Agent sub acoperire
РУС. MOLD.
» » Agent sub acoperire

Agent sub acoperire

29-03-2019, 13:44
Viziuni: 740
  
Versiunea de tipar   
Agent sub acoperirePretinsul președinte al Moldovei, Igor Dodon, folosește vectorul pro-rus pentru atragerea foloaselor personale
 
Ce-i acela Igor Dodon, nouă, locuitorilor Moldovei, nu trebuie să ni se explice. Un mincinos, un impostor, o marionetă în teatrul Păpușarului, un șurub în sistemul politic creat. De aceea, bravarea lui a «pro-rusismului» nu este deloc în favoarea Rusiei. Dimpotrivă, doar deteriorează imaginea acesteia în țara noastră.

«Alesul de tot poporul» s-a agățat de Rusia, asemenea unui scai, doar pentru a trage foloase materiale și a-și umfla ratingul personal. Atunci cînd comunică cu concetățenii, Dodon nu ratează ocazia să sublinieze de fiecare dată apropierea sa cu președintele FR, Vladimir Putin. Este adevărat că însuși Vladimir Vladimirovici a obosit serios de insistența lui Dodon. De aici se și trage atitudinea ignorantă față de pseudo-președintele moldovean, care este demonstrată fățiș în cadrul întrevederilor bilaterale.

El a fost nevoit să aștepte patru ore în anticamera lui Putin, iar după ce a fost ascultat cu plictiseală — lăsat să plece, menționîndu-se totodată, că nu este bine să pretinzi la ceea ce nu-ți aparține (este vorba despre vinul lui Putin păstrat în beciurile de la Cricova pe care Dodon i le-a dus în dar). Nerușinarea sa fără margini îi permite lui Dodon să-și facă PR pînă și pe seama Bisericii Ortodoxe Ruse. Mai exact, pe seama capului BOR — Patriarhul Kirill, pe care a încercat să-l atragă în campania electorală a Partidului Socialiștilor.

Rusia nu poate fi înțeleasă cu rațiunea

La Moscova, însă, Dodon mai este cumva acceptat. Nu de către toți și nu întotdeauna, dar mai este. Unii, pur și simplu, fac o mișcare bună în cadrul jocului de proastă calitate. Din sursele media s-a aflat că viceministrul Afacerilor Externe al FR, Grigori Karasin s-a exprimat în așa fel precum că Kremlinul ar fi înțeles că a greșit în privința lui Dodon, dar îi este rușine să recunoască acest lucru.

Dar totul a început tare glamuros. În preajma alegerilor prezidențiale din 2016, lui Dodon i s-a organizat o întrevedere cu președintele FR, Vladimir Putin. Pancarte cu fotografiile de la această întrevedere au fost amplasate în toată Moldova, iar Dodon nu mai înceta să apară în eterul posturilor ruse de televiziune și să țină retorici pro-ruse. Artiști, politicieni și funcționari din Rusia veneau în Moldova să facă agitație pentru el.

Prin flecăreala sa despre vectorul pro-rus și estic, Dodon a reușit să atragă, în timpul campaniei electorale, o parte a alegătorilor vorbitori de limbă rusă și cei care condamnau servilitatea mult prea accentuată a Moldovei în fața Uniunii Europene. Iar în Găgăuzia, el a reușit să atragă, pe seama acestui fapt, a peste 90 la sută dintre alegători.

În preajma alegerilor parlamentare din 2019, Moscova, de asemenea, și-a pus speranțe mari în Dodon și socialiştii lui. Speranțe pe care socialiștii nu le-au justificat, de aceea, Dodon a și fost chemat la Moscova și activ luat la rost. Cu toate acestea, el nu a pierdut definitiv încrederea. 
 
Deocamdată. Nu este clar doar care este profitul Rusiei de pe urma faptului că în Moldova se perindă aceeași bandă pro-occidentală, parte a căreia a devenit și președintele «pro-rus» Dodon.

Noi, cetățenii de rînd, nu avem șanse să ajungem cu adevărul la MAE al Rusiei. Și totuși, am vrea să comunicăm că proiectul politic «Dodon» a fost elaborat în bucătăria politică moldovenească cu statut de «bucate naționale». Nu este cazul de încercat, de căzut în capcana declarațiilor «pro-ruse» mincinoase și demagogice scontate de neștiutori și proști. De altfel, numărul proștilor din Rusia este din ce în ce mai mic, iar în cadrul posturilor de televiziune ruse, tot mai des, se face auzită critica în adresa lui Dodon. «Dumneavoastră chiar credeți că partidul lui Dodon este pro-rus?», se întreabă moderatorul emisiunii «Pravo Golosa» de la postul de televiziune TVC, Roman Babaian. «Analizați biografia lui Dodon și veți înțelege că anume el a făcut în așa fel ca Moldova să aparțină astăzi unui singur om. Partidul lui Dodon, nici pe departe, nu este pro-rus. Acest lucru este scontat pe sărmanii moldoveni, care cred că Dodon și partidul lui sînt de orientare pro-rusă. Acest lucru este scontat pe acele persoane care simpatizează Federația Rusă».

Stăpînul a ordonat

Dodon își leapădă, treptat, pielea pro-rusă și acum nu este împotrivă să se împrietenească cu Vestul și, cel mai important — cu SUA. Conform ultimelor instrucții din oficiul PDM. Pentru că gradul de dependență a lui Igor Dodon de Moscova este mult mai mic față de gradul dependenței sale de Vladimir Plahotniuc. De aici se trage și declarația precum că trupele ruse trebuie să se retragă din Transnistria. Dodon face tot ce-i trebuie lui Plahotniuc. Oare poate fi considerată o acțiune pro-rusă ajutorul său decisiv în alegerea unionistului Timofti in funcția de șef al statului? Ocupînd, la rîndul său, funcția de președinte, Dodon s-a învrednicit să semneze legea în conformitate cu care monumentele și memorialele ridicate în cinstea soldaților sovietici să fie scoase de sub protecția statului. Și aceasta este o acțiune pro-rusă?

Mă bate gîndul că Plahotniuc l-a plăsmuit pe Dodon pentru a speria Occidentul cu poziția lui pro-rusă prefăcută. Evident, nu doar pentru asta, dar aspectul se ia în calcul.

În afară de aceasta, prin intermediul partenerului său inferior, Păpușarul are posibilitatea reală de a controla segmentul electoratului pro-rus. Dispozițiile dictate din oficiul Partidului Democrat vor fi implementate de Dodon și socialiștii lui exact așa cum se cuvine. Iar dacă este «pro-rus» sau «anti-oligarhic» — nu mai contează. În schimbul acestui fapt, Plahotniuc îi poate garanta lui Dodon al doilea mandat prezidențial. De dragul președinției Dodon este gata să se facă și «pro-Honduras».

Vorba și fapta

Numărase cineva că pe parcursul mandatului său prezidențial, Igor Dodon a fost în Rusia deja de 35 de ori. Cu toate acestea nu am sesizat nici un fel de îmbunătățiri a relațiilor moldo-ruse. În schimb, ni se povestește permanent despre «exportul în creștere considerabilă a producției moldovenești pe piața rusă» și «soluționarea unui șir de probleme cu care se confruntă imigranții moldoveni în Rusia». Doar că presa moldovenească publică cu regularitate informații precum că Rusia, din nou, nu a admis atîtea tone de carne moldovenească sau tone de fructe. În ceea ce privește gasterbaiteri, puteți să citiți ce scriu ei înșiși pe internet.

Unicul rezultat al întrevederii cu Putin — statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică. Personal pentru Dodon — pentru că oficialii de la Chișinău nu au acceptat acest statut.

Cu toate acestea, încă mai sînt cei care cred în Dodon. Pentru ei, Dodon rămîne a fi încă un idol. Pentru ei, este suficient ca acest idol să aibă promisiuni despre intenția de a face ceva bun. Iar în continuare poate să nu facă nimic — oricum eșecurile și rateurile vor fi puse pe seama dușmanilor. «Omul a vrut să facă multe fapte bune» — el a vrut, înțelegeți?! Nu este vina lui că dușmanii și circumstanțele nu-i permit nici măcar să treacă o bătrînică strada. Important este că «el a vrut»…

Iar asta este, probabil, cea mai păcătoasă practică. Doar intențiile nu contează. Este nevoie de fapte concrete. Și, în afară de asta, trebuie de studiat foarte bine: care ar fi fost finalitatea transpunerii în viață a acestor «intenții bune»?

Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: