie multă, rezultate — zero

Gălăgie multă, rezultate — zero

9-11-2018, 11:05
Viziuni: 991
  
Versiunea de tipar   
Gălăgie multă, rezultate — zeroDeclarațiile tari ale democraților cu privire la majorarea salariilor — o nouă minciună pentru electorat
 
«Noi am venit să vă aducem fericirea» — cam așa sună lozincile democraților, care au acaparat puterea în Moldova. Da, noi vedem foarte bine cîtă fericire ne-au tot adus în perioada guvernării lor, de aceea și trăim în această mizerie, care nu poate fi calificată îngrășăminte pentru viitorul prosper al Moldovei, oricît de tare nu ne-am strădui.

Drăguț cu forța nu poți fi

Cu siguranță, salariile pe care le primesc oamenii în Moldova trebuie să fie majorate, unde mai pui că acest lucru trebuie să se întîmple permanent, adică, cel puțin o dată în an. Pe parcursul cîtorva ani, salariile au fost majorate poate doar a judecătorilor, care, așa cum arată realitatea, pot trăi prosper și fără aceste majorări.

În urma unei noi reforme în sănătate, au fost majorate și salariile lucrătorilor medicali în baza unei noi formule. Această majorare, însă, a fost sesizată doar de către conducătorii instituțiilor medicale de stat. Medicii de familie așa și nu-și mai ridică cele 10–11 mii de lei pe lună, cum li s-a promis. Totodată, pacienții flămînzi, hrăniți cu asemenea noutăți, relatate din abundență de posturile TV pro-guvernamentale, consideră că medicii s-au prea îmbogățit. După majorarea salariilor profesorilor, din barei motive, numărul celor care vor să lucreze în sistemul educației nu crește. Țara se confruntă, în continuare, cu un deficit al cadrelor didactice. Pomenile cu care sînt hrăniți profesorii noștri nu pot fi numite remunerare demnă a muncii.

Acum, democrați sînt foarte preocupați de alegerile ce urmează, își caută din nou aliați în rîndul intelectualității — lucrătorii în educație și sănătate. La drept vorbind, democrații controlează demult aceste sfere, la fel ca și alte structuri de stat. Cu toate acestea, să aduci forțat oamenii în PMAN — este una, dar să obții sincera lor susținere — este cu totul alta. Cum se spune — nu poți fi drăguți cu forța. De aceea, pînă pe 1 decembrie, Guvernul scontează să obțină aprobarea în Parlament a legii unice cu privire la remunerarea muncii în sfera bugetară și să majoreze salariile angajaților în domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice locale. Fapt despre care a declarat cu voce tare premierul moldovean, Pavel Filip. Însă, în toate aceste declarații sînt vizibile ipocrizia și falsitatea. Și iată de ce.

Unic nu înseamnă corect

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că reforma implementată de democrați are menirea să rezolve multe probleme din sferă bugetară. «Aceasta nu este pur și simplu o lege cu privire la majorarea salariilor — această lege trebuie să facă ordine în sistemul remunerării muncii în sfera bugetară. La ora actuală, avem o mulțime de legi separate pentru diferite structuri și nu există echitate. Acum, va fi o singură lege care va lichida acest haos», a declarat premierul.

Dar oare nu voi, domnilor democrați, ați reformat sistemele de ocrotire a sănătății și educației, ați introdus un nou concept privind achitarea salariilor reieșind din calculul «productivității muncii» și «indicatorii de performanță»? Cum vor fi adaptate aceste concepte legii unice reglementatoare a plății muncii? Totul se reduce la faptul că salarii mai mari pot fi achitate servililor comparativ cu cei care încearcă să se revolte.

Dar altceva îngrijorează. Faptul că Filip a remarcat că în rezultatul reformei niciun bugetar nu va pierde nici măcar un leu. «Toți bugetarii, ca minim, își vor păstra veniturile». Am mai auzit undeva acest lucru. Și l-am auzit atunci cînd Guvernul a desfășurat valorizarea pensiilor. Democrații au dat de înțeles că după recalculare, pensiile nu vor fi mai mici. Adică, potrivit formulei lor, pensiile ar fi putut fi mai mici, însă Guvernul — din mărinimie, le-a lăsat la nivelul precedent. Este adevărat că, în consecință, zeci de mii de pensionari au ridicat, totuși, pensii mai mici. De asemenea, șeful Guvernului a dat asigurări că, în rezultatul reformei, salariul minim al bugetarilor nu va fi mai mic de 2 mii de lei. Oare erau examinate alte variante? Și ce înseamnă 2 mii de lei în ziua de astăzi? Valoarea facturilor pentru serviciile comunale în perioada de iarnă, atît. Apropo, și locuitorii de la sate trebuie să-și încălzească iarna locuințele, să achite facturi pentru gaz și electricitate, să cumpere medicamente ș.a.m.d. 2000 de lei pe lună înseamnă 66 de lei pe zi.

Potrivit lui Filip, angajații din sfera socială vor primi salarii cu 55 la sută mai mari. Dacă e să avem în vedere faptul că un angajat social din mediul rural primește circa 1500 de lei, salariul lui lunar se va majora pînă la circa 2300 de lei. Salariile dădacelor vor crește de la 1454 pînă la 3042 de lei. Filip, însă, nu a luat în calcul faptul că 1450 de lei ridică dădacele cu stagiu de muncă, iar cele noi angajate ridică cîte 1200– 1300 de lei pe lună. Aproximativ la același nivel variază salariile angajaților în cazangerii și bucătării.

Evident, majorarea anunțată — dacă aceasta va fi operată — cît de cît va îmbunătăți situația unor angajați bugetari. Dar de ce salariile nu au fost majorate mai înainte? Și de ce mii de funcționari publici, în condițiile unui minim de existență de 1866 de lei și salariul minim în sectorul real de 2610 lei, au ridicat pînă acum salarii mizere? Pentru că democrații au făcut economii pe seama oamenilor, care, în opinia lor, ocupă funcții neprestigioase. Dar ce va fi oare dacă infirmierele din spitale vor refuza să mai lucreze, asistentele medicale vor refuza să administreze injecții, iar bucătarii din grădinițe — să mai gătească?

PR preelectoral

Faptul că discuțiile referitoare la majorarea salariilor este un PR bine gîndit al democraților, bazat pe suferințele poporului sărăcit la culme — este evident pentru toți. A mai rămas să clarificăm de unde oare Guvernul, care acum cîțiva ani spunea cu nu are bani, din senin va găsi suma necesară pentru a majora salariile a circa 120 de mii de angajați din sfera bugetară?

Așa cum a comunicat, pe 25 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul fracțiunii PCRM, Elena Bodnarenco, proiectul de lege care prevede majorarea salariilor angajaților din sfera bugetară nu a fost văzut de nimeni, inclusiv, Congresul autorităților locale din Moldova, care reprezintă interesele funcționarilor statului. Cu alte cuvinte, acesta este un document secret al Partidului Democrat pe care nu intenționează să-l discute cu nimeni.

«Acest proiect de lege este o momeală preelectorală în raport cu bugetarii. Un cîrlig pentru a prinde oamenii care lucrează pentru stat, iar ei trebuie să lucreze pentru guvernare. Cel mai important este faptul că, la ora actuală, acest proiect de lege nu are acoperire financiară. Astăzi, deficitul bugetar este deja de circa 6 miliarde de lei. Iar noi presupunem că pînă la sfîrșitul anului vor fi sistate toate achizițiile de stat pentru a economisi bani și a achita majorările salariale promise pentru o lună de zile în 2018. Iar în 2019, cine va veni la guvernare va descurca mizeria», a explicat Elena Bodnarenco.
 
Și dacă democrații ar vrea cu adevărat să se întoarcă cu fața la popor, să se preocupe sistematic de majorarea pensiilor și salariilor, ei ar fi recurs la experiența PCRM în perioada guvernării sale.

Vom spune doar că, în acea perioadă, salariile pe economie au crescut pînă la 3530 de lei, în sfera bugetară — pînă la 2410 lei (o majorare de cinci ori). Totodată, salariile pedagogilor s-au majorat, începînd cu 2001, de 12 ori. Salariile lucrătorilor medicali — de 9 ori, iar a savanților moldoveni — de 7 ori.
 
Iată ce înseamnă protecție socială, abordare sistematică și calculare corectă a surselor bugetare de stat.

Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: