S-au împotmolit în minciuni
РУС. MOLD.
» » S-au împotmolit în minciuni

S-au împotmolit în minciuni

27-11-2019, 13:38
Viziuni: 3 309
  
Versiunea de tipar   
S-au împotmolit în minciuniCreditul în sumă de 500 milioane de dolari din partea Rusiei, despre care s-a trîmbițat atît de mult în ultimele zile, s-a dovedit a fi un facke, adică o născoceală
 
Populismul gol — cartea de vizită a lui Igor Dodon — în mod automat se proiectează și asupra guvernului controlat de dumnealui. În acest context, încă o acțiune în stil populist a fost recenta declarație cu privire la acordarea Moldovei de către Rusia a unui credit în sumă de 500 milioane de dolari.

De fapt, nu e clar cu ce te poți lăuda în asemenea situații, deoarece luarea unui împrumut nicidecum nu poate fi considerat un proces constructiv, din contra, împrumuturile sunt asociate cu stagnarea. Doar, pînă la urmă, ele trebuie întoarse. Și nu pur și simplu așa, ci cu o anumită dobîndă. În al doilea rînd, apar niște neclarități: de ce atunci Dodon și Guvernul lui Ion Chicu au criticat fostul cabinet de miniștri pentru faptul că a luat un credit de la FMI, în timp ce ei înșiși acum fac același lucru cu diferența că doar cu alt partener? Și prin ce anume creditul rusesc e mai avantajos în comparație cu cel occidental?

Așa sau altfel, după vizita premierului Chicu la Moscova guvernarea moldovenească a făcut atîta vîlvă, de parcă ar fi lansat o rachetă spre Lună. Iar scribii devotați puterii și trolii din calculator și-au exprimat încîntarea în cele mai elogioase expresii.
Abia coborînd din avion, Ion Chicu a declarat că a obținut acordul părții ruse în ceea ce privește deschiderea unei linii de creditare în sumă de 500 milioane de dolari pentru proiecte investiționale. După care imediat s-a inclus și cunoscutul palavragiu Dodon, care s-a grăbit să se laude țării cu faptul că a fost luată o decizie principială referitoare la deschiderea din partea Rusiei a unei linii de creditare pentru proiecte de infrastructură din Moldova în sumă de 500 milioane de dolari. Și că prima tranșă a acestui credit, în sumă de 350 milioane de dolari, va fi transferată de acum în anul viitor și că pe acești bani în țară vor fi construite drumuri. Prin aceste spuse așa-numitul președinte a dorit să înțelegem că respectivul credit a fost obținut sub «patronatul» său și că, în general, principalul om în țară este el.

Dar cei doi flecari foarte repede au fost puși la punct de către reprezentantul special al Președintelui FR pentru relațiile comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak, care a declarat următoarele: «Timp de patru zile, noul guvern nu poate să obțină un acord privind alocarea unui credit interstatal. Noi doar am convenit că ei ne vor prezenta în detalii ofertele cu ce condiții ar dori să obțină respectivul credit, precum și garanțiile în ceea ce privește rambursarea creditului».

După care Dodon și Chicu, cum se spune, s-au văzut nevoiți să bată în retragere, în fel și chip încercînd să facă față situației confuze, s-o întoarcă altfel. Chicu, spre exemplu, a fost nevoit să recunoască faptul că, în realitate, la Moscova doar s-a vorbit despre oportunitatea obținerii de la ruși a unui credit de 500 milioane de dolari. Și că au discutat cu prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, eventualitatea deschiderii unei linii de credit în sumă de 500 milioane de dolari. Dar nu s-a concretizat că aceste 500 milioane vor fi oferite pe parcursul unui an. Peste un an, la anul viitor, posibil să fie alocate 300 de milioane, iar peste doi ani — 500 de milioane. Dar a fost doar o simplă discuție, prima discuție cu această temă.

În opinia premierului, va fi un proces de lungă durată, deoarece nu a fost semnat oficial un acord de credit. Totuși, dumnealui rămîne optimist, adică speră că, în ultimă instanță, vom obține acest credit.

Nu aveți impresia că aceste ultime relatări ale premierului nu sunt nici pe aproape de ceea ce a declarat dumnealui imediat ce a revenit de la Moscova? În plus, și suma creditului e alta…

Cu toate acestea, unii membri ai Guvernului, ca și cum ar fi «fuduli de ureche» și n-ar fi auzit spusele premierului. Bunăoară, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatolie Usatîi, a declarat la postul public de televiziune Moldova1 că tratativele cu Federația Rusă în ceea ce privește obținerea unui credit de 500 milioane de dolari de acum au fost începute.

Pare-se, v-ați împotmolit în propriile minciuni, domnilor…

Evgheni TAMANȚEV
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: