Trenule, nu te grăbi…
РУС. MOLD.
» » Trenule, nu te grăbi…

Trenule, nu te grăbi…

19-11-2019, 14:50
Viziuni: 992
  
Versiunea de tipar   
Trenule, nu te grăbi…Intrat în funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban mimează o activitate impetuoasă
 
Nimeni, desigur, nu credea că, ocupînd funcția de primar general, Ion Megafon imediat își va sufleca mînecile și se va apuca de rezolvarea problemelor orașului. Dar și un început atît de rapid al clovneriei de asemenea nu se aștepta de la el.

Prima decizie «revoluționară» a primarului — de a scoate turnichetul de la intrarea în primărie — a fost percepută ca un ecou al vîntului ce șuieră prin capul omului care încă nu s-a potolit după bătăliile electorale. Cu privire la acest subiect, doar au glumit că Ceban a avut, probabil, nevoie de turnichet pentru a-l instala în transportul public odată cu trecerea la achitarea electronică a călătoriei, iar portarul lipsit de locul lui de muncă este prima jertfă din cei de care primarul a promis să curețe instituția.

Schimbarea locului nu schimbă starea de lucruri

O informație neașteptată și puțin plăcută pentru chișinăuieni prezentată de noul primar a fost că primăria se va muta într-un local nou, modern — «open space» (asta cînd toți colaboratorii sunt adunați la un loc în aceeași încăpere, așa cum vedem în filmele americane), iar clădirea istorică în care se află acum va fi restaurată și transformată în muzeu.

Logica refuza să răspundă la întrebarea de ce e nevoie să se facă asta, iar creierul răutăcios își amintea vechea anecdotă odesită despre o casă de toleranță a fost schimbat numai locul paturilor, dar nu au fost schimbate și fetele ce deserveau clienții. Iar în cazul dat avem al doilea stadiu al anecdotei — fetele cu aceleași paturi își schimbă adresa.

În acest context, am fi curioși să aflăm de la noul primar: dar se poate ca, înainte ca primăria să se mute într-un nou local, toți locuitorii capitalei să se mute într-un Chișinău în care sunt drumuri și trotuare normale, grădinițe și școli pentru toți, case de locuit care au curți bine amenajate, un Chișinău în care transportul public funcționează în mod normal, iar aerul pe care-l respiră orășenii este fără miresme respingătoare?! După asta, și primăria poate să se mute unde-i place ei.

Pentru bugetul municipal, un nou edificiu pentru primărie este o povară peste posibilitățile lui. Și crearea unui muzeu (ce fel de muzeu — al ideilor aiurite?) nu este o intenție rațională, pentru realizarea ei vor fi necesari bani grei.

Dar asta e așa în cazul în care nu te gîndești la fabuloasele otcaturi de la arendarea pentru primărie a unui nou edificiu sau pentru reparația celui actual, iar și mai bine — de la ambele. Așa că e bravo Megafonul nostru! E în funcție abia de o săptămînă și de acum a început să cîștige! Practic, în toate orașele Europei administrația orășenească se află în clădiri istorice. Iar noi vrem să fim altfel, nouă ne place «open space»!

Apropo, de ce respectiva idee n-am găsit-o în programul electoral al lui Ceban? Ei bine, admitem că i-a venit după aceea, într-o duminică liberă, Păi, realizează mai întîi ceea ce ai promis în programul electoral și abia după aceea apucă-te de ceea ce-ți place! Dar Ceban a pornit-o cu ale lui, tot așa cum a pornit-o și Năstase ajungînd în fotoliul de ministru…

Șine spre viitor?

Noul primar municipal a declarat că, timp de un an, primăria va trece în totalitate la sistemul cifric: la început de la un ghișeu unic și terminînd cu prelucrarea celor mai importante date și cu analiza în baza acestora.

Asta va cuprinde atît toate procesele interne ale primăriei, cît și comunicarea cu orășenii, începînd cu prezentarea informației cu privire la completarea bugetului, planurile și realizările preturilor și ale direcțiilor primăriei și terminînd cu statistica problemelor orașului.

Dar, în primul rînd, respectivul proces e unul costisitor. De unde vor fi luate investiții pentru implementarea lui? Asta dacă, bineînțeles, nu vor apărea așa-numiții vendori (companii care produc sau prestează mărfuri și servicii cu propriul lor brend) și elaboratori de platforme dispuși să investească în realizarea deciziilor primăriei. Sau dacă eficiența implementării «cifrelor» va fi capabilă să genereze noi bani capabili să recupereze și, ceea ce e mai principal, să mențină în continuare capacitatea de funcționare a deciziilor implementate. Dar asta e prea puțin probabil.

Experiența ne demonstrează că, în spațiul postsovietic, «computerizare totală» înseamnă spălarea banilor bugetari. Iar de la așa ceva socialiștii nu se dau la o parte. Amintiți-vă: nici computerizarea activității Guvernului, a CEC-ului și a altor organizații n-a condus la careva schimbări. Ca și mai înainte, se scrie pe hîrtie cu creionașul.

Transferarea unei activități pe «șine» cifrice e posibil să fie făcută la locul cuvenit și la timpul cuvenit. Dar nu cum dorește piciorul stîng… «Cînd mașinistul pornește să caute căi noi, trenul deraiază de pe șine», spune umoristul polonez Egy Letz. Așa că, trenule, ia mai stai pe loc!

Spectacolul «Suspendarea»

Antrenîndu-și vocea de primar general cu niște apostrofări la adresa pretorilor din sectoarele Buiucani și Rîșcani, apoi și la cea a directorului întreprinderii municipale AutoSalubritate, Ion Megafon în treacăt a consolidat relațiile de prietenie între socialiști și democrați, luîndu-și în calitate de consilieri reprezentanți ai PDM, după care a revenit la vechea sa meserie — stoarcerea apartamentelor din noile construcții.

Primăria Chișinăului a declarat suspendarea deciziei nr. 43-с/18 din 25.06.2018 cu privire la construcția unui bloc locativ cu multe etaje și cu parcare subterană pe strada Calea Ieșilor. Cuvîntul-cheie aici e «a suspendat». Deocamdată a suspendat, dar mîine o poate revizui și înlocui cu aviz pozitiv. Iar dacă nu o va face, constructorii se vor adresa justiției, justiția le va da cîștig de cauză și blocul va continua să fie construit. Cum s-a întîmplat, de exemplu, pe bulevardul Mircea cel Bătrîn.

Odată cu obținerea funcției de primar general, viața lui Ceban va fi mult mai ușoară. Doar pînă la asta, în asemenea cazuri era necesar să organizeze pichete și să facă spectacole de circ, iar acum antreprenorul își dă seama că nu trebuie să aștepte aceste spectacole, ci să-i dea ceea ce el cere în asemenea cazuri în modul cel mai simplu. Căci, dacă ar fi să ne amintim de cîte ori Ceban a făcut zarvă în legătură cu noile construcții problematice și a reușit să închidă aceste șantiere, nu ne vom aminti nici despre unul. Și asta pentru că toate cele «oprite» și-au reînceput cu bine lucrările doar peste vreo două-trei săptămîni.

* * *
După cum vedem, Ion Ceban e stăpîn la primărie de o săptămînă, însă n-a început încă să lucreze. Ca și pînă acum, nu face nimic pentru țară și pentru cetățenii ei. De aceea este necesar să-i amintim ce trebuie să facă: să construiască drumuri noi moderne și calitative, grădinițe de copii și școli, stadioane și terenuri sportive; să amenajeze curțile, parcurile și scuarurile; să modernizeze transportul public; să dezvolte fiecare sector al capitalei și fiecare suburbie a ei; să creeze condiții confortabile de viață pentru toți și pentru fiecare.

Toate aceste obiective le-am copiat din programul electoral al lui Ion Megafon. Și nu e deloc nevoie ca orașul nostru să se numească New-Chișinău. Noi de acum am trecut o dată printr-o asemenea metamorfoză…

Ivan LECAREV
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: