Vaca sacră a integrării europene
РУС. MOLD.
» » Vaca sacră a integrării europene

Vaca sacră a integrării europene

8-06-2019, 11:05
Viziuni: 499
  
Versiunea de tipar   
Vaca sacră a integrării europeneDupă cum se știe, în ultima zi a lunii mai, Partidul Democrat a invitat la dialog Partidul Socialiștilor, chipurile, pentru a găsi împreună o formulă de colaborare parlamentară bazată pe așteptările și prioritățile cetățenilor.
 
Nu vom ghici de ce respectivul eveniment s-a produs doar în a patra lună după alegeri. Răspunsul e la suprafață: ambele formațiuni politice trebuiau să atragă asupra sa atenția alegătorilor (dar mai ales atenția curatorilor externi), să execute mai întîi dansurile rituale necesare, pentru ca după asta să spună: vedeți și dumneavoastră că nu am avut altă soluție decît să acceptăm «o nuntă politică». Și am acceptat-o nu pur și simplu așa, ci în numele binelui Moldovei și al poporului ei. Iar cine crede altfel, e un prost.

În acest context, pînă și sosirea în Moldova a trei supermesageri delegați în Moldova de către UE, Rusia și SUA prea puțin probabil să zădărnicească crearea oficială a binomului PDM-PSRM. În plus, circulă zvonuri că 10 deputați socialiști, pentru o anumită sumă, sunt gata să se mute în tabăra Păpușarului. Să mai punem aici Partidul «Șor», trei așa-numiți deputați independenți și, poftim, majoritatea parlamentară e sclipuită. Să mai cumpere și celelalte trei capete parlamentare pentru Plahotniuc e o nimic toată — la acest capitol, el este un om experimentat.

Totuși, pentru democrați cea mai avantajoasă variantă ar fi o coaliție de valoare nominală cu PSRM. Anume la asta a făcut aluzie vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, care a asigurat că democrații nu pretind la funcții, inclusiv la cea de președinte al Parlamentului. Și că, dacă cei din PSRM consideră că pentru ei este foarte important să dețină fotoliul de spicher, pentru a-și îndeplini pînă la capăt obligațiile față de alegători, democrații nu văd în asta o problemă. Și că ei, democrații, sunt suficient de flexibili pentru a găsi un compromis în toate problemele. Și încă multe pe lîngă acestea. Și pe toate Vladimir Cebotari le-a expus cu atîta inspirație, încît puteai să crezi că după asta se va descălța și va porni desculț spre mănăstirea Căpriana — pentru a se pocăi.

Democrații, de bună seamă, nu cer morțiș funcția de spicher. La ce bun? În ultimă instanță, președintele Parlamentului e doar deputatul cel mai mare, dacă se poate spune așa, și nimic mai mult. Și el deține doar un singur vot, la fel ca ceilalți. Unicul avantaj al socialiștilor din obținerea funcției de spicher pentru Zinaida Greceanîi ar putea fi doar faptul că Dodon nu ar fi «deconectat» de putere pentru momentul necesar ei.

Unicul lucru la care insistă democrații este de a nu atinge Acordul de Asociere încheiat de Moldova cu UE. Asta e vaca sacră a democraților, pe care ei o mulg și nu doresc ca la ugerul ei să aibă acces și alți mulgători.

Iar de fotolii nu se țin — ei stau bine în ele și fără asta. Iar mîinile lor sunt ocupate de «împărțeală» — a banilor, desigur. Iar prostuții de socialiști las să se lăfăiască în fotoliul de spicher. Atîta timp cît democrații controlează finanțele și structurile de stat, nici un spicher nu le poate pune dîrlog pe gît.
 
…Se știe bine că Moldova este o țară a miracolelor. Așa că la noi e posibil orice — pînă și o coaliție apărută în mod miraculos chiar în ultimul moment.

Eugeniu Marian
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: