În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președinte Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a vorbit despre startul noului sezon politic, semnarea noului acord politic între PSRM și ACUM, cum va participa PCRM la alegerile locale generale, de ce PCRM nu are candidat la Primăria capitalei, dar și alte aspecte importante.
T: Domnule Voronin, cum apreciați startul noului sezon politic?
V.V: Multă gălăgie, multe promisiuni și multe ambiții, ca-n totdeauna.
T: Ce credeți despre semnarea noului acord politic între PSRM și ACUM?
V.V: În primul rând, este foarte voluminos – 15 pagini. Când oamenii nu au ce propune concret, scriu foarte mult. Aceasta vorbește despre faptul că, aceste două componente, care au semnat acordul – PSRM și ACUM, nu au la bază nici un fel de concept, nici nu înțeleg în care direcție să se miște, nici nu conștientizează acest lucru. Pe ei îi constrânge necesitatea de a semna astfel de acorduri goale, pustii, pentru ca să-și păstreze fotoliile pe care le-au ocupat trei luni în urmă. Acesta este scopul acestui acord. Dacă primul acord conținea noțiunea de „dezoligarhizare”, în acest acord nou se consideră că au terminat deja cu „dezoligarhizarea”. I-au fugărit pe cei care au fost până acum, până la ei și i-au pus pe ai lor.
Chiar primul alineat al acestei extrem de primitive opere vorbește Nu despre viața societății moldovenești, ci despre Sprijinirea și Stabilizarea actualei guvernări de către majoritatea parlamentară.
În titlu deloc nu se vorbește despre caracterul provizoriu și tranzitiv al tuturor ramurilor puterii (cu excepția celei judecătorești), în care, nu se știe de ce, este inclus nu Președintele, ci aparatul Președintelui, care, conform Constituției, nu este o ramură a puterii. A înțeles oare Dodon că parte a înțelegerilor este nu Președintele, ci funcționarii anonimi din aparatul lui? De altfel, neobligativitatea unei răspunderi personale întotdeauna i-a plăcut lui Dodon: și în timpul regimului precedent, datorită căruia el a devenit „președinte”, și, cu atât mai mult, în timpul actualului regim.
Drept altă parte a acestor înțelegeri este indicat Parlamentul, care, după cum se cunoaște, n-a luat oficial nici o decizie cu privire la conținutul „înțelegerilor”. Iar în Parlament mai există și opoziția, care la sigur nu sprijină respectivul „acord”. Și atunci apare întrebarea: de ce oare cei care au elaborat respectivul document îl semnează din partea întregului organ legislativ? Nu ar fi bine să spună sincer că este vorba despre două fracțiuni, al căror număr de deputați a început să se micșoreze.
Hârtia, desigur, le rabdă pe toate. Dar întregul text al „înțelegerilor” demonstrează că toate componentele coaliției majoritare suferă de un total nihilism juridic. În fiecare stat, relația dintre ramurile puterii – executivă și legislativă – este reglementată de Constituție și de Lege. Orice „înțelegeri politice”, care ies din cadrul acestor norme de drept, nu pot fi calificate altfel decât ca o încălcare directă a Legii.
Și referitor la discursul președintelui din Parlament. Președintele are dreptul chiar și acel neconstituțional, să vină în Parlament și să vorbească în fața deputaților, dar expresia: „Eu nu sunt mulțumit de activitatea unor miniștri…”. Ce înseamnă „EU”? De ce el trebuie să fie mulțumit și în ce sens este utilizată noțiunea aceasta de „eu nu sunt mulțumit”? Și ce trebuie să facă acești miniștri ca să-l satisfacă pe un oarecare personaj cu familia Dodon? Astfel se comportă și persoanele care sunt miniștri, prim-miniștri și președinți de Parlament. Ei sunt aleșii poporului, sau „buricul pământului”? Ei nu ar trebui să uite că trebuie să-şi dea dare de seamă în fața alegătorilor. Dacă nu ești mulțumit, atunci retrage-ți semnătura ta de sub decretul prin care tu i-ai confirmat pe ei în calitate de miniștri sau în calitate de persoane cu funcții în stat. Şi punctum!
T.: Cum comentați cele 100 de zile de activitate ale actualei coaliții de guvernare?
V.V.: Este o primă etapă când trebuie să fie trase unele concluzii. Să-și asume unele lucruri, să-și facă un plan bine gândit a proiectelor de legi, reieșind din obligațiunile față de cetățeni, a programelor preelectorale, dar și același Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Nu observăm nimic din acestea. Noi, cei din opoziție, în orice caz nu am citit, nu am auzit, nu am văzut nici un fel de program. Nimic.
Recent Maia Sandu a solicitat de la structurile europene asistență pentru dezvoltarea „satului european”. Au luat proiectul nostru „Satul moldovenesc” și îl numesc „Satul european”. Satul acum nici nu mai este sat, au rămas numai case părăsite. Trebuie de început de la un program demografic, un program pentru a întoarce cetățenii acasă, un program de ocrotire a sănătății cetățenilor. Iată de ce program avem nevoie.
Dacă vorbim în linii generale, în aceste 100 de zile am fost martori numai la intrigi și discuții. Toți se fac deștepți și ştiu ce trebuie de făcut, dar nu este clar cine trebuie să facă și de ce nu s-a făcut nimic în aceste 100 de zile.
Eu, personal, nu văd ce o să facă ei mai departe. Am o neîncredere totală în componența nominală a acestei guvernări, analizând nivelul de inteligență şi de dezvoltare intelectuală a actualilor membrii ai Guvernului şi parlamentarilor. Deducem că ei se gândesc numai la ei și cum să se mențină la guvernare.
T: Cum va participa PCRM la alegerile locale generale?
V.V: Vom participa activ. Nu ne punem drept scop să acoperim toate primăriile și toate consiliile. Dacă alegătorii vor înțelege că oamenii noștri sunt cei mai devotați și cinstiți și respectă cuvântul dat alegătorilor, atunci vom fi susținuți. În caz contrar, o să rămână totul așa cum s-a ajuns în acești zece ani de când noi, comuniştii, am plecat de la guvernare. Şi unde am ajuns? Pe drumurile europene, strângând gunoi.
T: În câte localități e real ca PCRM să învingă pentru funcția de primar?
V.V: Nu vă pot spune la moment. O evaluare efectuează Comitetele raionale de partid. Noi nu avem posibilitate să cunoaștem acest lucru, pentru că nu sunt înaintați candidații de la alte partide. De aceea, nu putem face o evaluare concretă unde candidații noștri o să obțină rezultate mai bune, unde o să avem primari.
T: De ce PCRM nu a înaintat un candidat la primăria capitalei?
V.V: Noi nu suntem sinucigași. Acest oraș este distrus de Urechean, de Chirtoacă şi urmaşii lor, definitiv. Au trecut aproape 30 de ani de independență, însă capitala țării nu deține un Plan general de dezvoltare. Interese de corupție, mafiote, au acaparat toate terenurile de pământ. Pe 600 m2 înalță case cu 18-20 de etaje, unde nu are acces nici transportul, nici ambulanțele, nici pompierii, oamenii nu pot ieși cu copiii la plimbare. În tot orașul este un haos întreg.
Nu știu cine și în ce mod poate să facă ceva în acest oraș. Din acest motiv, noi nu putem să trimitem oameni care mai apoi să fie criticați că nu au făcut față.
Și doi: nu știu cine ar trebui să fie ales la cârma capitalei. Dacă vor fi aleși „balamuți” de aceștia ca Ion Ceban, nu se va schimba nimic în Chișinău. Un balamut și un corupt o să se înlocuiască cu altul. Trebuie de modificat de la început statutul municipiului Chișinău. De elaborat un statut foarte clar, care să conțină și partea urbană şi cea a ingineriei. Şi numaidecât de precăutat cum se finanțează capitala. Trebuie de creat condiții bune pentru cetățeni. Vedeți că acei care au posibilitatea să plece din Chișinău – pleacă. Deja în jurul orașului s-au creat localități-satelit, care se dezvoltă intensiv în ultimii ani. Oamenii fug din Chișinău, pentru că e greu să reziști, să trăiești și să respiri zi și noapte aerul urât din capitală şi sunt problemele transportului.
În genere, cum ar trebuie să funcționeze municipiul Chișinău? Consiliul municipal trebuie să ia deciziile, reieșind din situația creată în oraș și din perspectivele de dezvoltare ale orașului, iar primarul general și echipa lui trebuie să execute aceste decizii. Însă, la noi cum se face? Primarul general dictează ce trebuie să facă Consiliul și toți ceilalți. Nimeni dintre ei nu a știut și nu a avut capacități să conștientizeze ce trebuie să facă el personal, de aceea orașul a fost distrus până la temelie.
T.: Cu cine e gata PCRM să facă coaliții post-electorale în teritoriu?
V.V.: Să vedem rezultatele, câte mandate o să avem noi, câte mandate o să aibă alții. Vom decide după rezultatele alegerilor. În teritoriu, în organele publice locale, noi nu am exclus niciodată posibilitatea de a forma coaliții, de a lucra cu cineva împreună. Nu trebuie ca politica din Chișinău, neînțeleasă de nimeni, care se promovează în ultimii ani, să paralizeze și activitatea organelor în teritoriu. Măcar acolo noi pe cetăţeni nu trebuie să-i îmbolnăvim de virusul acesta al corupției, al mafiei, pe care-l avem aici, în organele centrale. De aceea, noi de fiecare dată, după alegeri, am format coaliții ori blocuri, cu alți participanți ai acestor scrutine. Nu este exclus nici de data aceasta că o să procedăm într-așa fel.
T.: Cât credeți că va rezista actuala coaliție de guvernare?
V.V.: În opinia mea, cred că, ea ar trebui să nu existe. De aiurit, de vorbit este mai uşor decât să ajungi la fapte concrete… Ei se mențin numai de aceea că vor să se mențină la guvernare cu orice preţ. Ei au venit cu o așa mare dorință, dar când sau aranjat în posturi, au început a lupta cu umbrele, dar nu cu problemele. S-au axat toți pe faptul ca să-i înlocuiască pe cei care au fost până la ei. Şi mai departe? Despre miliard s-a uitat, referitor la aeroport se duc tratative secrete…
T.: Pe cât de posibile sunt alegerile parlamentare anticipate?
V.V.: Păi, această înțelegere politică, semnată între ei, are drept scop ca să se evite alegerile parlamentare anticipate.
T.: Cum comentați ridicarea imunităților din ultima perioadă, arestării, rețineri?
V.V.: Eu sunt pentru a face ordine, dar numai conform Legii! Însă, până la urmă, să-i găsim nu doar pe acei care au furat, dar să găsim și banii. De ce până acum nu au anulat legea prin care toți cetățenii țării pe parcursul a 20 ani, treptat, din veniturile noastre, trebuie să ramburseze acest miliard furat? Doar făceau campanie electorală pe acest subiect şi s-a promis? Doi: cine totuși se face vinovat de furtul miliardului? De ce s-a ajuns la faptul că doar acestea două doamne din fracțiunea Partidului Șor au fost reținute? De ce nu a fost pusă întrebarea referitor la Președintele Parlamentului, şi alţii din fracțiunea PDM? Apar multe întrebări. Se fac aceste arestări, investigații, selectiv. De ce nu este publicat până astăzi textul raportului Krol II – complet? De ce pentru acei care au luat decizia de a acorda banii din rezerva BNM nu sunt luate măsuri?
T.: Un grup de foști deputați comuniști au anunțat că lansează un nou proiect politic – Partidul Acțiunii Colective – Congresul Civic. Ce credeți despre această idee?
V.V.: Şi care-i problema? Este loc pe stânga. Ei la noi în partid au venit de-a totul gata. Mark Tkaciuk – direct ca consilier al Președintelui RM, Iurie Muntean – deodată a devenit Secretar executiv al partidului. Vreau să văd ce o să le iasă. I. Muntean, până la urmă, nu a înțeles diferența între activitatea politică și activitatea partiinică. Sunt lucruri total diferite. Foarte multe persoane la noi fac politică, iar în partid trebuie alte capacități, cunoștințe, răbdare etc.
T.: Cum vedeți viitorul PCRM?
V.V.: În activitatea noastră, PCRM întotdeauna a pus interesul național și cel al cetățeanului în prim plan. Tot aceasta ne preocupa pe noi și când eram în opoziție, și când eram la guvernare, și iar în opoziție. Noi ne-am făcut datoria, fiind la guvernare, încercăm și acum să lucrăm activ şi responsabil în opoziţie.
T.: Vă mulțumim.
Andriana Cheptine, Mihaela Grosu
скачать dle 10.6фильмы бесплатно