Plahotniuc l-a «șutat» pe Dodon, or, Dodon l-a «șutat» pe Ceban?
РУС. MOLD.
» » Plahotniuc l-a «șutat» pe Dodon, or, Dodon l-a «șutat» pe Ceban?

Plahotniuc l-a «șutat» pe Dodon, or, Dodon l-a «șutat» pe Ceban?

10-11-2017, 15:27
Viziuni: 1 296
  
Versiunea de tipar   
Plahotniuc l-a «șutat» pe Dodon, or, Dodon l-a «șutat» pe Ceban?Neașteptată pentru mulți, decizia democraților de a arunca peste Chișinău un manager în fustă — Silvia Radu, în realitate, poate fi destul de motivată reieșind din logica evenimentelor din ultima perioadă
 
Puțini sînt cei care au pus la îndoială faptul că înțelegerea dintre Dodon și Plahotniuc pe marginea alegerilor prezidențiale, de facto, a inclus în sine o listă întreagă de condiții și cedări reciproce.

Potrivit informațiilor din interior, cocoțarea principalului socialist în fotoliul prezidențial presupunea, în replică, nu doar promisiunea principială a lui Dodon de a nu-și scoate oamenii în stradă și de a nu face uz de susținerea poporului pentru acțiunile stradale în masă, dar și multe altele, mai mult sau mai puțin principiale.

Dodon a garantat cu fermitate că nu doar nu va clătina turnul puterii lui Plahotniuc, dar va depune toate eforturile și mijloacele pentru a contribui la consolidarea acesteia. Evident, cu condiția că sistemul îl va «accepta» pe el personal și toate lucrurile lui. S-au înțeles pe marginea unui șir de momente. Finalitatea a fost ceea ce a văzut toată lumea — împărțirea sferelor de influență între Dodon și Plahotniuc în TV, corpul judecătoresc, surse financiare și administrative, funcții și misiuni diplomatice.

Și nu contează în ce proporție sînt distribuite bunurile și puterea. Nu mai contează faptul că făcînd uz de speranțele sincere și susținerea oamenilor, «președintele» Dodon, în realitate, arată neajutorat, de rîsul lumii, unul care-l șutează oricine cui nu-i este lene. Important este faptul că, într-un final, el a devenit dacă nu piatra de temelie, atunci — o cărămidă sigură de care a putut să se sprijine turnul principalului democrat în cele mai grele momente.

Potrivit unei versiuni, socialiștii au reușit să «rupă», în cadrul înțelegerilor, și primăria de Chișinău, mai exact — funcția de primar general al capitalei, care, de facto, demult nu mai este exercitată de nimeni (puțină lume îl mai consideră pe Chirtoacă primar în Chișinău).

După «curățarea democratică» a primăriei de liberali, care au devenit nenecesari, fotoliul de primar urma să fie ocupat de tînărul socialist Vanea Ceban, care demult a asimilat subiectul primăriei și care are un interes nestăpînit în raport cu aceasta, în forma unor anumite «valori de familie».

Creșterea bruscă a activismului său pe marginea subiectului capitalei și interesul sporit surprinzător al organelor de drept pentru Chirtoacă, care a băut și a dansat zece ani în primăria Chișinăului, însemnau începutul combinației pentru îndeplinirea unei condiții ale înțelegerii istorice Dodon –Plahotniuc — transmiterea primăriei în folosință noilor proprietari.

În același context, agitația socialiștilor în jurul referendumului pentru demiterea primarului este o încercare de a crea în ochii oamenilor naturalitatea procesului în desfășurare.

Ceva, însă, nu a mers conform planului. Cel puțin, pentru Ceban, sau poate și pentru Dodon cu toți socialiștii luați la un loc. În locul primarului, neînvins încă de organele de drept, a fost numită o altă persoană — una, practic, întîmplătoare, un om din afară. Nici Ceban, nici măcar Marina Radvan, spre exemplu, sau Hrenova, sau alt reprezentant docil partidului lui Dodon care să pretindă la această funcție.

Aici apare prima parte a întrebării inlcusă în titlu. Să fie oare asta încă o ilustrare a atitudinii reale a principalului democrat față de principalul socialist? Principalul combinator l-a șutat oare, din nou pe Dodon? Și, cea mai importantă intrigă — cu ce va răspunde «președintele ales de tot poporul»? Cu un breafing furios sau încă o postare de avertizare în rețelele de socializare?

Totodată, la dorință, în toată această istorie poate fi văzut și un alt capăt unde se ascunde adevărul. Iar acest adevăr constă în faptul că Dodon nu doar că nu avea de gînd să-l pună în fotoliul de primar general pe tînărul său aliat, dar a depus chiar foarte mult efort pentru ca această condiție a renumitei înțelegeri să fie revizuită în taină...

Potrivit informațiilor din anturajul său apropiat, se știe că activismul și ambițiile lui Ceban demult îl deranjează și irită chiar pe liderul socialiștilor. O funcție atît de importantă și accesul la resursele enorme ce-i vor fi transmise lui Ceban, este ca și cum ti-ai pune ștreangul în gît.

Gurile rele spun că principalul combinator, alegînd o candidatură în schimbul lui Ceban, a manifestat noblețe — rară în cazul lui și chiar a discutat candidații cu însuși «președintele».

Jertfind cu omul său, Dodon a scontat pe o compensație, măcar sub forma participării în procesul de alegere a candidaturii. Și nu contează — doar a aprobat candidatura finală, or a fost inițiatorul înaintării acesteia, într-un final, în Chișinău a fost numită candidatura bine cunoscută lui Dodon încă în perioada în care era ministru al Economiei — fosta șefă de la Union Fenosa — puțin cunoscută și puțin periculoasă — Silvia Radu.

Judecînd după toate, anume ea are menirea să depună toate eforturile (sale) și sursele (altora) pentru lichidarea gropii electorale din Chișinău, tradiționale pentru democrați. Ei, dar Dodon se va consola cu faptul că se cunoaște personal cu «primarul de succes», posibilitatea de a «soluționa probleme» la nivel de oraș și, cel mai important — lichidarea pericolului din partea aliatului său, care demult îi calcă pe urme — Vanea Ceban.

Ce se întîmplă cu Ceban? Lui Ceban i s- propus să mai rabde un an — doi. Să se pregătească pentru alegerile municipale ordinare și (posibil) să învingă, «pentru gloria Partidului Socialiștilor și unității sfinte în afacerea slujirii poporului»...

Conștientizează oare eșuatul primar al Chișinăului, liderul municipal al socialiștilor și consilierul lui Dodon, Ion Ceban, șutul banal pe care l-a primit chiar de la șeful său? A fost oare neașteptată pentru el această întorsătură și este el oare gata abia peste cîțiva ani, cu nervii definitiv la pămînt și cu podoaba capilară rărită, să încerce din nou, să ocupe biroul de edil, din care deja astăzi, Silvia Radu scoate munți de sticle goale, oale cu pămînt, discuri automobilistice și alte obiecte stranii, care au rămas în urma primarului liberal?

Timpul va răspunde la toate întrebările.

Dar, apare senzația că anume acum, în momentul actual, în mintea și inima primarului socialist eșuat s-a instaurat o supărare fatală, pe care doar răzbunarea o va putea anihila. Supărarea care va deveni motiv justificator și catalizatorul actului unei noi trădări. Trădarea pe care o va simți deja pe propria-i piele trădătorul Dodon.

Și se va întîmpla acest lucru în cel mai nepotrivit moment pentru el. Dar potrivit pentru partenerul său de «înțelegeri».

Trifan Catansus, CR a sectorului Botanica, Chișinauскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: