O umbră din trecut
РУС. MOLD.
» » O umbră din trecut

O umbră din trecut

29-11-2019, 13:35
Viziuni: 15 717
  
Versiunea de tipar   
O umbră din trecutUn șir de mijloace de informare în masă informează societatea că ex-premierul Ion Sturza «a fost desemnat într-o nouă funcție în Moldova»
 
În informație se spune că el a fost ales în calitate de președinte al Asociației pentru Politică Externă din Republica Moldova. Și asta deși vestea despre revenirea lui Sturza din România, unde el are casă și masă, precum și un cont bancar impunător, este evident prematură.

Respectiva Asociație este o organizație nonguvernamentală, naționalistă și unionistă. Ea cu multă rîvnă a luptat (și, probabil, luptă pînă acum) pentru ca Moldova să renunțe la Transnistria. Iar cît privește următorul pas, lucrurile sunt clare: după asta va urma unirea cu «România Mare».

Faptul că Sturza a fost ales președintele ei este pe deplin logic, doar fostul premier а ieșit în lume din rîndurile Frontului Popular.

Sturza e o împușcătură din trecut, din acei anevoioși ani 90, pe care nu-i vor uita, probabil, nici nepoții noștri, iar urmașii îi vor studia ca pe o pagină amară din istoria țării noastre.

În anii cînd a fost prim-ministru, Ion Sturza era numit de popor Galoșul. Și asta deoarece pe atunci pensiile și salariile în foarte multe cazuri erau achitate oamenilor nu cu bani, ci cu… galoși. Pe lîngă asta, din alte «realizări» ale cabinetului de miniștri al lui Sturza putem aminti deconectările în evantai ale curentului electric și lipsa de căldură în calorifere pe timp de iarnă.

Totuși, nu e clar din ce considerente guvernul Sturza este calificat ca «cel mai tehnocrat» din istoria modernă a Moldovei. Și dacă-i așa, ne întrebăm: înseamnă că «tehnocrații» lui Chicu nu sunt «cei mai, cei mai»? Răspunsul ar fi că, probabil, nu sunt cei mai. Că sunt pur și simplu niște inși care se cred «tehnocrați». Noi însă nu-i prea credem.

Sturza și-a agonisit o avere impunătoare datorită relațiilor sale din arealul fostei URSS, Pe lîngă asta, a avut legături cu oligarhul petrolier român Dinu Patriciu prin holdingul «Rompetrol», în care a ocupat funcția de vicepreședinte.

Iar în 1999, prietenul (și prin cumul președinte al RM) Petru Lucinschi, poreclit Șmecherilovici, l-a numit pe prietenul său Ion, care încă nu avea nici o poreclă, în funcția de prim-ministru.

Și a început o viață veselă. Într-un an incomplet — din februarie pînă în decembrie — Sturza a reușit să facă atîtea, cît alții n-ar fi reușit să facă în cinci ani. Înflorirea năvalnică a corupției, prăbușirea industriei de conserve (se vorbea că oamenii lui cumpărau concentrat de mere cu doar niște bănuți, după care îl vindeau pe valută peste hotare), plățile în «galoși», despre care am vorbit mai sus, și multe altele. Dar la întrebarea unui jurnalist de ce populația sărăcește atît de tare, Sturza, fără a sta mult pe gînduri, a răspuns: în schimb, la nivel macroeconomic noi am obținut succese nemaivăzute!

Și deoarece cei care se aseamănă, se adună împreună, sub îndrumarea lui Ion Sturza a făcut primii pași în politică ruda lui, Vlad Filat, pe atunci ministru de stat și director al Departamentului pentru Privatizări. Și, la drept vorbind, coșmarul cu denumirea «privatizarea moldovenească» este opera lor comună.

Conducînd o vreme țara, după asta Sturza s-a mutat în România vecină, de unde a început să dea «sfaturi de la o parte» politicienilor moldoveni. Cu o mină de om înțelept și plin de îngăduință.

Și iată că în 2015 din nou apare pe Olimpul nostru politic. Prin decretul său, «rața mută» Nicolae Timofti l-a înaintat pe Ion Sturza candidat la funcția de prim-ministru al țării. Dar el a fost sprijinit doar de liberal-democrați, celelalte fracțiuni parlamentare au refuzat să-i acorde încredere domnului Galoș. Și chiar nici nu s-au prezentat la ședință, astfel lipsindu-l de cvorum.

În încheiere am putea spune că în cazul în care Moldova ar avea un simbol negativ, acesta ar fi anume Ion Sturza și nu, spre exemplu, Plahotniuc. Ion Sturza demult este un om străin pentru Moldova, un om care apără interesele businessului român și ale politicii române. Și numele acestui om deodată a apărut în calitate de președinte al Asociației pentru Politică Externă a RM. Acest fapt ne amuză? Nu ne amuză, ne face să ne îngrijorăm pentru viitorul politicii externe a Moldovei.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: