Cuiva «Prima Casă», iar altora mamă dragă
РУС. MOLD.
» » Cuiva «Prima Casă», iar altora mamă dragă

Cuiva «Prima Casă», iar altora mamă dragă

7-04-2019, 10:25
Viziuni: 58
  
Versiunea de tipar   
Cuiva «Prima Casă», iar altora mamă dragăPartidul de la guvernare promovează activ propriul proiect, trăgînd cetățenii pe sfoară
 
Tot sau aproape tot ce face guvernarea noastră se bazează pe înșelăciunea oamenilor prin mascarea intereselor lor liberal-economice meschine, prin declarații sonore despre lupta și munca asiduă în beneficiul cetățenilor.

Un exemplu elocvent în acest sens este promovarea programului «Prima Casă» 1,2, 3 de către presa și posturile TV afiliate puterii. Fiecare număr al programului extinde contingentul beneficiarilor programului și fiecare număr precedent nu atinge scopul pe care și-l propune și ascunde de cetățeni camarila guvernării.

Unde se ascunde minciuna? Minciuna constă în faptul că reală este doar dorința celor de la guvernare de a împărți sursele bugetare între companiile de construcții și bancheri.

De ce și cum se dorește a realiza acest lucru? Piața imobiliară este în declin, construcțiile sunt mai puține, nu mai este pentru cine se va construi. Oamenii fug din țară, iar cea mai mare tragedie este că se duc pentru totdeauna. În 2018 s-au eliberat cu 17 la sută mai puține autorizații de construcții comparativ cu 2017. Apartamentele construite sau în proces de construcție stau nevîndute. În ciuda scăderii prețului pentru un metru pătrat de locuință cu 5-6 euro, constructorii nu ard de nerăbdare să-și piardă profitul format din costul de construcție de 300 — 400 de euro și prețul mediu de vînzare al acestor metri pătrați, care constituie 550 de euro. La drept vorbind, în cazul în care ei vor reduce prețurile, băncile care i-au creditat cu asemenea calcule vor începe să ceară restituirea anticipată a creditelor accesate pînă la obținerea profitului obținut din vînzarea apartamentelor. Iar acest lucru va genera un val de falimente în sectorul construcțiilor. Vor înregistra pierderi și băncile.

În condițiile unei piețe bine dezvoltate, prețul unui metru pătrat de locuință nu depășește, de regulă, valoarea a trei salarii medii pe economie. S-ar părea că în Moldova, reieșind din mărimea salariului mediu pe economie, conform datelor statistice 6370 de lei — această proporție este respectată. Doar că bugetarii ridică, în medie, cu 1000 de lei mai puțin. Dar chiar și așa s-ar părea că proporțiile sînt respectate. Este adevărat că statistica nu indică asupra faptului că o parte considerabilă a lucrătorilor nu muncește ziua plină și, proporțional, nu ridică la mînă acești bani, că mai bine de 50 la sută dintre angajați primesc lefuri mai mici decît salariul mediu pe economie, că, timp de cinci ani de zile, numărul acestor beneficiari de salarii a scăzut cu 4 %, că în acești ani, minimumul de existență a crescut cu 17,5 %, că oamenii suportă cheltuieli de primă necesitate, în mare parte, pentru supraviețuire fizică.

Pe de altă parte, sectorul bancar — după toate șocurile prin care a trecut, fiind legat de mîini și picioare de noile reguli drastice și în condițiile unei economii neadecvate — creditează foarte slab sectorul real. Este suprasaturat cu lichidități și, respectiv, obligații de plată a procentelor pe depozite. Acest lucru duce la reducerea profitabilității și, respectiv, devalorizarea capitalului. Apartamentele nu se vînd, crește riscul nerestituirii creditelor accesate de firmele de construcție, ceea ce amenință băncile cu pierderi directe de capital. În acest fel, cercul se închide. S-ar părea că această roată putea fi pornită doar prin activizarea vînzării apartamentelor. Constructorii ar mai putea ceda din preț, iar băncile ar putea să le reducă sarcina procentuală de credit. Însă nici unii și nici alții nu vor să-și piardă profitul. Pe de altă parte, Guvernul nu are dreptul să ofere ajutor particularilor — firmelor de construcție sau acționarilor băncilor să-și păstreze profitul. În aceste condiții, guvernarea — reprezentanții căreia au tangențe serioase cu companiile din cele două sectoare — au și inventat o manevră de ocolire: strigă mai tare «Prima Casă» — Ura!

Noi ajutăm tinerii să-și procure o locuință (tinerilor tocmai pînă la 45 de ani. Mulți la această vîrstă se gătesc de pensionare: artiștii de balet, polițiștii, militarii și alte categorii). Și ce fel de ajutor este acesta? Credite! Care nu presupun ieftinirea locuințelor, ci scumpirea acestora. În afară de costul apartamentului, cumpărătorul trebuie să mai achite și procentele pe credit (care constituie, acum, 8,5 la sută anual), comisionul de eliberare a creditului — 1 % din toată suma oferită, comision de garantare, pe care-l oferă statul în jumătatea sumei de credit, și încă alte mărunțișuri.

Să examinăm aritmetic. Se oferă credite în valoare de pînă la un milion de lei. Așa cum am scris mai sus, un metru pătrat de locuință ajunge să coste 11 000 de lei. O familie formată din trei membri are nevoie de un apartament de 45 m. p. locativi sau 70 m. p suprafața totală. Este vorba despre 770 000 de lei. Pentru un calcul exact, vom lua suma de 800 000 de lei cu reparație și amenajare minimă. Să admitem că nu accesăm creditul pentru 25 de ani, ci doar pentru 20. Este adevărat că nouă nu ne spune nimeni ce sistem de restituire a creditului se propune. Sînt două la număr: diferențiat sau anuitate. Diferența dintre cele două nu este foarte mare — în baza primului sistem plătești mai puțin, însă fiecare plată este mai mare, în baza celui de-al doilea sistem — suma finală rambursată este mai mare, însă fiecare plată este din ce în ce mai mică. Așa deci, apartamentul costă 800 000 de lei. 10 % le dăm îndată — 80 000 de lei. Avem nevoie de credit în mărime de 720 000 de lei. Cu plata comisioanelor (7200) și plata pentru garantare (1800) — trebuie să luăm 730 000 de lei. Cîte procente vom achita timp de 20 de ani de zile?
 
Cu sistemul creditului prin anuitate — vom achita procente și comisioane de 790 496 lei (lunar vom achita 6335 lei) și apartamentul nostru la preț de 800 000 de lei ne va costa în final — 1 600 000 lei — de două ori mai scump. În baza sistemului de credit prin diferențiere — vom achita procente și comisioane în valoare de 623 085 lei (lunar vom achita 8212 lei la început, în primele 10 luni, pînă la 3200 de lei în ultimele 10 luni). Respectiv, apartamentul la preț de 800 000 de lei va costa, în final, 1 423 000 de lei, cu 78 % mai scump.

Acum, să vedem dacă putem noi oare conta pe un asemenea credit? În baza unui sistem, venitul cumulat al familiei noastre trebuie să fie de 12 670 lei (așa sînt regulile programului), iar în baza altui sistem — în general 16 500 de lei. Datele statistice oficiale denotă că, în 2018, venitul mediu pe cap de locuitor a fost de 2466 lei. Într-o familie tînără sînt, de regulă, trei membri plus bunica și bunicul — în total cinci. Și iată, cumulînd toate veniturile 2466*5 pe lună nu ne ajunge să ne încadrăm în programul «Prima Casă». În acest fel, ce avem? Din contul angajamentelor bugetului de stat, firma de construcție a obținut profitul său de (550-450)*70 = 7000 euro, sau 140 000 lei, banca a obținut profit din creditarea firmei de construcție și a mai obținut 623 000 — 790 000 de lei în baza creditului oferit nouă.

Și doar noi, cărora ni se strigă «Ura! Ne ajută cu locuința», vom achita pentru un apartament care costă 800 000 lei un preț dublu. Și asta, dacă ni se va permite. Înșelătorie!!!

N. B.

Din data de 1 aprilie, rata dobînzii de credit a fost modificată și constituie 7,8 %. Ceea ce, în principiu, nu schimbă nimic.

DEPARTAMENTUL PENTRU PROBLEME SOCIAL-ECONOMICE AL CC PCRM
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: